«Ημερολόγια καραντίνας» | Σκην.: Σελήνη Παπαγεωργίου

«Ημερολόγια καραντίνας» | Σκην.: Σελήνη Παπαγεωργίου

Μπορεί η καραντίνα να αποτελέσει αφορμή για δημιουργία; Η σκηνοθέτης Σελήνη Παπαγεωργίου έφτιαξε ένα πρότζεκτ καραντίνας σε 5 στάδια.

Η ίδια δηλώνει: «Λίγο πριν τελειώσει η καραντίνα, όσο ακόμα τα καφέ ήταν κλειστά και άδεια, μπήκαν μέσα τους σώματα και φωνές για να τους ξαναδώσουν ζωή για να μας διηγηθούν πως πέρασαν τις μέρες του εγκλεισμού».

«Η ιδέα προέκυψε μια μέρα από αυτές, που μπορούσες πια να βγεις έξω, χωρίς να στείλεις μήνυμα. Τα καφέ είχαν αρχίσει να λειτουργούν, αλλά μονάχα για take away, οπότε μπορούσες να πας, να πάρεις τον καφέ σου, να πεις δυο λόγια στα όρθια και να φύγεις. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα είχαν βγάλει τελείως από το χώρο τους από τραπέζια και καρέκλες. Εκεί λοιπόν, ένα πρωινό στο Naif (το καφέ του πρώτου βίντεο), βλέποντας το χώρο ολοκληρωτικά κενό, είχα δύο σκέψεις: Πρώτον, το να βλέπεις τα καφέ σε τέτοια κατάσταση είναι μια εικόνα μοναδική, που χαρακτηρίζει την περίοδο που περάσαμε και ίσως θα έπρεπε κάποιος να την καταγράψει. Δεύτερον, πάντα ένας άδειος χώρος μου φέρνει στο μυαλό κάποιον να τον γεμίζει χορεύοντας.»

«Χώρισα λοιπόν, την καραντίνα σε πέντε στάδια, που αναλογούσαν στις φάσεις που πέρασα εγώ τον εγκλεισμού (Ανακοίνωση, All In, Πτώση, Φόβος, Απελευθέρωση) και ζήτησα από κάθε χορευτή και ηθοποιό να επιλέξει για ποιο στάδιο θα προτιμούσε να μιλήσει, τι τον εκφράζει περισσότερο» συνεχίζει η Σελήνη Παπαγεωργίου.

«Οι χορεύτριες αυτοσχεδιάζουν με το δικό τους προσωπικό στυλ, χορεύοντας στο δικό τους ρυθμό και οι ηθοποιοί αφηγούνται τη δική τους προσωπική ιστορία με τα δικά τους λόγια. Το μαγικό είναι πως για το κάθε στάδιο, ο καθένας από αυτούς εκφράστηκε χωρίς να έχει δει ή ακούσει το έργο του άλλου. Έτσι, κάθε ημερολόγιο έχει έναν προσωπικό χαρακτήρα, ο οποίος προέκυπτε κάθε φορά από τη σύμπραξη χορού-χώρου, αφήγησης, εικόνας, ήχου και μοντάζ.

Τα ημερολόγια καραντίνας είναι, εκτός από μια συναισθηματική καταγραφή εκείνων των ημερών, μια υπενθύμιση για τις προσωπικές μας ανάγκες που ξαναθυμηθήκαμε και μια ελπίδα για το πώς, βγαίνοντας, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε σε κάτι καλύτερο.»

Τα βίντεο:

Η Ανακοίνωση

All In

Η Πτώση

Ο Φόβος

Η Απελευθέρωση

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα,Σκηνοθεσία,Μοντάζ: Σελήνη Παπαγεωργίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Καρούζος

Σχεδιασμός Ήχου/Μουσική: Κυριακή Γκουδίνα

Special Guest: Afformance

Χορεύουν: Ανθή Στασινού, Σοφία Πούχτου, Πωλίνα Ευαγγέλου, Ελεάνα Καυκαλα, Σεβαστή Ζαφείρα

Αφηγούνται: Έλενα Μεγγρέλη, Λίλα Μπακλέση, Νεφέλη Μαϊστράλη, Δάφνη Νικιτάκη, Θάνος Λέκκας

Τα Καφέ: Naif Athens, Nouvelle, Novak, Espressaki, ANÄNA

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.