«Η Αφροδίτη σήμερα» | Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

«Η Αφροδίτη σήμερα» | Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζει την έκθεση «Η Αφροδίτη σήμερα». Η έκθεση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών Hollar και του Κέντρου Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, στην Πράγα, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2021. Σκοπός της έκθεσης είναι η διερεύνηση της πρόσληψης της αρχαίας θεάς του έρωτα από τη σύγχρονη τσεχική τέχνη.

Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου περιλαμβάνει περισσότερα από πενήντα έργα από είκοσι δύο σύγχρονους χαράκτες και χαράκτριες. Μέσω των πολλαπλών προσεγγίσεων του θέματος συμβάλλει στην επίκαιρη συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και την αντανάκλασή της στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Συμμετέχουν: Mikoláš Axmann, Karel Beneš, Jan Blaha, Šimon Brejcha, Dušan Černý, Petr Fiala, Petr Hampl, Pavel Holeka, Tomáš Hřivnáč, Ditta Jiřičková, Martin Mulač, Petr Palma, Pavel Piekar, Martin Raudenský, Zuzana Růžičková, Jiří Slíva, Ladislav Sýkora, Petr Štěpán, Hana Šuranská, Jana Šindelová, Eva Vlasáková, Bohunka Waageová

Επιμέλεια: Jan Bažant, Κέντρο Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, και Pavel Piekar, Πρόεδρος της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HOLLAR

Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Προεδρίας της Τσεχίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν ομιλίες από τους επιμελητές της έκθεσης και ένας κύκλος τριών διαλέξεων με τίτλο «Mucha, Kupka, Toyen: Τρεις σπουδαίοι Τσέχοι δημιουργοί στην καμπή του 19ου προς τον 20ο αιώνα» (ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα).

*Στους χώρους του μουσείου τηρούνται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του  covid-19.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ομιλίες από τους συντελεστές της έκθεσης

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, 11:00-12:00

Η πρόσληψη της Αφροδίτης στη σύγχρονη εποχή

Jan Bažant, Κέντρο Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, 11:00-12:00

Η έκθεση «Η Αφροδίτη σήμερα» και οι αναζητήσεις της σύγχρονης τσεχικής χαρακτικής

Pavel Piekar, Πρόεδρος της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HOLLAR

Διαλέξεις Ιστορίας της τέχνης

Mucha, Kupka, Toyen: Τρεις σπουδαίοι Τσέχοι δημιουργοί στην καμπή του 19ου προς τον 20ο αιώνα

Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, 11:00-12:00

Alphonse Mucha, ένας μετρ της Αρ Νουβώ

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, 11:00-12:00

Frank Kupka, ένας ορφιστής της αφαίρεσης

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:00-12:00

Έμφυλες ταυτότητες και σουρεαλισμός στο έργο της Toyen

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.