Γιώργος Ξένος - Ντένης Ζαχαρόπουλος: Μια συνομιλία

Γιώργος Ξένος - Ντένης Ζαχαρόπουλος: Μια συνομιλία

Ο Γιώργος Ξένος συζητά με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο, ιστορικό και κριτικό της τέχνης, με αφορμή τα έργα του "Διερχόμενοι" και "Επτά Πύλες" που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Γράφει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος: Το έργο του Ξένου στοχεύει σε έναν τόπο ήθους και συνέπειας, προβάλλοντας την έκταση και την ένταση, όπως ανοίγονται στο χαρτί ή το σίδερο, στον τόπο, σαν τοπίο και ιστορία μαζί. Τόπος τότε, σημαίνει συγχρόνως την πιο τρομερή διάσταση του κάλλους και την πιο φιλόξενη σιωπή του Άλλου και της γεωμετρίας που τον επιτρέπει. Ασύμμετρα ίσως, αλλά διάσπαρτα ως κίνηση στο πεδίο και στο χρόνο, όπως κινούμαστε μαζί του εμείς και όσοι πριν από εμάς πέρασαν μέσα από το περίγραμμα του ανθρώπου κι έγιναν ένα με τον ορίζοντα του κόσμου και της ελευθερίας, του αγώνα και της δικαιοσύνης, της τραγωδίας και της λύτρωσης. Όπως το πρώτο πουλί περνά στον ουρανό πριν ακόμα σβήσουν τ' αστέρια και σηκωθεί ο άνεμος που παρασέρνει μαζί με κάθε σημείο, κάθε σύννεφο και κάθε φύλλο, ο Γιώργος Ξένος θέτει το όριο μιας πρότασης που ξεπερνά μαζί με την εποχή, τον χρόνο για να φτάσει στο ύψος όπου η αίσθηση στηρίζει αμφίδρομα κι αμφίρροπα την κίνηση του ανθρώπου στο χώρο και στην ιστορία, όπως δυο μάτια στηρίζουν το ίδιο βλέμμα, δυο άκρες το ίδιο νήμα, δυο άκρα το ίδιο σώμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση live σε αυτή τη σελίδα, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.