«Η εντός και καθ’ ημάς θάλασσα» | Τραγούδια από τη μεσογειακή παράδοση ​

«Η εντός και καθ’ ημάς θάλασσα» | Τραγούδια από τη μεσογειακή παράδοση ​

«Η εντός και καθ’ ημάς θάλασσα», μια μουσική διαδρομή στη Μεσόγειο, με οδηγούς την υψίφωνο Αλεξία Βουλγαρίδου και την κιθαρίστα Κορίνα Βουγιούκα, από την Κύπρο ως την Ισπανία και από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, με τραγούδια της παράδοσης ή άλλα που επηρεάστηκαν από αυτή, μελωδίες και λόγια που φυλάσσουν και μεταφέρουν μέσα στον ωκεανό του χρόνου το αποτύπωμα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μια συναυλία στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ., με ένα πολύ ιδιαίτερο ρεπερτόριο για φωνή και κιθάρα που δεν ακούγεται συχνά στις αίθουσες συναυλιών.

Οι δύο ελληνίδες μουσικοί, που έχουν εμφανιστεί σε σημαντικά κέντρα συμφωνικής μουσικής και θέατρα του εξωτερικού, επέλεξαν για το πρόγραμμά τους γνωστές προκλασικές άριες των Pergolesi και Cesti σε μεταγραφή για κιθάρα και σοπράνο της Κορίνας Βουγιούκα, τα Πέντε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια του Maurice Ravel (μεταγραφή: Calvo και Reghezza), αποσπάσματα από τα Κλασικά ισπανικά τραγούδια ΙΙ του Fernando Obradors (μεταγραφή: Pasciak, Damas και Βουγιούκα) καθώς και τα Επτά ισπανικά παραδοσιακά τραγούδια του Manuel de Falla (μεταγραφή: Miguel Llobet). Θα ακουστούν επίσης τραγούδια του Τάσου Ρωσόπουλου σε ποίηση ανώνυμου κύπριου ποιητή του 16ου αιώνα (ποιητικός μετασχηματισμός: Γιώργος Κοροπούλης) και Wilhelm Müller (απόδοση: Διονύσης Καψάλης).

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το έργο «Ένα τραγούδι» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Nέστορα Ταίηλορ (μεταγραφή: Τ. Ρωσόπουλος), δύο συνθέσεις του Αντίοχου Ευαγγελάτου καθώς και δύο αποσπάσματα από τα δημοφιλή Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού του Γιάννη Κωνσταντινίδη (μεταγραφή: Κ. Βουγιούκα).

Το κοινό θα έχει επίσης τη σπάνια ευκαιρία να ακούσει την Αλεξία Βουλγαρίδου σε μια σύγχρονη δημιουργία, «Το Υδραιόπουλο» (2021) της Κωνσταντίας Γουρζή, σε μεταγραφή για κιθάρα και σοπράνο (2022). Πρόκειται για απόσπασμα από τα τρία τραγούδια «Ύδρα–Ο Βράχος της Ελευθερίας» (2021) σε ποίηση Wilhelm Müller (μετάφραση στα ελληνικά: Βασίλης Βούτος–Κωνσταντία Γουρζή).

Το πρόγραμμα της βραδιάς συμπληρώνεται από δύο έργα για σόλο κιθάρα, σε μεταγραφή Shin-ichi Fukuda και Τ. Ρωσόπουλου, που θα παρουσιάσει η Κορίνα Βουγιούκα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Διάρκεια: 100 λεπτά περίπου (με διάλειμμα)
* Eισιτήρια: 210 72 82 333 και ηλεκτρονικά ΕΔΩ.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.