Interactions by Myrto Lykopoulou | It's all, oh so souvenir to me!

Interactions by Myrto Lykopoulou | It's all, oh so souvenir to me!

Φόρμες, σχήματα, όγκοι και σκιές συνθέτουν την πρώτη ατομική έκθεση της Μυρτώς Λυκοπούλου. Κεραμικές φιγούρες που πάλλονται και επικοινωνούν, αφού όλες μοιάζουν να έχουν ένα στόμα που έχει κάτι να πει!

Η έκθεση εικαστικών κεραμικών της Μυρτώς Λυκοπούλου, "Interactions", εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις. "Τα κομμάτια που παρουσιάζω στην έκθεση, ήταν καιρό μέσα μου. Έχουν να κάνουν με τις συναναστροφές που έχουμε με τους άλλους", αναφέρει η δημιουργός. "Η δυσκολία στην επικοινωνία κατά τη διάρκεια του κορονοϊού με έκανε να νιώσω ότι έπρεπε να ξαναμάθω να υπάρχω απέναντι στους άλλους. Τα κομμάτια αυτά είναι σαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δείχνοντάς μου μια καινούρια γλώσσα επικοινωνίας. Κάποια χορεύουν, κάποια αγγίζονται, άλλα γελάνε, άλλα κουτσομπολεύουν, φωνάζουν ή μαλώνουν. Κάποια στέκονται στωικά ή επιβλητικά ενώ άλλα φαίνονται ήσυχα ή ακόμα και ντροπαλά. Όλα πάντως μοιάζουν να έχουν ένα στόμα και ένα σώμα που έχει κάτι να πει", εξηγεί.

Τα έργα που εκτίθενται χαρακτηρίζονται από μεγάλες φόρμες και γήινα χρώματα, με πηλό που ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για να αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες υφές και χρώματα. Ήθελα οι φόρμες να μιλούν από μόνες τους, για αυτό δεν πρόσθεσα πολύ χρώμα, συμπληρώνει. Έχω προσθέσει μόνο ένα ηφαιστειακό γυάλωμα σε ορισμένα κομμάτια, το οποίο προσθέτει μια άλλη ενδιαφέρουσα υφή. Πέρασα όλα τα κομμάτια με κερί μέλισσας, κάνοντας τα χρώματα ζεστά και ζωντανά.

Η Μυρτώ Λυκοπούλου έχοντας δημιουργήσει τις πολύ γνωστές συλλογές, Granma's Collection και Terracotta Blue Line Collection, ήρθε καιρό τώρα να εστιάσει στη δημιουργία πιο εικαστικών κεραμικών. Η παραγωγή μπορεί συχνά, αν και δημιουργική, να γίνεται μονότονη και ήταν η κατάλληλη στιγμή να πω μερικά πράγματα παραπάνω. Η πρόταση της Άννας, να κάνω κάτι μόνη μου στο χώρο, ήρθε την κατάλληλη στιγμή".

Η κεραμική είναι η ένωση της τέχνης με την ψυχοθεραπεία! 
Ελπίζει ότι η αυξανόμενη τάση της κεραμικής θα ενθαρρύνει την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε αυτή τη σπουδαία κληρονομιά και να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να εκτιμήσουν αυτή τη μορφή τέχνης. Η κεραμική άλλωστε για τη Μυρτώ Λυκοπούλου είναι "τέχνη, είναι θεραπεία, είναι η ένωση των δυο".

Μύρτω Λυκοπούλου
Πολύ μικρή βρέθηκε σε ένα εργαστήριο κεραμικής στην Κρήτη όπου ερωτεύτηκε τον πηλό. Τη μυρωδιά του, την υφή του και τις άπειρες δυνατότητές του. Αυτό την οδήγησε στην Αγγλία όπου σπούδασε εικαστικές τέχνες και κεραμική όπου εμβάθυνε στις τεχνικές και στα γυαλώματα ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στην εικαστική ψυχοθεραπεία. Διδάσκει κεραμική από το 2008 και εδώ και 4 χρόνια έχει το δικό της εργαστήριο. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Από το 2015 συνεργάζεται με το it's all, oh so souvenir to me.

it's all, oh so souvenir to me!
Πώς θα ήταν η Ελλάδα έαν ήταν ένα σουβενίρ; Στο ερώτημα αυτό, που τέθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013, απάντησαν πάνω από 80 Έλληνες σχεδιαστές. Και από τότε έχει δημιουργηθεί μια σειρά αντικειμένων που συνδυάζει τη χρηστικότητα με την καινοτομία, το εννοιολογικό ντιζάιν και την ποιότητα, ενώ ταυτόχρονα αντικατροπτίζει τις προσωπικές απόψεις και τα συναισθήματα των σχεδιαστών/δημιουργών. Κι αυτές οι διαφορετικές οπτικές και απόψεις είναι που συνθέτουν και επαναπροσδιορίζουν το σχέδιο και το νόημα του παραδοσιακού σουβενίρ.

Εγκαίνια: Πέμπτη 30/03/2023, 19:30-23:00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.