«Η μουσική απογειώνει!» | Μια έκθεση για τα 30 χρόνια του Μεγάρου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

«Η μουσική απογειώνει!» | Μια έκθεση για τα 30 χρόνια του Μεγάρου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Ας επιβιβαστούμε λοιπόν νοερά σε μια πτήση
στον κόσμο της δημιουργίας, αψηφώντας τη βαρύτητα:
όταν ο άνθρωπος ονειρεύεται να πετάξει,
η μουσική τον βεβαιώνει ότι μπορεί.

Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, διοργανώνοντας, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του, την έκθεση «Η μουσική απογειώνει!», που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον» στο επίπεδο Αναχωρήσεων του αεροδρομίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2021.

Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτεχνικούς φορείς του τόπου μας, γίνεται μια φωτογραφική αναδρομή σε κορυφαίες στιγμές της τριαντάχρονης πολιτιστικής πορείας του Μεγάρου, η οποία χωρίζεται στις εξής ενότητες: 1927–Η Αρχή˙ Οι μαέστροι˙ Μεγάλοι ερμηνευτές˙ Κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα˙ Η μαγεία της παράστασης˙ Τα παρασκήνια˙ Το κοινό˙ Το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό. Το φωτογραφικό υλικό συμπληρώνεται ενδεικτικά από δύο προθήκες με κοστούμια και ορισμένα σκηνικά αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Μεγάρου και προέρχονται από το αρχείο του, το οποίο αριθμεί 10.000 θεατρικά ενδύματα, αξεσουάρ και δημιουργίες με την υπογραφή διακεκριμένων σκηνογράφων και ενδυματολόγων, Ελλήνων και ξένων.

«Η μουσική απογειώνει!» / Οι ενότητες της Έκθεσης

Η Αρχή
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται με συνοπτικό τρόπο η ιστορία του Μεγάρου από το 1927, όταν η νεαρή λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη οραματίστηκε τη δημιουργία μιας αξιόλογης αίθουσας μουσικής στην Αθήνα και αργότερα μοιράστηκε αυτό της το όραμα με τον Χρήστο Λαμπράκη. Η ιστορική διαδρομή συνεχίζεται με στάσεις σε έτη-ορόσημα: 1953, χρονιά ίδρυσης του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής˙ 1955, όταν ο αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Αθήνα διαθέτοντας τα έσοδα της συναυλίας για την ενίσχυση του Συλλόγου˙ 1971, όταν παραδόθηκε η κατασκευαστική μελέτη του κτηρίου του Μεγάρου˙ 1976, έτος τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή˙ και 1991, χρονιά έναρξης της πειραματικής περιόδου λειτουργίας του Μεγάρου. Τον Μάρτιο του 1991 εγκαινιάζεται η μεγάλη Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (σήμερα, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) με συναυλία του βιολίστα Γιούρι Μπασμέτ και των Σολίστ της Μόσχας, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου εγκαινιάζεται η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με συναυλία του βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκου και του πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη.

Οι μαέστροι
Μεγάλοι ερμηνευτές
Τον επισκέπτη καλωσορίζει, στην είσοδο της Έκθεσης, η φωτογραφία μιας χορεύτριας, ντυμένης με το αέρινο ένδυμα που σχεδίασε ο Γιάννης Κόκκος για το μπαλέτο «Οδύσσεια» των John Neumeier [Τζον Νοϊμάιερ]-Γιώργου Κουρουπού. Μια αιθέρια μορφή που μοιάζει να αιωρείται στον ουρανό, μας προσκαλεί να ξαναζήσουμε νοερά τις πιο μαγευτικές στιγμές της τριαντάχρονης πορείας του Μεγάρου: στιγμιότυπα από παραστάσεις και συναυλίες που άφησαν εποχή αλλά και από εμφανίσεις θρυλικών καλλιτεχνών του καιρού μας καθώς και σημαντικών μορφών που καθόρισαν την ιστορία του ΜΜΑ˙ κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα από εμβληματικές παραγωγές˙ φωτογραφίες από επισκέψεις και ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων, από τη διαδικασία της μουσικοσκηνικής προετοιμασίας καθώς και από τις αίθουσες, τα παρασκήνια και τους εξωτερικούς χώρους του, αλλά και από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Στον χώρο της Έκθεσης εξέχουσα θέση κατέχει η φωτογραφία του Τάκη Διαμαντόπουλου από την τελευταία παράσταση της Μελίνας Μερκούρη ως Κλυταιμνήστρας στον «Πυλάδη» του Γιώργου Κουρουπού (1992), ενώ τα οπτικά ντοκουμέντα που περιβάλλουν τον επισκέπτη προέρχονται από αξέχαστες μουσικές παραγωγές του Μεγάρου: συναυλίες με κορυφαίους μαέστρους, όπως ο Claudio Abbado [Κλάουντιο Αμπάντο], o Iván Fischer [Ιβάν Φίσερ], o Daniele Gatti [Ντανιέλε Γκάττι], o Carlo Maria Giulini [Κάρλο Μαρία Τζουλίνι], o Seiji Ozawa [Σέιζι Οζάουα], o Antonio Pappano [Αντόνιο Παππάνο], o Sir Simon Rattle [Σερ Σάιμον Ρατλ], ο Θεόδωρος Κουρεντζής, αλλά και με σπουδαίους έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις˙ εμφανίσεις μεγάλων σολίστ της κλασικής μουσικής, του λυρικού τραγουδιού και του χορού: Martha Argerich [Μάρθα Άργκεριχ] και Mischa Maisky [Μίσα Μάισκυ], Αγνή Μπάλτσα, Renée Fleming [Ρενέ Φλέμινγκ], Sylvie Guillem [Συλβί Γκιλλέμ], Jonas Kaufmann [Γιόνας Κάουφμαν], Λεωνίδας Καβάκος, Anne-Sophie Mutter [Άννε-Ζοφί Μούττερ], Maurizio Pollini [Μαουρίτσιο Πολλίνι], Sviatoslav Richter [Σβιατοσλάβ Ρίχτερ], Γιάννης Βακαρέλης, Δημήτρης Σγούρος.

Η μαγεία της παράστασης
Η «πτήση» στην ιστορία του Μεγάρου συνεχίζεται με μια στάση στον μαγικό κόσμο της όπερας, μέσα από φωτογραφίες από τις πιο εντυπωσιακές παραγωγές λυρικού θεάτρου που έχουν ανέβει στις σκηνές του ΜΜΑ τα τελευταία 30 χρόνια, όπου παρουσιάστηκαν έργα λαμπρών συνθετών από την προκλασική εποχή έως τις μέρες μας. Το ταξίδι περιλαμβάνει επίσης σταθμούς σε μαγευτικά στιγμιότυπα από παραστάσεις διάσημων χορευτικών ομάδων και χορογράφων της εποχής μας που λάτρεψε το ελληνικό κοινό.

Megaron Plus
Oρχήστρες in residence
Η Έκθεση συμπληρώνεται από φωτογραφίες από επιτυχημένες διαλέξεις στο πλαίσιο του Megaron Plus και από συναυλίες των συνόλων in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, καθώς και από στιγμιότυπα από εμφανίσεις των Μουσικών της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, γνωστής ως Αrmonia Atenea στις «διεθνείς» πτήσεις της.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.