Η Μαντάμα Μπαττερφλάι της ΕΛΣ στο Mezzo Live

Η Μαντάμα Μπαττερφλάι της ΕΛΣ στο Mezzo Live

Την Μαντάμα Μπαττεφλάι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μαγνητοσκόπησε και προβάλλει το κορυφαίο κανάλι της όπερας παγκοσμίως, από τις 22 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου. Το αριστούργημα του Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ θα μεταδοθεί μέσω του Mezzo live σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία με το Mezzo υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Παρισινού Θεάτρου Σατλέ Ολιβιέ Πυ δημιούργησε για την Εθνική Λυρική Σκηνή μια πολιτική όσο και ποιητική Μαντάμ Μπαττερφλάι, καθοδηγώντας τους πρωταγωνιστές σε ερμηνείες υψηλής συγκίνησης. Η σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια του Πιερ-Αντρέ Βάιτς είχαν αναφορές στη βίαιη επιβολή της αμερικανικής κουλτούρας, στην οδυνηρή απώλεια της πολιτισμικής ταυτότητας της Ιαπωνίας, καθώς και στον πυρηνικό αφανισμό του Ναγκασάκι-σαν μια πρώιμη προφητεία του Πουτσίνι. Η επιλογή του Πυ να τοποθετήσει την Ορχήστρα πάνω στη σκηνή του Ηρωδείου έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο θέαμα, φέρνοντας τη σκηνική δράση σε απόσταση αναπνοής από το κοινό.

Η Νοτιοκορεάτισσα υψίφωνος Άννα Σον έδωσε μια απαράμιλλη ερμηνέια της Τσο-Τσο-Σαν καθηλώνοντας το κοινό, που τη χειροκρότησε θερμότατα. Το κουαρτέτο των πρωταγωνιστών συμπληρώθηκε από τους εξαιρετικούς Αντρέα Καρέ στον ρόλο του Πίνκερτον, Αλίσα Κολόσοβα στον ρόλο της Σουτζούκι και Διονύση Σούρμπη στον ρόλο του Σάρπλες. Μαζί τους οι μονωδοί της ΕΛΣ Διαμάντη Κριτσωτάκη, Γιάννης Καλύβας, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Πέτρος Σαλάτας, Χρήστος Λάζος, Βασιλική Πετρόγιαννη, Βάγια Κωφού και Βίκυ Αθανασίου.

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος και η Ορχήστρα της ΕΛΣ έλαβαν θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία της παρτιτούρας του Πουτσίνι. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. 

Το Mezzo μεταδίδεται σε πάνω από 80ν χώρες σε όλο τον κόσμο. Από την ίδρυσή του το 1996 στη Γαλλία έως και σήμερα θεωρείται το κορυφαίο παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο για την κλασική μουσική, την όπερα και τον χορό, με φανατικούς θεατές σε όλο τον κόσμο. Στο πρόγραμμα του παρουσιάζει τις σημαντικότερες παραστάσεις όπερας και χορού, αλλά και συναυλίες από τα κορυφαία λυρικά θέατρα και τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών του πλανήτη. Στην Ελλάδα, το Mezzo μεταδίδεται από την Cosmote TV. 

Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος 
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Πυ
Σκηνικά, κοστούμια: Πιερ-Αντρέ Βάιτς
Φωτισμοί: Μπερτράν Κιγύ 
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος 

Τσο-Τσο-Σαν: Άννα Σον
Σουτζούκι: Αλίσα Κολόσαβα 
Κέιτ Πίνκερτον: Διαμάντη Κριτσωτάκη 
Μπ. Φ. Πίνκερτον: Αντρέα Καρέ 
Σάρπλες: Διονύσης Σούρμπης 
Γκίρο: Γιάννης Καλύβας 
Πρίγκηπας Γιαμαντόρι/Αυτοκρατορικός επίτροπος: Χάρης Ανδριανός 
Μπόνζο: Πέτρος Μαγουλάς | Γιακουζιντέ: Πέτρος Σαλάτας
Ληξίαρχος: Χρήστος Λάζος | Μητέρα της Τσο-Τσο-Σαν: Βασιλική Πετρόγιαννη 
Θεία: Βάγια Κωφού | Ξαδέλφη: Βίκυ Αθανασίου 
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.