Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία | Ομαδική Έκθεση

Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία | Ομαδική Έκθεση

Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery παρουσιάζει την ομαδική της έκθεση της με τίτλο "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία". Με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, η έκθεση θα παρουσιάσει τα έργα τριών καλλιτέχνιδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές, της Ντίνας Αναστασιάδου, της Πολυξένης Σαμανίδου, και της Κλέας Ράππου.

Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας.

 

Η έκθεση "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία" αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της ιαπωνικής τέχνης τοποθετώντας πολύ ιδιαίτερες τεχνικές της σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.  Προάγει μια συζήτηση για τα σύμβολα και τους ιερούς τόπους των δύο πολιτισμών που αναπαρίστανται με κεραμικά γλυπτά και εικαστικές δημιουργίες με μελάνι σε χαρτί (τεχνικές sumie). Είναι ένας εορτασμός προγονικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται από μοναχούς από τον 13ο αιώνα. Είναι πάνω απ’ όλα ένας εορτασμός της μοναδικότητας των δύο πολιτισμών.

 

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη “Οι τρεις καλλιτέχνιδες, Ντίνα Αναστασιάδου, Πολυξένη Σαμανίδου και Κλέα Ράππου μεταφέρουν την αίγλη και τη λάμψη της ιαπωνικής τέχνης στη χώρα μας, και μας εισάγουν σε ένα κόσμο μαγικό, υψηλής αισθητικής.”

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.