Ιστορίες Guitarte - Εφ' όλης της ύλης

Ιστορίες Guitarte - Εφ' όλης της ύλης

Το κιθαριστικό σύνολο Guitarte Ensemble παρουσιάζει στο Μέγαρο αντιπροσωπευτικά έργα της εικοσάχρονης πορείας του και συνθέσεις που προσδιορίζουν τη συνέχεια της μουσικής του διαδρομής. Οι πέντε σολίστ ερμηνεύουν γνωστά έργα σε διασκευές για κιθαριστικό σύνολο, δημιουργώντας ένα πανοραμικό τοπίο κιθαριστικού ήχου, με μεταβαλλόμενο παλμό και χρώμα.

Το εμβληματικό κονσέρτο για το ρεπερτόριο της κιθάρας του Χακίν Ροντρίγκο fantasia para un gentilhombre και τα concerti grossi του Χαίντελ και του Τζεμινιάνι συναντιούνται με το ρεμπέτικο και την ιστορία του μέσα από διασκευές τραγουδιών των ελλήνων συνθετών Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου.

Guitarte Ensemble:

ΚΙΘΑΡΑ
Νίκος Χατζηελευθερίου 
Χρήστος Φάκλαρης 
Μαρία Παπαμιχαήλ
Αλέξανδρος Καζάζης
Νίκος Μακρής

Το μουσικό σύνολο Guitarte Ensemble ιδρύθηκε (2005) και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, σε συνεργασία με τον Χρήστο Φάκλαρη και την Μαρία Παπαμιχαήλ, που αποτελούν τον βασικό του πυρήνα.
Στη σχεδόν εικοσάχρονη πορεία του συνόλου και στις ποικίλες συναυλιακές παραγωγές του, έχουν πάρει μέρος πολλοί κιθαρίστες, ενώ σήμερα τον βασικό πυρήνα πλαισιώνουν οι Χριστίνα Πολυκρέτη, Αλέξανδρος Καζάζης και Νίκος Μακρής.
Κοινή τους αφετηρία η κιθάρα. Με αυτό το ανοιχτό-μη καθορισμένο σχηματικά-μουσικό σύνολο, επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενορχηστρωτικής δυναμικής στην εκτέλεση/απόδοση μουσικής από όμοια όργανα (κιθάρες).

Στοχεύουν σε αυτό χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, χωρίς εν κατακλείδει τη μετάλλαξη του τρόπου παιξίματος της κιθάρας ως solo οργανο. Η ανάδειξη νέων έργων, γραμμένων με αυτήν τη λογική, αλλά και μεταγραφές με τέτοιον τρόπο που να αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία του οργάνου, είναι τα μέσα τους. 
Το μουσικό σύνολο Guitarte είναι ανοιχτό και ευέλικτο στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, στοχεύοντας στην παραγωγή σύνθετων μουσικών παραστάσεων (συναυλιακής παρουσίασης και διακριτικού μεγέθους), ικανών τόσο να διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών, όσο και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σύγχρονου κοινού.
Το Guitarte Ensemble, έχει δώσει το παρόν σχεδόν σε όλες τις κεντρικές αίθουσες συναυλιών, μουσικές σκηνές και διεθνή φεστιβάλ, έχει καταθέσει δείγματα δουλειάς σε πλείστες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές, και έχει δεχθεί τη θερμή ανταπόκριση όχι μόνο από τους λάτρεις της κιθάρας, αλλά και από το ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό και τον Τύπο.
Στο ενεργητικό του έχει την παρουσίαση έργων των J. S. Bach, F. Geminiani, G. F. Haendel, A. Coreli, L. Boccherini, A. Schoenberg. B. Britten, D. Milhaud, N. Rota, αλλά και έργα συνθετών, όπως των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Φάμπα, Φ. Τσαλαχούρη, Γ. Βασιλαντωνάκη, Γ. Αγγελάκη, Μ. Κεφάλα, Ν. Παναγιωτάκη, Ν. Χατζηελευθερίου, κάποια από αυτά ειδικά γραμμένα για το σύνολο.

Έχει, επίσης, δημιουργήσει πρωτότυπες συνθέτες μουσικές παραστάσεις με τραγούδι, αφήγηση, χορό, videi art όπως "Τα ημερολόγοα ενός διαβολεμένου" (μουσική Ν. Χατζηελευθερίου σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη και Φ. Πεσσόα), τα "12 Νυχτερινά" (μουσική Μ. Θεοδωράκη, κείμενα Ν. Τσιφόρου), το "Καταραμένο φίδι" του Μ. Χατζιδάκι (κείμενα Α. Πετράτου, θέατρο σκιών Άθω Δανέλλη), το δρώμενο "Ήχοι και μύθοι από την ιστορία και την περιπέτεια του αρχαίου δράματος, τη σκηνική μπαλάντα" και "Στο όνειρο ενός νηφάλιου μεθυσμένου" (μουσική Μ. Θεοδωράκη για την παράσταση "''Ενας όμηρος" του Μπ. Μπήαν), τα μουσικά δρώμενα  "Έρωτας-θάνατος-θρίαμβος"  με βάση την ποίηση του F. G. Lorca, "Ξέμπαρκοι καιροί", αφιερωμένο στην ποίηση του Νίκου Καββαδία κ.α.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.