«Η Ελληνική Γραμματεία στην Πρώιμη Τυπογραφία» | Ιστορική Βιβλιοθήκη

«Η Ελληνική Γραμματεία στην Πρώιμη Τυπογραφία» | Ιστορική Βιβλιοθήκη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει τη νέα έκθεση «Η Ελληνική Γραμματεία στην Πρώιμη Τυπογραφία». Η έκθεση περιλαμβάνει αρχέτυπες εκδόσεις ελληνικών έργων στο πρωτότυπο και σε λατινική μετάφραση από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τυπωμένες από το 1470 έως το 1500, καλύπτουν ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου. Προβάλλουν τη σημασία της ελληνικής γραμματείας στην πρώιμη τυπογραφία και συγχρόνως αναδεικνύουν τα ίδια τα έντυπα ως ιστορικά και συλλεκτικά αντικείμενα.

Συνοδεύονται από ειδικό αφιέρωμα στον Αριστοτέλη, αναδεικνύοντας επιλεγμένες εκδόσεις του έργου του, σε λατινικές μεταφράσεις αλλά και στο πρωτότυπο, από τον 15ο και τον 16ο αιώνα.

Τα βιβλία που εκτίθενται προέρχονται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές παλαιού και σπάνιου υλικού της Ιστορικής του Βιβλιοθήκης: τη Bibliotheca Graeca (Συλλογή Αθανάσιου Οικονομόπουλου) και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Τα Σαββατοκύριακα η έκθεση δεν λειτουργεί εκτός από:

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, 11.00 – 15.00
Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, 11.00 – 15.00
Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, 11.00 – 15.00

Επιπλέον οργανωμένες ξεναγήσεις θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, ώρες 11.00 – 15.00 (ανά μισή ώρα).

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/EWjFZBHmxBkq8yE58

* Απαραίτητη η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.