Καταγράφοντας τα κτήρια του Πειραιά

Καταγράφοντας τα κτήρια του Πειραιά

Η MONUMENTA, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, οργανώνει εσπερίδα με θέμα «Καταγράφοντας τα κτήρια του Πειραιά» την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, ώρα 18:00, στο ιστορικό κτήριο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (Σωτήρος Διός 17, σταθμός Μετρό: Δημοτικό Θέατρο).

Στην εσπερίδα θα παρουσιασθούν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος της καταγραφής των παλαιών κτηρίων του Δήμου Πειραιά, το οποίο ξεκίνησε η MONUMENTA, το καλοκαίρι του 2023. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή των κτηρίων που κτίστηκαν στον Πειραιά κατά την περίοδο 1834-1940 και διατηρούνται. Η καταγραφή δεν περιορίζεται στις επιτόπιες αυτοψίες, αλλά συλλέγει προφορικές μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων με κατοίκους της πόλης και αρχειακό υλικό που ψηφιοποιείται και επιστρέφει στους κατόχους του. Το σύνολο των στοιχείων καταχωρίζεται στην ελεύθερα προσβάσιμη, εννιαία βάση δεδομένων (ww.monumenta.org), στην οποία θα συμπεριληφθούν και κτήρια, που έχουν ήδη κατεδαφιστεί. Το πρόγραμμα εκπονείται με την επιστημονική επιμέλεια της αρχιτέκτονος Σταματίνας Μαλικούτη, ερευνήτριας της αρχιτεκτονικής του Πειραιά, ενώ η καταγραφή πραγματοποιείται με συνεργάτες της MONUMENTA και εθελοντές. 

Παράλληλα στην εσπερίδα θα παρουσιασθεί από τη φιλόλογο της Ιωνιδείου Σχολής κ. Νότα Κουλουριώτη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ιωνίδειο Σχολή και αφορούσε την καταγραφή κτηρίων του Πειραιά από μαθητές. Η συνεργασία της MONUMENTA με τα σχολεία και την τοπική κοινωνία είναι αναπόσπαστο τμήμα  των προγραμμάτων καταγραφής και στοχεύει στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στην αποδοχή του και στη διοργάνωση κοινών δράσεων.

Τέλος, η αρχιτέκτων κ. Σταματίνα Μαλικούτη θα παρουσιάσει την αρχιτεκτονική του Πειραιά της περιόδου 1834-1940 δίνοντας έμφαση στα κτήρια που έχουν καταγραφεί στη 2η Δημοτική Κοινότητα του Πειραιά .

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όσοι έχουν πληροφορίες για κτήρια του Πειραιά θα μπορούν να τις σημειώσουν στο ειδικό έντυπο που θα διανεμηθεί.

Πληροφορίες 69733088557 * [email protected]

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.