«Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι

«Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι

Tρία αδέρφια, Εβραίοι μετανάστες από τη Γερμανία, ξεκινούν τη δράση τους ως έμποροι στην Αλαμπάμα της Αμερικής. Κάθε επιχειρηματικό βήμα τους συμβαδίζει με τη ζήτηση της αγοράς: υφάσματα, βαμβάκι, καφές, σιδηρόδρομοι, καπνός, μέχρι ζεστό χρήμα. Για χρόνια οι Λήμαν Μπράδερς χαράσσουν μια πορεία εντυπωσιακή -τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση της- και μας μαθαίνουν πώς «ένα κεφάλι, ένα χέρι και μια πατάτα» κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία επενδύσεων που επηρέασε όχι μόνο την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Η παράσταση βασίζεται στην αφήγηση, η οποία συχνά διακόπτεται από σύντομους διαλόγους. Αφηγητές της ιστορίας είναι οι ίδιοι οι ήρωες, απευθυνόμενοι σε τρίτο πρόσωπο, κρατώντας κατά αυτόν τον τρόπο μια απόσταση από τα γεγονότα, ενώ στην πραγματικότητα είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτά.

Η ροή της αφήγησης είναι γρήγορη και δεν αφήνει περιθώρια στον θεατή να κουραστεί, απεναντίας καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, μέχρι και το τελευταίο λεπτό, απαιτεί την καθολική προσήλωσή του στα γεγονότα που διανύουν ενάμιση περίπου αιώνα ιστορίας της αμερικανικής και κατά συνέπεια της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ηθοποιοί αναμετριούνται με το απαιτητικό κείμενο του Στέφανο Μασσίνι, αλλά και τη συνεχή εναλλαγή ρόλων, καθώς εκτός από τους αδερφούς Λήμαν καλούνται να ερμηνεύσουν και τα πρόσωπα που τους πλαισίωναν στα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους (συζύγους, παιδιά, συνεργάτες). Το δέσιμο των Ξάφη, Παπαδημητρίου και Οικονόμου είναι μοναδικό, αφού φαίνεται ο ένας να παρακινεί υποκριτικά τον άλλο και όλοι μαζί μας παρασύρουν σε ένα θεατρικό ταξίδι γεμάτο ζωντάνια, χιούμορ και συγκίνηση.  Η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου που συνοδεύει ζωντανά τη δράση των τριών πρωταγωνιστών συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του έργου, ενώ τα πολύ προσεγμένα videos που ντύνουν τη σκηνή με κινούμενες εικόνες, προσδίδουν κινηματογραφικό αέρα στην παράσταση.

Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου με τη συνεργασία της Αγγελικής Κοκκώνη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Γιαννοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου  

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Αργύρης Ξάφης, Μιχάλης Οικονόμου
Μουσικός επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου / Δημήτρης Βεντουράκης

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 165 λεπτά

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και οι κανονισμοί λειτουργίας του συμμορφώνονται με την τρέχουσα νομοθεσία. 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.