Γιάννης Παπαδόπουλος |The book of stones

Γιάννης Παπαδόπουλος |The book of stones

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Γιάννη Παπαδόπουλου, με τον τίτλο «The book of stones | Το βιβλίο των λίθων». Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της έρευνας και του εικαστικού πειραματισμού του καλλιτέχνη στη διάρκεια του residency στο WIELS στις Βρυξέλλες. Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης συνθέτουν ένα εικαστικό δοκίμιο επάνω σε αρχετυπικά σχήματα/σημασίες, τα οποία ο καλλιτέχνης συλλέγει και μελετά: πέτρες από τις όχθες του ποταμού Γλαύκου. Τη συλλογή των λίθων ακολουθεί ενδελεχής καταγραφή και μελέτη σε συνάρτηση με τη μακρόχρονη ενασχόληση του καλλιτέχνη με τις κλασικές σπουδές, τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Η συγκομιδή των λίθων έλαβε χώρα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο ποταμός είναι πολύ ορμητικός και επικίνδυνος. Η επιλογή του ποταμού, σε άμεση σχέση με την καταγωγή του καλλιτέχνη έγινε με γνώμονα το ρόλο του ως οδηγού προς μια ενδοχώρα και ως σύνορο, το οποίο άλλοτε ενώνει και άλλοτε διαχωρίζει. Παράλληλα ο Παπαδόπουλος προχώρησε στην οργάνωση μιας χρωματικής κλίμακας βάσει του ρόλου των χρωμάτων στην τυπογραφία, ένα εικαστικό πεδίο στο οποίο επίσης εκτείνεται η δουλειά του. Τα υλικά, όπως για παράδειγμα βαμβακερά πανιά της Πειραϊκής Πατραϊκής ή χαρτί από τον Λαδόπουλο, επιλέχθηκαν για τη σχέση τους με τον τόπο καταγωγής και δραστηριότητας του καλλιτέχνη.

Κάθε φάση της παραγωγής, κάθε επιλογή ως προς τη φόρμα, τα μέσα, τις συνθήκες εργασίας (στο εργαστήριο του καλλιτέχνη δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα), τα υλικά και τον τρόπο παρουσίασης, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κάθε έργου. Τα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Παπαδόπουλου απηχούν την εμμονή του καλλιτέχνη για αλληγορίες και σύμβολα σε σχέση με τη γη σαν επιφάνεια φύσης και ενέργειας. Χαρακτηριστικός του πολυσχιδούς έργου του Παπαδόπουλου είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την εικαστική παραγωγή, με μια μεθοδικότητα που ακροβατεί μεταξύ ποίησης και επιστήμης.


Εγκαίνια: Τρίτη, 14 Μαίου 2019, 20.00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.