Η Σοφία Νικολαΐδου συνομιλεί με τον Ντέιβιντ Σολόι

Η Σοφία Νικολαΐδου συνομιλεί με τον Ντέιβιντ Σολόι

Άνδρας, Γυναίκα, Άλλο: Έχει η γραφή φύλο;

Όταν ο Ντέιβιντ Σολόι τιμήθηκε το 2025 με το βραβείο Booker, η συζήτηση άναψε. Κι ενώ για χρόνια κυριαρχούσε το ερώτημα τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, ο Σολόι, με το μυθιστόρημά του Σάρκα (Flesh, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2026), μετατόπισε το πρίσμα. «Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το Flesh ως ένα μυθιστόρημα για το τι σημαίνει να είσαι άντρας, με τις σιωπές, τις απογοητεύσεις και τους άγραφους κανόνες του» σχολίασε η εφημερίδα Guardian. Στη βράβευσή του, ο ίδιος μίλησε για τα ρίσκα της μυθοπλασίας.

Εκκινώντας από τη φράση του Κόλεριτζ πως «το μεγάλο μυαλό είναι ανδρόγυνο» αλλά και την επισήμανση της Βιρτζίνια Γουλφ «αν είναι κανείς άντρας πρέπει και πάλι να λειτουργεί το θηλυκό μέρος του μυαλού του, κι αν είναι γυναίκα πρέπει να έχει διάλογο με τον άντρα που υπάρχει μέσα της», η Σοφία Νικολαΐδου συζητά με τον Ντέιβιντ Σολόι για το αν η γραφή έχει φύλο, αλλά και για ζητήματα κοινωνικής τάξης, εξουσίας και μετανάστευσης — θέματα που διατρέχουν το έργο του και τα ανέκδοτα ακόμη στα ελληνικά βιβλία του All That Man Is και Turbulence. Για τις σιωπές στην αφήγηση που συχνά αποδεικνύονται εκκωφαντικές, για τη σύγχρονη Ευρώπη με τις οικονομικές και πολιτισμικές της αντιθέσεις, αλλά και για τα βιβλία, τους ανθρώπους και τις ιστορίες που μας κάνουν να σκεφτόμαστε.

Μετά την εκδήλωση η Σοφία Νικολαΐδου θα υπογράψει στους «Παλαιούς Φούρνους» αντίτυπα των βιβλίων της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας που διοργανώνει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Η Σοφία Νικολαϊδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της Χορεύουν οι ελέφαντες (Μεταίχμιο, 2012) μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους (Μεταίχμιο, 2010) μεταφράστηκε στα εβραϊκά (Kester Books) και τα ρουμάνικα (Editura Omonia). Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Το βιβλίο της Καλά και σήμερα: Το χρονικό του δικού στήθους  (Μεταίχμιο, 2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας ως έργο που προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα και μεταφράστηκε στα ρουμάνικα (Editura Omonia). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα Στο τέλος νικάω εγώ (2017) και Vor (2021). Από το 1992 ως το 2018 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο. Από το 2019 Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στις 12:00 μέσω της πλατφόρμας more.com και από το registration desk του φεστιβάλ δύο ώρες πριν από κάθε εκδήλωση, με σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.