Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Χαρτογραφία και Ιστορία, 1770-1838

Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Χαρτογραφία και Ιστορία, 1770-1838

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το ΜΙΕΤ διοργανώνει και παρουσιάζει στο Μέγαρο Εϋνάρδου την έκθεση, με τίτλο: «Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, 1770-1838». Μέσα από 170 σπάνια και εν πολλοίς άγνωστα έργα, μεγάλους επιτελικούς χάρτες σε πολλά φύλλα,πολύτιμους άτλαντες και γεωγραφικές εκδόσεις, η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την ανάδυση της εικόνας της νεότερης Ελλάδας πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και έως την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η έκθεση αρθρώνεται σε πέντε ενότητες που παρουσιάζουν τις αλλεπάλληλες και συνεχείς ξένες αποστολές χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου: από τις εργασίες των αξιωματικών της ρωσικής αρμάδας του Αιγαίου (1770-1775) έως τις πολλαπλές απόπειρες των γεωγράφων, χαρτογράφων και απεσταλμένων του Ναπολέοντα και τις εργασίες των μελών της γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά (1829-1838), η έκθεση φωτίζει τις διαδοχικές προσπάθειες διαμόρφωσης της γεωγραφικής εικόνας της νεότερης Ελλάδας ως πολιτικής πλέον οντότητας. Οι προτάσεις τους σταδιακά ωριμάζουν και επιβάλλονται, καθώς υιοθετούνται τόσο από τη Δύση όσο και από τις ελληνικές επαναστατικές κυβερνήσεις.

Το πλούσιο και σπάνιο αυτό χαρτογραφικό υλικό συγκεντρώνεται για πρώτη φορά. Προέρχεται από τις συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζηςκαι του ΕΛΙΑ / ΜΙΕΤ, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από πολλές άλλες βιβλιοθήκες και συλλογές, δημόσιες και ιδιωτικές, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιστημονικός επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός Γιώργος Τόλιας. Την έκθεση συνοδεύει μια πλούσια εικονογραφημένη έκδοση 280 σελίδων.
 

Πρόγραμμα ξεναγήσεων

  • Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, 3:00 μ.μ.
  • Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, 3:00 μ.μ.
  • Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, 3:00 μ.μ.

* Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε κάποια από τις ξεναγήσεις πατήστε εδώ, για να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής. 

** Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ.

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Οι εκθεσιακοί χώροι είναι  αμιγώς covid-free: η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).
  • Ο έλεγχος θα γίνεται με βάση αυτά τα πιστοποιητικά και έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και 17 (δεκαεπτά) ετών δύναται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self-test). 
subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.