Η φωτογραφία ως ντοκουμέντο & μέσο αφήγησης | Εργαστήριο Φωτογραφίας

Η φωτογραφία ως ντοκουμέντο & μέσο αφήγησης | Εργαστήριο Φωτογραφίας

Το εργαστήριο Visual Storytelling | Documentary Practice επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο αφήγησης και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας, τις αφηγηματικές τεχνικές, και τους εκφραστικούς κώδικες του μέσου.

Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από παρουσίαση και σχολιασμό σημαντικών φωτογράφων και ανάλυση των σύγχρονων πρακτικών και προσεγγίσεων της αφηγηματικής φωτογραφίας. Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην εκπόνηση προσωπικών φωτογραφικών εργασιών. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, την έρευνα, τα βασικά εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής αφήγησης ενός θέματος ή ιστορίας, επισημαίνοντας και αναλύοντας τα δομικά στοιχεία των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες καλούνται -προαιρετικά- να διερευνήσουν και να πειραματιστούν και με άλλα οπτικοακουστικά μέσα για την αφηγηματική πλαισίωση της ιστορίας τους (cross-media project), συνδυάζοντας δημιουργικά: γραφή, βίντεο και ήχο.

Τελικός στόχος είναι να δουλέψουν εντατικά σε μία νέα ή υπό εξέλιξη φωτογραφική εργασία και να αξιοποιήσουν δημιουργικά κλασικούς ή και πιο σύγχρονους τρόπους αφήγησης, διευρύνοντας έτσι τα όρια και το επίπεδο της φωτογραφικής τους πρακτικής.

 

* Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου
* Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που έχουν σχετική εμπειρία του φωτογραφικού μέσου και είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό.
* Το εργαστήριο περιλαμβάνει 10 συναντήσεις, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών (18.00 – 21.00), οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη.
* Περίοδος διεξαγωγής: 10/11/2020 – 26/1/2021
*
Δίδακτρα & Τρόποι Πληρωμής: Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το εργαστήριο είναι 240€. Η οριστικοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 120€ είτε μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 75€. Με εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων πριν από την έναρξη των μαθημάτων, παρέχεται έκπτωση 20€. Με κάθε εγγραφή δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
* Tο πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις και συμμετοχή σε δράσεις του Athens Photo Festival 2020 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.
* Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, δύο προσκεκλημένοι φωτογράφοι θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.
* Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
* Κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων τηρούνται και εφαρμόζονται τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, όπως αυτά καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές. Πρωταρχικό  μέλημα παραμένει η ασφάλεια των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού. Κατά συνέπεια, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, προβλέπεται ομαλή και άμεση μετάβαση σε online περιβάλλον φοίτησης, με τη μακρόχρονη εμπειρία και γνώση μας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
* Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival 2020, στο Μουσείο Μπενάκη.

* Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής ή απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
*Επικοινωνία
210 9211750 (Δευτ-Παρ. 11:00-15:00 & 18:00-21:00) | contact@hcp.gr
* Cover photo: Μυρτώ Παπαδοπούλου 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.