George | Ευθ. Φιλίππου - Παν. Μελίδης (Larry Gus)

George | Ευθ. Φιλίππου - Παν. Μελίδης (Larry Gus)

Ένα έργο-σουρεαλιστικό ξόρκι και, μαζί, αφήγηση με μουσικά ιντερλούδια κάνει διπλή πρεμιέρα: ως αφήγηση από την Αγγελική Παπούλια στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για μία βραδιά, και ως συλλεκτικό βινύλιο με τη φωνή του Ben Whishaw για πάντα.

Ένα σουρεαλιστικός μονόλογος για τις τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα. 

Ένας συλλεκτικός δίσκος από την αμερικανική εταιρεία FourFour Records, σε παραγωγή του Onassis Culture, γίνεται η αφορμή για μια μοναδική πρεμιέρα στις 27 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η ιδέα, η μουσική, το ύφος, η ιστορία και οι λέξεις έχουν την υπογραφή του συγγραφέα και σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου και του συνθέτη Παναγιώτη Μελίδη (η αλλιώς Larry Gus). «Κυρίες, κύριοι και αγαπητά μου παιδιά, έχουν περάσει δυο ολόκληρα χρόνια από την πρώτη φορά που άκουσα αυτήν εδώ την ιστορία. Όλα ξεκίνησαν ξαφνικά». Έτσι ξεκινά ο George. Πυρήνας της ιστορίας είναι οι τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα περίπου 65 ετών  Αυτές θα μας αφηγηθεί η Αγγελική Παπούλια συνοδεία του συνθέτη Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus) στο εκκλησιαστικό όργανο, του Μανούσου Κλαπάκη στα κρουστά και της 18μελούς ανδρικής χορωδίας της Κέρκυρας στη Στέγη.

Έχει προηγηθεί, όμως, ένας άλλος αφηγητής των παθών του George. Γιατί το έργο των Ευθύμη Φιλίππου και Παναγιώτη Μελίδη ηχογραφήθηκε εν μέσω της πανδημίας στην Κέρκυρα και στο Λονδίνο, με τον βραβευμένο με BAFTA και Emmy Βρετανό ηθοποιό Ben Whishaw («Το Άρωμα», «The Lobster») ως αφηγητή και κυκλοφορεί, σε μορφή συλλεκτικού δίσκου βινυλίου, σε σχεδιασμό του Βασίλη Μαρματάκη, από την ανεξάρτητη εταιρεία FourFour Records σε παραγωγή Onassis Culture. Ο δίσκος θα διατίθεται από τις 27 Ιανουαρίου 2023 στο πωλητήριο της Στέγης, ενώ παράλληλα θα κυκλοφορήσει σε όλες τις μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες(Spotify, Apple Music, Bandcamp, Tidal, Qobuz, Deezer, Amazon Music, YouTube, Pandora, Napster, Boomplay).

Ο George αρρωσταίνει ξαφνικά, αναπολεί τη ζωή του ξαφνικά και χάνεται επίσης ξαφνικά. Με επίκεντρο μια νόσο, από το έργο παρελαύνουν πατέρες και μητέρες, σύντροφοι και παιδιά, καθώς και εξήντα άνδρες που επιβαίνουν σε ένα καράβι προς ένα νησί. Το έργο αναπτύσσεται σαν ένα σουρεαλιστικό ξόρκι για το αναπόφευκτο του θανάτου. Διακόπτεται από μουσικά ιντερλούδια. Και τραγουδιέται από μια πολυμελή ανδρική χωρωδία. Κάπου στα όρια του spoken word ποίησης και αφήγησης μετά μουσικής.

«Μονόλογο επιστημονικής φαντασίας με μουσικά ιντερλούδια» χαρακτηρίζει ο συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου το George και διευκρινίζει: «Είναι ένα έργο για τη φύση, την αιτία και την αισθητική μιας κτηνώδους, θανατηφόρου νόσου». Ο συνθέτης Παναγιώτης Μελίδης, που έχει εμπνευστεί τη μουσική του George από τα κονσέρτα για όργανο του Handel, τις σονάτες του Scarlatti, τα έργα της Violetta Parra, του Moondog, του Sohail Rana και του Νίκου Ξυδάκη, το αποκαλεί «ιστορία κατασκόπων», συμπληρώνοντας: «Μόνο που εδώ ο δολοφόνος είναι εντός σου. Είναι μια άσκηση στην αυτοεπίθεση, με οδηγίες, επιβίωσης για το τι κάνεις όταν σου επιτίθεται μαζικά ο εαυτός σου σε διάφορες πιθανές παραλλαγές του, σαν ένας Γιώργης πολλαπλασιασμένος επί 60!» 

Συντελεστές 
Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ευθύμης Φιλίππου, Αγγελική Παπούλια, Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus) 
Μετάφραση: Κυριάκος Κρασεράς
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus)
Αφήγηση: Αγγελική Παπούλια

Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης 
Με τη συμμετοχή της Ανδρικής Χορωδίας Κερκύρας 

Επιμέλεια φωτισμού: Θύμιος Μπακατάκης 
Επιμέλεια κοστουμιών: Βασιλεία Ροζάνα
Επιμέλεια ήχου: Μπράιαν Κουν 
Κομμώσεις & Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου 
Casting: Σοφία Δημοπούλου
Βοηθητικός Ηθοποιός: Γιώργος Λουρωτός 

Μέλη Χορωδίας: Παναγιώτης Μεταλληνός, Προκόπης Καφαράκης, Δημήτρης Πούλος, Γιώργος Γουναρόπουλος, Γαβριήλ Χειρδάρης, Κωνσταντίνος Χειρδάρης, Παύλος Παπαθεμιστοκλέους, Κωνσταντίνος Μακρής, Θάνος Παπαιωάννου, Σπύρος-Κωνσταντίνος Παγκράτης, Σταμάτης Σκορδίλης, Ανδρέας Δουκάκης, Γιώργος Γλυκιώτης, Σπύρος Τσουκαλάς, Σταμάτης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Γανγαδής, Θεόδωρος Δήμας, Σπύρος Μέξας

Διεύθυνση Χορωδίας: Χριστίνα Καλλιαρίδου, Αλκίνοος  Θεόδωρος Παπαγιανέλλης

Εκτέλεση Παραγωγής: Φανή Σκαρτούλη
Παραγωγή: Στέγη Ωνάση

Ευχαριστίες: Γιώργος Στεφανάκος, Γιώργος Λάνθιμος, Aριάν Λαμπέντ, Κατερίνα Παναγιώτου,Βασίλης Κατσούπης, Κ.Δ. Αντωνόπουλος, Νικόλας Αλαβάνος, Ισιδώρα Χαρμπίλα, Γιώργος Γαρεφαλάκης, Κώστας Τσιούκας, Αντώνης Αντωνόπουλος, Σίμος Αντωνιάδης, Άυλερ Μελίδης, Ορνέλα Πέκα, Βασιλική Βλάχου, Κούλα, Γιώργος Κωλέτσος 

Διαβάστε περισσότερα:

-Το George είναι ένας δίσκος που γεννήθηκε μέσα από μια συζήτηση του Ευθύμη Φιλίππου με τον Παναγιώτη Μελίδη τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Μελίδης έδωσε έναν σκληρό δίσκο με πρωτότυπη μουσική στον Φιλίππου και εκείνος έγραψε το κείμενο, τον Νοέμβριο του 2019. Μια από τις πρώτες μουσικές ιδέες ήταν ένα κομμάτι με τον τίτλο "super soft guitar". στη συνέχεια, όμως, η αρχική μορφή της μουσικής εγκαταλείφθηκε και το έργο γράφτηκε ξανά από την αρχή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το έργο άλλαξε πολλούς τίτλους. Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου γράφτηκε ειδικά για την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας. Η διάκεια του δίσκου είναι 40 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. την αφήγηση έκανε ο Ben Whishaw στο Λονδίνο. 

-Ο βραβευμένος Βρετανός ηθοποιός Ben Whishaw, ο αφηγητής του George στο συλλεκτικό δίσκο, έγινε διάσημος από την αξέχαστη ερμηνεία του στην κινηματογραφική μεταφορά του λογοτεχνικού έργου "The Lobster" (2015), της βραβευμένης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμο, με συνσεναριογράφο τον Ευθύμη Φιλίππου. Στους θεατρόφιλους είναι γνωστός από την ερμηνεία του, σε ηλικία μόλις 24 ετών τότε, ως Άμλετ στην ομότιτλη παραγωγή του σαιξπηρικού έργου από το Old Vic Theatre (2004).

-Το έργο George σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του Ευθύμη Φιλίππου με τη Στέγη, μετά τα έργα Αίματα και Rob/Ρομπ.

-Η ενορχήστρωση του έργου George  αντιμετωπίζεται «μονολιθικά» σύμφωνα με τον συνθέτη της μουσικής. Αποφεύγεται η αντιμετώπιση δημιουργίας ενός μουσικού χαλιού κάτω ή δίπλα σε έναν προφορικό λόγο. Η πρωτότυπη σύνθεση του Μελίδη συγκροτείται γύρω από ένα και μόνο μουσικό όργανο-το εκκλησιαστικό-και μια ανδρική χορωδία.

-Οι αλλαγές ακόρντων και τονικότητας στο τραγούδι που ερμηνεύει η Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας αντικατροπτίζουν την ιδιότυπη παλινδρομική φύση των στίχων. Η ερμηνεία της χορωδίας είναι απέριττη, χωρίς χρήση εφέ, ηχογραφημένη σε μια μικρή αίθουσα του Δημαρχείου της Κέρκυρας τον Ιούλιο του 2020. 

Διάρκεια: 55'

Κατάλληλο: 16+

Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης και Γενικού Κοινού: 10/01/2023|17:00 

Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση www.onassis.org/el/whats-on/george-filippou-panagiotis-melidis

Διαβάστε περισσότερα για το βινύλιο www.onassis.org/el/news/goerge-the-vinyl

Λίγα λόγια για τον Ευθύμη Φιλίππου 

Ο Ευθύμης Φιλίππου γεννήθηκε το 1977. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών «Κυνόδοντας», «'Αλπεις», "L", "The Lobster", "Chevalier", «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού», "Pity", "And". Έχει γράψει τα βιβλία «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα», «Σκηνή», «Δημήτρη» και «Όταν, όταν» (Εκδόσεις MNP). Έχει γράψει τα θεατρικά έργα «Αίματα», «Τα ωραία χέρια», «Απολογίες 4&5», «Διάφορες επιλογές Πέτρος», «Ρομπ» και «Το νερό της Κολωνίας».

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus)

Ο Παναγιώτης Μελίδης (γενν.1982) είναι μουσικός και παραγωγός, ο οποίος δραστηριοποιείται με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Larry Gus από το 2006. Έχοντας υπόβαθρο μηχανικού υπολογιστών, με μεταπτυχιακό στην Υπολογιστική Ήχου και Μουσικής από το Music Technology Group του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, από το 2012 κυκλοφορεί δισκογραφικές δουλειές του μέσα από διάφορες εταιρείες. Το έργο του μπορεί να περιγραφεί ως μια συνεχής μάχη ενάντια στις συμπτώσεις και, σε συνδυασμό με τις υπερκινητικές ζωντανές εμφανίσεις του, έχει οδηγηθεί σε διάφορα είδη συνεργασιών με χορογράφους , κινηματογραφιστές, αρχετέκτονες και δραματουργούς. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Λίγα λόγια για τον Ben Whishaw

Ο Ben Whishaw είναι ένας πολυβραβευμένος Βρετανός ηθοποιός,ο οποίος αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Royal Academy Dramatic Art) το 2003.Ο Whishaw στη συνέχεια εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες και θεατρικά έργα, εισπράττοντας εγκωμιαστική κριτική αποδοχή, ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Laurence Olivier το 2005, για την ερμηνεία στον ομώνυμο ρόλο του «Άμλετ» το 2004. Στη διάρκεια αυτής της ανοδικής πορείας, ο παραγωγός του «Perfume» ανακάλυψε το μοναδικό ταλέντο του. Έκτοτε, έχει εμφανιστεί και πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ανάμεσά τους στις "I' m not there ", "Nathan Barley", "Brideshead Revisited", «Η Τρικυμία» ("The Tempest"), "Skyfall", "Cloud Atlas", «Το Κορίτσι από τη Δανία» ("The Danish Girl"), «Οι Σουφραζέτες» ("The Suffragette"), "Spectre", "Paddington". "A Very English Scandal", «Η Μαίρη Πόππινς επιστρέφει» ("Mary Poppins Returns"), "No Time To Die", «Αστακός» ("The Lobster", σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου), "This is Going to Hurt" και "Women Talking". Ο Whishaw εχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως του Καλύτερου Ηθοποιού στα βραβεία της Royal Television Society το 2009, στα Διεθνή Βραβεία BAFTA 2012, καθώς και τη Χρυσή Σφάιρα Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην τηλεοπτική σειρά "A Very English Scandal", ανάμεσα σε άλλα.

Ταυτόχρονα, διατήρησε ζωντανή την αγάπη του για το θέατρο, με συμμετοχές σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, του Royal Court Theatre, του Almeida Theatre, του Bridge Theatre, μεταξύ άλλων. 

Λίγα λόγια για την Αγγελική Παπούλια

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου «Εμπρός». Έχει συμμετάσχει στις ταινίες: «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Κυνόδοντας», «Άλπεις», και "The Lobster" του Γιώργου Λάνθιμου, «Έκρηξη» και «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα, "Amulet" της Romola Garai, «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου, "Human Glowers of Flesh" της Helena Wittmann, "A Little Love Package" του Gaston Solnicki, "Voices in Deep" του Jason Raftopoulos, "The Strangers' Case"του Brandt Andersen κ.α. 

Τον Οκτώβριο του 2004 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα blitz. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχει συμμετοχή στη συγγραφή, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία-ως ηθοποιός-όλων των παραστάσεων της ομάδας. Η ομάδα έχει παρουσιάσει το έργο της σε διάφορα φεστιβάλ και πολυάριθμα θέατρα. Πρόσφατα, σε συνεργασία με τον Χρήστο Πασσαλή, σκηνοθέτησε παραστάσεις στο Luzerner Theater στην Ελβετία. 

 


 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.