«Καλημέρα κύριε Φώτη» | Εργαστήριο φωτεινές κουκκίδες

«Καλημέρα κύριε Φώτη» | Εργαστήριο φωτεινές κουκκίδες

Στις 17 Ιουνίου στις 19:00 - 20:30 μέσω Zoom, τα KinderDocs πραγματοποιούν ένα διαδικτυακό εργαστήριο για 40 συμμετέχοντες.

H δράση αυτή στοχεύει με αφορμή και έμπνευση την ταινία “Καλημέρα Κύριε Φώτη” στην δημιουργία μιας διαδικασίας: την ανάδειξη του ντοκιμαντέρ ως σύγχρονη τέχνη αλλά και ως εργαλείο που ενισχύει την συμμετοχή με στόχο την ανάδειξη και άλλων “φωτεινών” παραδειγμάτων από σχολεία και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα την αλληλεπίδραση και δικτύωση μέσα από αυτή την πρώτη δράση, καθώς και την καταγραφή πρακτικών που μπορούν άμεσα να εφαρμόσουν ο καθένας στο δικό του περιβάλλον.

To εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στελέχη εκπαίδευσης και όσους ασχολούνται ευρύτερα με την τυπική ή μη τυπική εκπαίδευση.

Μάθετε τα πάντα για το εργαστήριο, πως να δηλώσετε συμμετοχή και τι απαιτείται εδώ.

Σχετικά με την ταινία:

Ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα Δημοτικό Σχολείο στην Πλατεία Βάθη. Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα ωθεί τον Φώτη να αναπτύξει άλλες μεθόδους διδασκαλίας. Το θέατρο, που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές τέχνες είναι ένα από τα πολλά εργαλεία του.

Αθήνα, Πλατεία Βάθη, παλιά αστική και εμπορική γειτονιά δίπλα στην Ομόνοια. Τη δεκαετία 1990, πολλοί Έλληνες την εγκαταλείπουν, μετακινούμενοι στα προάστια, και εγκαθίστανται εδώ κύματα μεταναστών από την πρώην Ανατολική Ευρώπη. Την εποχή της κρίσης, από το 2009 έως σήμερα, η περιοχή οδηγείται σε παρακμή και εξαθλίωση ενώ αυξάνεται κατακόρυφα η παραβατικότητα. Σήμερα, η γειτονιά φιλοξενεί ένα μωσαϊκό από μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τουρίστες και λίγους Έλληνες κατοίκους.

Σε αυτή τη γειτονιά στην καρδιά της πόλης διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα γενικό δημόσιο δημοτικό σχολείο ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης. Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών μιλούν ελάχιστα ή καθόλου ελληνικά και έχουν ελάχιστη ή καμμία επαφή με την ελληνική ή την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα ωθεί τον Φώτη να αναπτύξει άλλους τρόπους επικοινωνίας και διδασκαλίας. Το θέατρο, τέχνη που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές τέχνες, είναι ένα από τα εργαλεία του.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.