Ημερίδα "Ο Μελισμένος Λόγος στον Σαίξπηρ" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ημερίδα "Ο Μελισμένος Λόγος στον Σαίξπηρ" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της δράσης «Η Φιλοσοφική στην Πόλη», και σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ημερίδα «Ο Μελισμένος Λόγος στον Σαίξπηρ» αφιερωμένη στον «ήχο» του μεγάλου Βρετανού βάρδου.

Ομιλίες:

Εύη Μήτση: «Ο χορός της Ιουλιέτας».
Ο χορός στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ως μεταφορά, η οποία σωματοποιεί την απόσταση μεταξύ του κειμένου και της παράστασης, αλλά ταυτόχρονα και πρακτική που εξελίσσει την πλοκή και τους χαρακτήρες του έργου. Βάσια Μαρκίδου: «Ο ρόλος και η σημασία της μουσικής στην Τρικυμία του Σαίξπηρ». Η σημασία της μουσικής στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ ως θεατρικού εργαλείου, ως μαγικής δύναμης, ως τελετουργικής διαδικασίας, ως συμβόλου και μεταφοράς.

Λιάνα Σακελλίου: «Η Μουσική του Σαιξπηρικού Ονείρου ή το Όνειρο της Μουσικής του Φέλιξ Μέντελσον - Μια Ιστορία Γούστου».
Εξετάζοντας τη λειτουργία και τον ρόλο των τραγουδιών διαχρονικά, προτείνεται ότι ο 19ος προσφέρει το μουσικό και πολιτιστικό ορόσημο στην ερμηνεία του Ονείρου τον 19ο αιώνα.

Χάρης Χαραλάμπους: «Οι (Αμεταφράσιμες;) Μελωδίες των Σονέτων του Σαίξπηρ και η Σημασία τους».
Η ομιλία εστιάζει στη μουσικότητα των σονέτων και στις (ανυπέρβλητες;) δυσκολίες να αποδοθούν σε μετάφραση. Λένια Ζαφειροπούλου: «Ο Σαίξπηρ και ο “παλιός, καλός καιρός” όταν ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υποδύεται τον νοσταλγό γερο-ποιητή». Διαβάζοντας τα σονέτα στεκόμαστε στην υποτιθέμενη στιλιστική νοσταλγία του δαιμόνιου βάρδου.

Ποια σχέση μπορεί να έχει με τη φρέσκια προτεσταντική ταυτότητα της ελισαβετιανής Αγγλίας;

Τα ποιήματα θα διαβάσει ο Ορφέας Απέργης. Μουσική: Πριν και μετά την τελευταία ομιλία θα ακουστούν τα σονέτα 18 και 130, σε μελοποίηση του φοιτητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Νίκου Κυριαζή, τα οποία θα τραγουδήσουν a capela η σοπράνο Ίλια Σταμπόλη και ο βαρύτονος Πάρης Δημάτσας.

Επίσης, το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα της εποχής του Σαίξπηρ. Συμμετέχουν: Ίριδα Σκολίδη & Νίκος Ζιάζιαρης (τραγούδι), Γιώργος Βελισσαρίδης (βιχουέλα), Δημήτρης Κούντουρας (μουσική προετοιμασία & φλάουτο με ράμφος).

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.