I AM (VR) | Μία μοναδική εμπειρία από τους S. KENNEDY & M. SELG

I AM (VR) | Μία μοναδική εμπειρία από τους S. KENNEDY & M. SELG

Το ψηφιακό μαντείο στο +5 της Στέγης παίρνει παράταση έως 8 Ιανουαρίου 2023  
Νέες ημερομηνίες: Τετάρτη 4 & Πέμπτη 5.1.23, Σάββατο 7 & Κυριακή 8.1.23
slots: 18:00, 18:45, 19:30, 20:15, 21:00, 21:45, 22:30

Ό,τι πιο κοντινό στο metaverse και τον τεχνοσαμανισμό. Μια πρωτόγνωρη, εμβυθιστική περφόρμανς-ψυχεδελικό ταξίδι και, μαζί, παιχνίδι αυτογνωσίας σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας VR από τη σημαντικότερη σύγχρονη Γερμανίδα στον χώρο του θεάτρου.

Ξέρεις ποι@ είσαι; Πού βαδίζεις; Τι ζητάς…; Μην ανησυχείς. Ήρθε η ώρα να λάβεις τον ψηφιακό σου χρησμό.

Γιατί το Ι AM (VR) είναι μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που καλεί τον θεατή σε έναν από τους λιγότερο γνωστούς χώρους της Στέγης, φορώντας ένα VR headset, να βρεθεί σε μυστηριώδη δωμάτια, να ανοίξει πόρτες στο άγνωστο και να διαβεί τούνελ που, σαν άλλες συμπαντικές σκουληκότρυπες, οδηγούν στον χωροχρόνο και από εκεί σε νέους πλανήτες, κάτω από νέους ουρανούς και μπροστά σε νέα μαντεία. Πολλοί έχουν περάσει πριν από σένα και πολλοί θα ακολουθήσουν. Αλλά αυτό είναι το δικό σου παιχνίδι, η συνεδρία που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις το δωμάτιο που σου αρέσει, να καθίσεις αναπαυτικά και να βουτήξεις μέσα σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Κι όπως θα πει η φωνή-οδηγός σε αυτό το ψυχεδελικό ταξίδι αυτογνωσίας: «Εάν σκεφτείς τη φωτιά, φλέγεσαι. Εάν σκεφτείς τον πόλεμο, θα τον προκαλέσεις. Όλα εξαρτώνται από τη φαντασία σου».

Λίγους μήνες μετά την έκθεση ψηφιακής τέχνης του Ιδρύματος Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως, Plásmata: Bodies, Dreams, and Data, η Στέγη παρουσιάζει από 9 έως 30 Δεκεμβρίου 2022 το πρώτο έργο εικονικής πραγματικότητας της διακεκριμένης σκηνοθέτιδας του θεάτρου, Susanne Kennedy και του Markus Selg, σε συνεργασία με τον Rodrik Biersteker.

Εδώ και μια δεκαπενταετία, η Κένεντι πειραματίζεται ριζοσπαστικά, εισάγοντας στη σκηνή τη δραματουργία του διαδικτύου και τον παγανισμό του κυβερνοχώρου – ακόμη κι όταν ανεβάζει έργα τόσο «κλασικά» όσο τις Τρεις Αδερφές του Α. Π. Τσέχοφ, τις οποίες και πρόβαλε το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση το 2020.

Στο I AM (VR), αντλώντας έμπνευση από το μαντείο των Δελφών και το επίγραμμα «γνώθι σαυτόν» που καλωσόριζε τους επισκέπτες του, η Σουζάνε Κένεντι και οι multimedia καλλιτέχνες-συνεργάτες της, Μάρκους Σελγκ και Ρόντρικ Μπίρστεκερ, δημιουργούν ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που ταξιδεύει τους επισκέπτες του για 35΄ σε μια παραισθησιογόνα συνθήκη. Σε μια μεταθεατρική συνθήκη ψηφιακής αντίληψης, παιχνιδιού και διάδρασης, που μόνο με το μότο «ονειρεύομαι, άρα υπάρχω – πραγματικά και εικονικά» μπορεί να περιγραφεί.

Συντελεστές 
Σύλληψη και Σχεδιασμός: Susanne Kennedy, Markus Selg, Rodrik Biersteker
Προγραμματισμός: Rodrik Biersteker
Εικαστικός Σχεδιασμός : Markus Selg, Rodrik Biersteker
Σχεδιασμός & Σύνθεση Ήχου: Richard Janssen
Κείμενο: Susanne Kennedy
Δραματουργία: Tobias Staab
Φωνές: Susanne Kennedy, Ixchel Mendoza Hernandez, Frank Willens, Ibadet Ramadani
Άβαταρ: Ixchel Mendoza Hernandez, Benjamin Radjaipour, Thomas Hauser
Κοστούμια: Teresa Vergho
Παραγωγή: Ultraworld Productions (Βερολίνο)
Διαχείριση και Διανομή: Something Great (Βερολίνο)
Συμπαραγωγή: Berliner Festspiele (Βερολίνο), Hybrid Box / Hellerau - Europäisches Zentrum der Künste (Δρέσδη), Internationales Sommerfestival Kampnagel (Αμβούργο), Münchner Kammerspiele (Μόναχο), Noorderzon Festival of Performing Arts & Society (Γκρόνινγκεν), Schauspielhaus Bochum / Oval Office (Μπόχουμ), Theater Commons Tokyo (Τόκιο) και Volkstheater Wien (Βιέννη)
Ευχαριστίες στους/στις: Chiaki Soma, Christoph Gurk, όλους της Oracle Team, Rafael Steinhauser, Anna Rausch, Lucas S. Maximiliano, Matthias Lilienthal

 

 

Η εγκατάσταση είναι εξ ολοκλήρου στα αγγλικά

Κατάλληλο: 13+, με απαραίτητη τη συνοδεία τους από ένα ενήλικα. 

Άτομα που εγκυμονούν, πάσχουν από προβλήματα καρδιολογικά ή όρασης, από επιληψία ή άλλη σοβαρή ιατρική πάθηση καθώς και άτομα που χρησιμοποιούν συσκευές υποβοήθησης ακοής, βηματοδότη ή τυχόν άλλη εμφυτευμένη ιατρική συσκευή, συνιστάται να συμβουλευτούν τον ιατρό τους προτού χρησιμοποιήσουν το VR headset.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.