Γιατί κλαις, μαμά | Νίκος Κόνιαρης

Γιατί κλαις, μαμά | Νίκος Κόνιαρης

Η genesis gallery του Γιώργου Τζάνερη εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον Νίκο Κόνιαρη παρουσιάζοντας την έκθεση ζωγραφικής του με τίτλο «Γιατί κλαις, μαμά;».

Στην έκθεση «Γιατί κλαις, μαμά;» παρουσιάζονται έργα του εικαστικού Νίκου Κόνιαρη, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν με σκοπό να εικονογραφήσουν το ομώνυμο βιβλίο - «ύμνος» για τη γυναίκα, της συγγραφέως Εύης Ανδριώτη, σε εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

 

Οι εικόνες του περιγραφικές και συμβολικές αποκαλύπτουν συναισθήματα, εκμυστηρεύονται πανάρχαια μυστικά και πάμπολλες ενδόμυχες σκέψεις, ενώ ανοίγουν διάπλατα διόδους για πρωτοφανείς συλλογισμούς. Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από τα έργα του, μορφοποιεί αλήθειες, αλήθειες ανείπωτες και ειπωμένες, αλήθειες πικρές και γλυκές, γιατί αναπαριστά τον κόσμο των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

Η εικαστική γραφή του είναι λιτή και κυριολεκτική, πότε συγκινητική, πότε σκληρή, άλλοτε τονίζει την απέραντη χαρά, άλλοτε την απώλεια, τον φόβο του πολέμου και τον πόνο και άλλοτε την αναπόφευκτη χαρμολύπη. Η ρεαλιστική απόδοση και οι εικονογραφικές απουσίες είναι επιλεκτικές. Δε διστάζει να γίνεται λιγότερο ή περισσότερο αφαιρετικός και η πινελιά του να μετατρέπεται από ρομαντική σε εξπρεσιονιστική. Η πρόθεσή του είναι κάθε έργο να είναι αυτοτελές, αλλά να συνάδει και στο σύνολο.

 

Περιγράφει «ζωντανά» στις ζωγραφικές του δημιουργίες τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, τις εκδοχές της υπόστασής της μαζί με τη θηλυκή δύναμη, τη γυναικεία ευαισθησία, την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της, τους καθορισμένους ρόλους της, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, τη συναισθηματική υπεροχή. Εικονογραφεί το πάσχον σώμα και άυλες πτυχές, όπως την αυτοθυσία, τον πόνο, την προσμονή, την αναμονή, την υπομονή, την απελπισία, το σθένος, τη χαρά.

Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από την τέχνη του δίνει μαθήματα ζωής και εξυμνεί τη γυναίκα από κάθε πλευρά με την έντονα συναισθηματική εικονογράφησή του.

Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, μέλος της AICA και του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.