«Ιδιόρρυθμες προβολές» | Δήμητρα Γούναρη

«Ιδιόρρυθμες προβολές» | Δήμητρα Γούναρη

Στην ατομική της έκθεση με τίτλο «Ιδιόρρυθμες προβολές» που πραγματοποιείται στη FokiaNou Art Space, η Δήμητρα Γούναρη παρουσιάζει μια σειρά από νέα φωτογραφικά τοπία που ενσωματώνουν πολυεπίπεδες οπτικές μέσω της χρήσης καθρεφτών. Το σώμα και το τοπίο παρουσιάζονται σε πολλαπλή αποδόμηση, συχνά ως μια σύγχυση αντανακλάσεων, προκειμένου να αναδείξουν μια νέα πολυεπίπεδη ερμηνεία της πραγματικότητας, όπου τα διαφορετικά τμήματα εμπλέκονται, αναδημιουργώντας τις σχέσεις μας με τον "άλλο" και το φυσικό τοπίο. Η χρήση των καθρεπτών είναι ένας τρόπος να προσκληθούν οι θεατές στον κόσμο της καλλιτέχνιδας, ώστε να αισθανθούν μέρος της εμπειρίας της και να ανακαλύψουν ένα καινούργιο τρόπο για να δουν ότι τους περιβάλλει.

Η Δήμητρα Γούναρη αναφέρει: "Οι καθρέφτες που συμπληρώνουν το τοπίο, δρουν για να καταρρίψουν παγιωμένες αντιλήψεις για τον κόσμο μας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια νέα δυναμική για την επανατοποθέτηση της ανθρώπινης συνύπαρξης με το φυσικό τοπίο. Ο καθρέφτης αντιπροσωπεύει την ευθραυστότητα και την εξερεύνηση του ‘εαυτού’ που είναι πάντα ένα σημείο εκκίνησης για μένα.”

Σύντομο βιογραφικό

Η Δήμητρα Γούναρη είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατέχει το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Τεχνών στην Εικόνα και την Επικοινωνία από το Goldsmiths College-University London U.K., με υποτροφία του Ιδρύματος κρατικών υποτροφιών Ι.Κ.Υ. και είναι απόφοιτος του τμήματος Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει διδάξει στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο IB Diploma των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα το μάθημα Visual Αrts και είναι IB DP Visual Arts examiner. Έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία και έχει εργαστεί σε εκπαιδευτικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη διαχείριση οπτικοακουστικού υλικού, τη δημιουργικότητα, τη συλλογική καλλιτεχνική και επιστημονική δράση.

Το καλλιτεχνικό της έργο έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία από θεσμούς και φωτογραφικούς διαγωνισμούς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλικής κοινότητας του Βελγίου, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη 2001, το Euro Press Photo Awards 2001, το περιοδικό Φωτογράφος το 2002. Παράλληλα, έχει εκτεθεί στην Ελλάδα το Βέλγιο, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει δημοσιευθεί σε καταλόγους στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Μέρος του καλλιτεχνικού της έργου βρίσκεται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές όπως στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών. 

https://www.instagram.com/dimitragounari/

Εγκαίνια:  Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, 18.00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.