Γράφοντας και διαβάζοντας σε μια ξένη χώρα: Πώς μπορεί η λογοτεχνία να γίνει ένα κομμάτι πατρίδας

Γράφοντας και διαβάζοντας σε μια ξένη χώρα: Πώς μπορεί η λογοτεχνία να γίνει ένα κομμάτι πατρίδας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια βαλίτσα γεμάτη βιβλία»

Σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, οι συγγραφείς Tais Zolotkovska και Χρήστος-Αρμάντο Γκέζος θα συζητήσουν για το θέμα Λογοτεχνία και Πατρίδα. Τι σημαίνει να γράφεις σε μια ξένη χώρα, αλλά και τι νόημα μπορεί να έχει η λογοτεχνία της μητρικής σου γλώσσας, της πατρίδας σε μια ξένη χώρα. Μπορεί η λογοτεχνία να αντικαταστήσει ένα κομμάτι του «σπιτιού» σου και ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να έχει η λογοτεχνία όταν κάποιος ζει σε μια ξένη χώρα;

Η συζήτηση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων με αφορμή το πρόγραμμα «Μια βαλίτσα γεμάτη βιβλία», στο οποίο συμμετέχει και η βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Athen. Οικογένειες από την Ουκρανία μπορούν να βρουν 50 παιδικά και νεανικά βιβλία Ουκρανών και ξένων συγγραφέων σε ουκρανική μετάφραση στη βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Athen.

Σχετικά με τους συγγραφείς:

Tais Zolotkovska

Tais Zolotkovska (γεν.1984), Ουκρανή συγγραφέας, καθηγήτρια δημιουργικής γραφής, διευθύντρια της καλλιτεχνικής κατοικίας «Σπίτι του συγγραφέα» στη Ζάκυνθο και της λογοτεχνικής ΜΚΟ «Ανώνυμοι Συγγραφείς». Έχει γράψει 13 βιβλία για ενήλικες και παιδιά. Ανάμεσά τους το μυθιστόρημα «Εποχή» (2021), η σειρά βιβλίων για δημιουργική γραφή «Γράψε όπως ακριβώς αναπνέεις» και «Γράψε..Ο εύκολος δρόμος από τη ιδέα στο βιβλίο», το παιδικό βιβλίο «Τέσσερα δόντια» κ.α. Το νέο μυθιστόρημα της θα κυκλοφορήσει το 2023. Η Tais εχει κερδίσει το Ειδικό Βραβείο του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Στέψη του Λόγου», Ουκρανία 2021. Ζει στη Ζάκυνθο.

Χρήστος-Αρμάντο Γκέζος

Ο Χρήστος-Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε στη Χιμάρα της Αλβανίας το 1988 και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2013 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα. Το διήγημά του «Καρδιές για φάγωμα» γυρίστηκε σε ταινία μικρού μήκους. Διηγήματα και ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, ρωσικά, ρουμανικά, σερβικά, τουρκικά, αλβανικά), ενώ το μυθιστόρημά του «Η λάσπη» θα εκδοθεί στη Γαλλία το 2023. Ζει στην Αθήνα.

Συντονισμός:

Nataliya Dovhopol

Ουκρανή συγγραφέας, συνιδρύτρια του καναλιού You Tube Fantastic talk/s.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε αγγλική γλώσσα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.