Η Underground Youth Orchestra σε έργα Ραβέλ, Σιμπέλιους και Μπετόβεν

Η Underground Youth Orchestra σε έργα Ραβέλ, Σιμπέλιους και Μπετόβεν

Η Underground Youth Orchestra (UYO) θα δώσει μία μοναδική συναυλία την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υπό τη διεύθυνση του Γάλλου Μαέστρου Sébastien Rouland. Σολίστ η σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με το "Pavante pour une infante défunte" (Η Παβάνα για μια νεκρή ινφάντα) ένα από τα γνωστότερα έργα του Γάλλου συνθέτη Maurice Ravel. Ο ίδιος ο Ravel, υποστήριξε ότι είχε επιλέξει τον συγκεκριμένο τίτλο πρωτίστως διότι του άρεσε ο ήχος των λέξεων και δευτερευόντως επειδή θα μπορούσε να φανταστεί μια μικρή Ισπανίδα πριγκίπισσα να χορεύει μια αργή παβάνα της αναγεννησιακής περιόδου. 
Τη σκυτάλη θα πάρει το συμφωνικό ποιήμα του Jean Sibelius "Luonnotar", ένα έργο για ορχήστρα και σοπράνο.Το "Luonnotar" είναι βασισμένο στη φιλανδική μυθολογία, τα λόγια προέρχονται από το μυθικό έπος της "Καλεβάλα" και πιο συγκεκριμένα από το πρώτο μέρος που αναφέρεται στη δημιουργία του κόσμου. 
Τέλος θα ακούσουμε την 6η συμφωνία του L.V. Bethoven, γνωστή και ως «Ποιμενική». Ο Bethoven υπήρξε λάτρης της φύσης, πολλές φορές έφευγε από τη Βιέννη για να εργαστεί στην εξοχή. Οι πρώτες του σημειώσεις για την Ποιμενική βρέθηκαν το 1802. Η σύνθεση της έγινε ταυτόχρονα με μία από τις γνωστότερες και πιο θυελλώδεις συμφωνίες του, την 5η. Και οι δυο παρουσιάστηκαν την ίδια μέρα, στο θέατρο της Βιέννης, στις 22 Δεκεμβρίου το 1808. 

Ποιος είναι ο μαέστρος Sébastien Rouland 

Ο Sébastien Rouland είναι ο Γενικός Μουσικός Διευθυντής στο Saarlandisches Staatstheater στο Saabrucken της Γερμανίας. Σπούδασε τσέλο, αλλά από πολύ νωρίς καλλιέργησε το πάθος του για τη διεύθυνση ορχήστρας. Από το 2002 έχει διευθύνει παραγωγές όπερας στο Παρίσι, τη Λυών, το Στρασβούργο και τη Μασσαλία, Βιέννη, Στουτγάρδη, Βισμπάντεν, Έσσεν, Βερολίνο, Γενεύη, Λουκέρνη, Σεν Γκαλέν, Μπέργκεν, Λισαβόνα, Τελ Αβίβ, Μεξικό, έχει συνεργαστεί με τις εμβληματικότερες ορχήστρες του κόσμου και σήμερα είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους και πολύπλευρους Γάλλους μαέστρους της γενιάς του.

Ποια είναι η σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου 

Η Αφροδίτη Πατουλίδου, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανερχόμενα σύγχρονα αστέρια της όπερας. ως σοπράνο, έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα θέατρα του κόσμου και έχει ερμηνεύσει εμβληματικούς οπερατικούς ρόλους. Έχει επίσης συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Kiril Petrenko, Barbara Hannigan, Christopher Moulds, Tito Ceccherini, Manuel Nawri και ορχήστρες όπως οι Royal Concertgebouw Orchestra, η Orchestra Philarmonique de Radio France, SWR και άλλες.
Πρόσφατα περιόδευσε τραγουδώντας τη Συμφωνία αρ. 4 του Μάλερ και το Lonely Symphony Orchesrta στο Barbican Hall του Λονδίνου και στην Ευρώπη.
Τη σεζόν 2023/24 θα κάνει το ντεμπούτο της με τις φιλαρμονικές ορχήστρες του Κλίβελαντ και του Μονάχου, καθώς και με τη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου.

Πρόγραμμα συναυλίας

-Maurice Ravel: Pavan epour une infante défunte
-Jean Sibelius: Luonnotar, συμφωνικό ποίημα για σοπράνο και ορχήστρα, έργο 70 Σολίστ Αφροδίτη Πατουλίδου
-L.V. Beethoven: Συμφωνία αρ. 6, σε φα μείζονα, έργο 68, "Ποιμενική"

Και...MASTERCLASSES

Η Underground Youth Orchestra συνεχίζει τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και το Julius Stern Institute με μια σειρά masterclasses που ξεκινούν στις 9-10 Δεκεμβρίου με προσκεκλημένη τη διεθνώς αναγνωρισμένη κλαρινετίστα Friederike Roth.
Η Friederike Roth είναι μία από τις πιο εξέχουσες νέες κλαρινετίστριες της Γερμανίας. Εκτός από το καλλιτεχνικό της έργο ως σολίστ, εργάζεται ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Μαθήτευσε κοντά σε διάσημες προσωπικότητες του κλαρινέτου, όπως οι Ralph Manno, François Benda, Karl-Heinz Steffens και Karl Leister. Σήμερα, είναι επικεφαλής του Berolina Ensemble, ενώ δραστηριοποιείται σε διάφορες συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες όπερας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.uyo.gr/uyo-masterclasses-friederike-roth/

Το masterclasses πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Η Underground Youth Orchestra επιχορηγείται και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.