Γιάννης Παυλίδης :: Comic City

Γιάννης Παυλίδης :: Comic City

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Παυλίδη με τίτλο «Cosmic City» σε επιμέλεια Λουΐζας Καραπιδάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 17:30-22:30, και η έκθεση θα διαρκέσει έως 1 Απριλίου 2023.
Στην νέα έκθεση του Γιάννη Παυλίδη ο θεατής καλείται να «μπει» μέσα στην εγκατάσταση που δημιουργούν τόσο οι πίνακες ζωγραφικής του όσο και τα τρισδιάστατα γλυπτά έργα του, να τα πλησιάσει, να τα επεξεργαστεί, να διασκεδάσει και εν τέλει να αισθανθεί οικεία μέσα στο περιβάλλον της έκθεσης.

Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη που επιμελείται την έκθεση σημειώνει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Η πρόσφατη σειρά έργων του Γιάννη Παυλίδη Comic City προτρέπει τον θεατή να περιηγηθεί σ' ένα περιβάλλον-εγκατάσταση για να ανακαλύψει τα μυστικά μιας πλασματικής πόλης. Μιας πόλης πυκνοκατοικημένης, γεμάτης ουρανοξύστες και πολυκατοικίες. όπου ανάμεσα στα επιβλητικά πανύψηλα κτήρια της διαδραματίζονται ανείπωτες ιστορίες, εμφανίζονται άνθρωποι αλλά και αλλόκοτα όντα, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα επικρατεί μια εκκωφαντική δράση πίσω από τη φαινομενική νηνεμία. Ο εικαστικός επινοεί μια νέα οπτική πραγματικότητα συνταιριάζοντας τη ζωγραφική τέχνη με πρωτότυπες συνθέσεις από επιζωγραφισμένες ready-made εικόνες κόμικ και δημιουργεί το δικό του αφήγημα. Ο Παυλίδης ακολουθεί πάντα τους δικούς του αισθητικούς κανόνες, ανατρέπει κάθε μορφική συμβατικότητα, επαναδιατυπώνει φόρμες, τολμά καινοτόμους χρωματικούς συνδυασμούς, υιοθετεί τους επικοινωνιακούς κανόνες των κόμικ και αναδεικνύει τις προσωπικές του πλαστικές αξίες. Η δομημένη γραφή του εκπέμπει μια δυναμική και χωρίς να εγκλωβίζεται στα εικονογραφικά της χαρακτηριστικά διατυπώνει πολυειδείς νοηματικές παραπομπές. Κάθε έργο του συμπυκνώνει ένα ολόκληρο σύμπαν και με εύσχημο τρόπο εξάπτει τη φαντασία του θεατή και προκαλεί ποικίλους συνειρμούς.»

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιάννης Παυλίδης γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (Accademia di Belle Arti di Firenze). Χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για να δημιουργήσει διάφορα περιβάλλοντα με επιδαπέδια και επιτοίχια γλυπτά, φτιαγμένα με papier maché ή Fibran, πίνακες ζωγραφικής και κατασκευές από χαρτί ως επί το πλείστο. Τα επιζωγραφισμένα κολάζ με κόμικ και η επανάληψη μοτίβων ή θεμάτων σε συνδυασμό με τη χρήση έντονων χρωματικών αντιπαραθέσεων χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη προσωπική του γραφή. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων: Art City, Women Show, On the Move, Creation Park, στη γκαλερί Καλφαγιάν, Women Overdose, στη γκαλερί Σκουφά, όπως και συμμετοχές σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων.
Επίσης έχει δουλέψει ως υπεύθυνος στο τμήμα graffiti της εταιρείας Άρσις, στη συντήρηση τοιχογραφιών στο κτίριο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διάφορες σχολές Εφαρμοσμένων Τεχνών και στη σχολή ζωγραφικής του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη. Έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί στην ταινία «Ριζότο» της Όλγας Μαλέα.


 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.