«κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;» | Μαρία Γοργία

«κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;»  | Μαρία Γοργία

Το τελευταίο νέο έργο της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάλγαμα, με τα 31 sold out στις 35 μέχρι στιγμής παραστάσεις του, ξαναέρχεται, από την Παρασκευή  8 Νοέμβρη 2019 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην Αθήνα.

Το έργο θα συμμετέχει επίσης με 2 παραστάσεις στο Βερολίνο, στις 21 & 22 Νοεμβρίου, στον γνωστό χώρο παραστατικών τεχνών του Βερολίνου DOCK11, παίρνοντας μέρος στο HOME-MADE “MoVe”, Performance/Festival, Contemporary Dance Makers from Greece, με Curator τον Χορογράφο/Performer Γιάννη Αντωνίου.

Το έργο φέρνει το πλέον αγαπημένο θέμα της χορογράφου στο προσκήνιο: τον ίδιο τον Έρωτα.

Πώς θα μπορούσαν να συνδυαστούν το πολύ δυνατό και καυστικό «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ, το μοναδικής σημειολογικής αξίας «Αποσπάσματα του Ερωτικού Λόγου» του Ρολάν Μπαρτ, η καθηλωτική και πλέον ερωτική-οργασμική μουσική του Βάγκνερ από το έργο «Τριστάνος και Ιζόλδη, ένα από τα πιο ερωτικά ποιήματα, ο «Σάρκινος Λόγος» του Γιάννη Ρίτσου, και τα κείμενα που αναφέρονται σε σκηνές καθημερινότητας του ζευγαριού, εμπνευσμένα κυρίως από προσωπικά βιώματα της χορογράφου, αλλά ταυτόχρονα αναφορικά στις παθογένειες της δυτικής νεωτερικής κοινωνίας;

Πώς ο Χώρος Αμάλγαμα στη Μενάνδρου 47, μπορεί να μεταμορφωθεί, χωρίς κανένα θεατρικό σκηνικό, αλλά χρησιμοποιώντας τα αρχιτεκτονικά-σημειολογικά στοιχεία του χώρου, ή και απλά αντικείμενά του,(όπως οι καρέκλες των θεατών),στις διάφορες εικονοποιίες του έργου: Δικαστήριο, Πλοίο, Μπουρδέλο (με άνδρες πόρνους), Σπίτι και άλλους χώρους;

Η φυσιολογία και ψυχολογία του Έρωτα, η πάλη των φύλων, η πλεονεξία του εγωκεντρικά θρεμμένου ατόμου, (προιόν της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας αλλά και της σχέσης του με τη μητέρα-τροφό κτλ),το οποίο ασυνείδητα ή συνειδητά επιδιώκει διαρκώς  να επικρατήσει, να καταδυναστεύσει, να εξουσιάσει το ερωτικό του αντικείμενο,η σχέση θύτη-θύματος, η εξαρτητική σχέση που δεν είναι παρά το προιόν των αρχαικών σχέσεων του ατόμου, το αδιέξοδο των σχέσεων, ο Έρωτας ως μορφή ύπνωσης, και από την άλλη πλευρά, το πάθος και η ρομαντική αντίληψη που έχουμε για τον Έρωτα στη Δύση ακόμα και στα χρόνια της νεωτερικότητας, όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται μέσα στον ίδιο δραματουργικό καμβά του έργου.

Ο «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού),έχει επιλεγεί ως ένα από τα πλέον ερωτικά έργα στην ιστορία της δυτικής μουσικής. Συγκεκριμένα σημεία και άριες διατρέχουν το έργο, εκ των οποίων το Prelude και το Liebestod εμρηνεύονται ζωντανά από τη Νάνσυ Παπακωνσταντίνου.

 

Χώρος Αμάλγαμα

Μενάνδρου 47, 5ος όροφος, Αθήνα

 

Παραστάσεις:

Από 8 Νοεμβρίου 2019, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991 και στο 6975619682

***Ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 50 άτομα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη-Ιδέα/Χορογραφία/Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Δραματουργία: Μαρία Γοργία
Μουσική: Επιλεγμένα μέρη από το έργο Τριστάνος και Ιζόλδη του Ρίχαρντ ΒάγκνερΟπερατική Φωνή: Νάνσυ Παπακωνσταντίνου
Υποκριτική λόγου: Αγγελική Καριστινού
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρία Αλεκτορίδου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Μιράντα Βατικιώτη
Επικοινωνία Τύπου: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Φωτογραφίες: Αγγελική Σβορώνου, Γιώργης Νουκάκης, Βαγγέλης Αγγελάκης, Έλενα Κανάκη, Γιώργος Μαρινάκης

Ερμηνεύουν: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Σταυρόπουλος, Μαρία Γοργία

Το έργο  «κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;» επιχορηγήθηκε για τις 15 πρώτες παραστάσεις του από ΥΠΠΟΑ και συνέχισε για άλλες 20 παραστάσεις με την ενίσχυση του Σωματείου Χορού Αμάλγαμα και με τα έσοδα από την ελεύθερη συνεισφορά  του κοινού της ομάδας που τόσο εγκάρδια το στηρίζει.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.