H Società delle Api / Κοινωνία των Μελισσών παρουσιάζει 4ROOMS

H Società delle Api / Κοινωνία των Μελισσών παρουσιάζει 4ROOMS

Στο πλαίσιο της Societa’ delle Api / Κοινωνία των Μελισσών, η Silvia Fiorucci Roman έχει κάνει ένα κάλεσμα για τη δημιουργία τεσσάρων δωματίων σε μία από τις τρεις κατοικίες του Συλλόγου, η "Porta Rossa / Κόκκινη Πόρτα", ένα τριώροφο σπίτι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού του ελληνικού νησιού του Καστελόριζου. Ο στόχος του καλέσματος ήταν να εντοπιστούν και να βραβευτούν τέσσερα έργα, με στόχο την αναδιάρθρωση των υπνοδωματίων του σπιτιού, μεταξύ εκείνων που παρουσιάζονται από δώδεκα σχεδιαστές που καλούνται να συμμετάσχουν από μια Επιτροπή.

Το έργο, που επιμελήθηκε από την Annalisa Rosso, σκοπεύει να υποστηρίξει το έργο των σχεδιαστών και της σύγχρονης δημιουργικότητας και, ταυτόχρονα, την προώθηση του διαλόγου και της πολιτιστικής ανταλλαγής στο πλαίσιο της μεσογειακής κουλτούρας και της ιστορικής και τοπικής της κληρονομιάς. Για το λόγο αυτό, έχουν προτεραιότητα τα έργα που είναι σε θέση να αποφέρουν φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική και στα χαρακτηριστικά του τόπου και τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά και προσεγγίσεις που επωφελούνται από την συνεργασία με τους τεχνίτες και την παραδοσιακή τοπική παραγωγή.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους : Μιχάλη Αναστασιάδη (deisgner). Silvia Fiorucci Roman (Πρόεδρος και Ιδρυτής της Societa’ delle Api / Κοινωνία των Μελισσών, Συλλέκτης), Αλέξης Γεωργακόπουλο (Ειδικός Designer, Διευθυντής της ECAL), Cristiano Raimondi (Αντιπρόεδρος της Societa’ delle Api / Κοινωνία των Μελισσών, επιμελητής), Annalisa Rosso (Ειδική Designer, επιμελήτρια).

Η "Porta Rossa / Κόκκινη Πόρτα" είναι ένα ιστορικό σπίτι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού του Καστελόριζου. Για πολλές γενιές ήταν ιδιοκτησία μιας οικογένειας εμπόρων σφουγγαριών και στη συνέχεια ανακαινίστηκε διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητα τα αρχικά χαρακτηριστικά της.

Οι μελέτες που κερδίζουν αυτή την έκδοση είναι:
• Φάνος Κυριακού
• Julie Richoz
• Studio Brynjar & Veronika
• UND.studio

Το σχέδιο των κοινών χώρων, που βρίσκονται στο ισόγειο της "Κόκκινης Πόρτας", ανατέθηκε στο Superpoly, ένα από τα γραφεία που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 5Rooms (2018), μια προκήρυξη που ανακοινώθηκε από τη Silvia Fiorucci Roman για Le Moulin des Ribes (Grasse) Σε συνεργασία με το Villa Noailles-Center D'Art D'Intérêt National, Métropole Toulon Provence Méditerranée, η οποία οδήγησε στη δημιουργία πέντε δωματίων που φιλοξένησαν στη συνέχεια τα προγράμματα διαμονής Societa’ delle Api / Κοινωνία των Μελισσών.

Τα βραβευμένα έργα για το Moulin des Ribes ήταν εκείνα του Paul Brissonet και του Alexandre Benjamin Navet. Joachim Jirou-Najou; Studio Quetzal; Superpoly Design Studio και Zanellato / Bortotto.

To 4Rooms υποστηρίζεται από το P.E.T Pr;ojects, ένα artist-run space που βρίσκεται στην Αθήνα, που ιδρύθηκε από τον καλλιτέχνη Άγγελο Πλέσσα, με στόχο την προώθηση της τέχνης και την επανεξέταση των πολιτικών πραγματοποίησης των εκθέσεων.

Το Καστελόριζο είναι ένα νησί της Ελλάδας, τοποθετημένο στο ανατολικό άκρο της επικράτειάς της. Βρίσκεται στη θάλασσα του Λεβάντε, βρίσκεται σε 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και λιγότερο από 3 χλμ. από την τουρκική ακτή και την πόλη του Kaş.

Μαζί με μερικά γειτονικά νησιά, αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους των Δωδεκανήσων. Το νησί κατοικείται από τη νεολιθική εποχή και ακόμα σήμερα είναι ορατά τα ίχνη οχυρώσεων που χρονολογούνται από τον Δ’ αιώνα π.Χ. και που χτίστηκαν από τους Μυκηναίες, και μαρτυρούν τις επαφές με τη Ρόδο και με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την Οθωμανική. Σήμερα Το Καστελόριζο κατοικείται από μερικές εκατοντάδες κατοίκους και μεγάλο μέρος της οικονομίας της βασίζεται στον τουρισμό, ιδίως από την Αυστραλία και την Ευρώπη. Το Καστελόριζο φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική βάση. Από το 2021, το νησί είναι επίσημα απαλλαγμένο από το Covid αφού όλοι οι κάτοικοι της έχουν εμβολιασθεί.

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2021 - Δημοσίευση της προκήρυξης για τα έργα σχεδιασμού (design) Μάιος 2021 - Προθεσμία και παράδοση των έργων από τους προσκεκλημένους σχεδιαστές
Ιούνιος 2021 - Επιλογή νικητών
Ιουλιος 2021- Πρώτη συνάντηση με τον Τύπο στο P.E.T PROJECTS της Αθήνας και πρώτη επιθεώρηση στο Καστελλόριζο
Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2021 – Αναπροσαρμογή των έργων design. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2021 - Δεύτερη επιθεώρηση στο Καστελόριζο Οκτώβριος 2021-Ιανουαρίου 2022 - Επαφές με τους προμηθευτές και άφιξη υλικών στην Αθήνα
2022 Ιανουαρίου 2022 Μαρτίου - Εργασίες σε εξέλιξη
2022 Μαΐου 2022 Μαΐου - Τέλος των εργασιών και εγκαίνια

Βιογραφικά σημειώματα

Designers

Ο Φάνος Κυριακού (Λευκωσία, 1977) αποφοίτησε από τη Middlesex School of Fine Arts το 2001 πριν επιτευχθεί ένα Master of Fine Arts στο Goldsmiths University στο Λονδίνο το 2007. Συν-αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας και είναι ο συνιδρυτής και διευθυντής της γκαλερί σύγχρονης τέχνης Party Contemporary και ιδρυτή του project space Midget Factory (2002-2012). Μέσω της χρήσης γλυπτικής και βίντεο, η πρακτική του Φάνου Κυριακού στοχεύει να αναμορφώσει τις κοινές έννοιες των σχέσεων μεταξύ αντικειμένων, πληροφοριών και κοινωνίας. Συνεργαζόμενος συχνά με τους κυπριακούς τεχνίτες, το ενδιαφέρον του συνίσταται στην χρήση τόσο του αστικού χώρου όσο και της γκαλερί, δύο ανταγωνιστικές θέσεις στις οποίες θέτει τα γλυπτά του, που συχνά υλοποιεί με αντικείμενα που βρέθηκαν και reay made. Μεταξύ των προσωπικών του εκθέσεων: : at. this moment, επιμέλεια του Luca Lo Pinto (2021), Museo Macro, Roma; Now Dear Eyes, Dear Eyes, στο Split Eins Gallery, Λεμεσσό (2021); ΝΑPK THR // NIC Intonations, Party Contemporary, Λευκωσία (2019); a kind of “there” there επιμέλεια του Ευαγόρα Βανέζη, Θκιό Παλιές, Λευκωσία; Garden Sculptures, Eins Gallery (2019); This Case is in Process of Arrangement, Θκιό Παλιές, Λευκωσία (2017); Exhaustion, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία (2017); Daily Life, Maccarone, New York (2015); Who is Nathan? Rupert, Vilnius (2015); The Adventures of a Giant Midget Θκιό Παλιές, Λευκωσία (2015); view to river from north, Maccarone, New York (2014).Συμμετείχε και σε πολλές συλλογικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό: JOMO, Museo Macro, Roma (2019); Hypersurfacing, επιμέλεια της Μαρίνας Χριστοδουλίδου, NiMAC, Λευκωσία (2019); Adhocracy Vol 1: Books and Tools, επιμέλεια της Natalie Yiaxi και Φάνου Κυριακού, Party Contemporary, Λευκωσία (2018); The Garden Sees, επιμέλεια της ‘Αννας Καφετζή, The Athens Concert Hall Gardens (2017); Works from the State Collection επιμέλεια του Σάββα Χριστοδουλίδη, The Evagoras Lanitis Center, Λεμεσσόςl (2017); completely something else επιμέλεια του Jacopo Crivelli Visconti, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία (2016); One, No One and One Hundred Thousand a επιμέλεια του Luca lo Pinto, Kunsthalle, Βιέννη (2016); Non-standard testimonials επιμέλεια του Eramian, David Dale Gallery, Glasgow (2014); Oo – Padiglione Cipro + Lituania, επιμέλεια του Raimundas Malašauskas στην 55° Biennale di Venezia (2013); Fusiform Gyrus επιμέλεια του Raimundas Malašauskas στην Lisson Gallery (2013).

Η Julie Richoz είναι μια ελβετίδα-γαλλίδα designer. Μετά την αποφοίτησή της από το ECAL - Ecole Cantonale D'Art της Λωζάνης (2012), εργάστηκε για τον Pierre Charpin ως project assistant (2013-2015). Έκτοτε, έχει δημιουργήσει το στούντιο design της στο Παρίσι, όπου, με περιέργεια και ευαισθησία, αναπτύσσει τη γλώσσα της μέσω αντικειμένων. Η πρακτική της κυμαίνεται από μοναδικά κομμάτια έως τη βιομηχανική κλίμακα, δύο διαφορετικοί τρόποι παραγωγής, αλλά, από την άποψή της, βαθιά συνδεδεμένοι. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι γοητευμένη από το Savoir-Faire, από το πάθος και την ακρίβεια στον χειρισμό των υλικών. Αφού συναναστρέφεται με τα αντικείμενα, τα έπιπλα, τον φωτισμό και την κλωστοϋφαντουργία, η Julie Richoz εργάζεται για εταιρείες όπως η Alessi, Louis Poulsen, Tectona, Louis Vuitton, La Manufacture Cogolin, Galerie Kreo, μεταξύ άλλων. Ήταν designer-in-Residence στο Cirva - Ερευνητικό Κέντρο για την τέχνη και το γυαλί της Μασσαλίας (2013). στο Sèvres - Cité de la Céramique (2013) και στο Casa Wabi, στο Μεξικό (2017). Έλαβε το Grand Prix στο Design Parade (2012), το Swiss Design Awards (2015–2019), Bourse Leenaards (2016) και ήταν φιναλίστ στο Hublot Design Price (2016). Από το 2017, διδάσκει industrial design στην ECAL – Ecole Cantonale d’Art στην Lausanne.

Studio Brynjar & Veronika (Studio B & V) είναι ένα ισλανδικό-γερμανικό γραφείο που εργάζεται στον τομέα της τέχνης και του design. Από το 2011 έχει ασχοληθεί με διάφορα έργα που κυμαίνονται από τη συλλογή επίπλων The Silent Village για το Galerie Kreo, στο Παρίσι, σε ένα νέο όργανο, το Circle Flute, που υποστηρίζεται από το Lafayette Anticipations, στο Παρίσι και που παίχτηκε στην πρόσφατη περιοδεία συναυλιών της Björk, Cornucopia. Τα τελευταία χρόνια, το Studio B & V εργάστηκε σε projects για το Swarovski και τα Glacier Clandles του παρήχθησαν από τον ισπανικό design editor PCM. Μεταξύ 2018-2020 έκανε ιδιωτικές εκθέσεις στο Design Museum Helsinki, στο Μουσείο Röhsska στο Γκέτεμποργκ και στο Hafnarborg Museum στην Ισλανδία. Η εγκατάσταση site- specific Animated Geology ήταν μέρος της νορβηγικής διεθνούς biennale Tendenser, στο MOSS, 2020. Από το 2016-2017 εργάστηκε σε ένα φιλόδοξο έργο με αρχαιολόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου Arles και του Atelier LUMA της Arles. To sudio έλαβε το βραβείο Swarovski Designers of the Future Award στο Design Miami/Basel. Το 2018, ο Brynjar έλαβε το διάσημο βόρειο βραβείο Thorsten και Vanja Söderberg. Τα επόμενα έργα περιλαμβάνουν νέα αντικείμενα για την Galerie Kreus, στο Παρίσι, ανάγλυφα τοίχων site specific και ένα έργο απόδοσης σε συνεργασία με Ισλανδους τραγουδιστές metal. Εκτός από την δουλειά στο στούντιο του, ο Brynjar διδάσκει στην ECAL – Ecole Cantonale d’Art de Lausanne, από το 2013.

Ο Superpoly: Thomas Defour (1992) αποφοίτησε από την École nationale supérieure des arts visuels La Cambre στις Βρυξέλλες και ζει μεταξύ Hyères και Βρυξέλλες. Ο Antoine Grulier (1990) αποφοίτησε από την École Supérieure d'Art Et design Marseille-Méditerranée και την École Duperré στο Παρίσι και ζει μεταξύ Hyères και Παρίσι. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, το 2015 ίδρυσαν μαζί το στούντιο design Superpoly. Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν εμβληματικά περιβάλλοντα μέσω μιας πλασματικής προσέγγισης στο design, η οποία συνδυάζει τη σύγχρονη τέχνη, το interior design, το graphic design, την διακόσμηση και το design. Εκτός από την εστίαση στην αισθητική και τη λειτουργικότητα, επιδιώκουν να προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία σε ανθρώπους που ζουν τους χώρους τους. Η πρακτική τους τούς βλέπει άμεσα να εμπλέκονται σε κάθε στάδιο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της χειροτεχνίας, για να προστεθούν ασυνήθιστα και εξωτικά στοιχεία στο τελικό αποτέλεσμα. Το 2016 η Superpoly έλαβε το Prix du Public και μια ιδιαίτερη μνεία από την κριτική επιτροπή στην πρώτη έκδοση του Design Parade Toulon. Το 2017 σχεδίασε το δωμάτιο 15 στο Hôtel La Reine Jane στο Hyères. Το 2018 έλαβε μέρος στο project 5rooms σχεδιάζοντας το δωμάτιο Superposé.

Το Und.studio είναι ένας σύλλογος με designer, καλλιτέχνες, επιπλοποιούς και αρχιτέκτονες που ασχολούνται με αντικείμενα και χώρους. Und .studio προορίζεται ως περιβάλλον στο οποίο τα άτομα με διαφορετικές καλλιτεχνικές συμπεριφορές συνεργάζονται με στόχο τη δημιουργία ενός εργαστηρίου, ενός συνεχώς επεκτείνοντος τόπου μελέτης και μιας πλατφόρμας δημοσίευσης. Ενώ τα μεμονωμένα έπιπλα και αντικείμενα συχνά σχεδιάζονται στα πλαίσια συγκεκριμένων έργων, το und .studio διαθέτει μια προσέγγιση στο peer-reviewed design, η οποία μεταφράζεται τόσο στις καλλιτεχνικές του προτάσεις όσο και στη σχέση που καλλιεργεί με τους πελάτες, μεταξύ των οποίων είναι: abc – art berlin contemporary; Akademie der Künste; Alexander Levy; Alvaro Urbano; Artothek Kunstverein Göttingen; Berliner Brandstifter; Bode-Museum; CAMON Coffee; Christopher Lehmpfuhl; Clement Layes; Goethe Institut; Dottenfelderhof; Le Bon; Marina Blu; United Errors; WENTRUP; Toca Rouge; The Future Breakfast; Sol Calero; Ruth Segal, Potential Barricades; Peakon; PARA International; Mrs Robinson’s; Monica Al Qadiri; Mikkeller; Melanie Jame Wolf; Marlen Stahlhut; και πολλοί άλλοι.

Η Societa’ delle Api / Κοινωνία των Μελισσών είναι μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τη Silvia Fiorucci Roman, προκειμένου να προωθήσει την αλληλεγγύη, τις γνώσεις και τις πρακτικές συνεργασίας μεταξύ διαφόρων κλάδων. Η αποστολή της SDA είναι να δώσει ζωή σε μια σειρά ερευνητικών πλατφορμών στις οποίες οι καλλιτέχνες, οι αρχιτέκτονες, οι σχεδιαστές και οι στοχαστές μπορούν να αναπτύξουν τα έργα τους σε στενή συνεργασία και να δημιουργήσουν νέους τρόπους ανταλλαγής μεταξύ δημιουργών, επιμελητών, ερευνητών, θεσμών, συλλεκτών και φιλανθρώπων.

Η Societa’ delle Api / Κοινωνία των Μελισσών είναι ένας χώρος χωρίς αποκλεισμούς, στον οποίο η έννοια του δικτύου παίρνει τη μορφή ενός σμήνους ιδεών και ανθρώπων σε συνεχή αλλαγή.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.