"Gas - Working together: New perspectives" | Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

"Gas - Working together: New perspectives" | Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Πώς αξιοποιείται η βιομηχανική κληρονομιά στις σύγχρονες πόλεις; Πόσο σημαντική είναι η έννοια της επανάχρησης στον αστικό ιστό; Ποια εργοστάσια παραγωγής φωταερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται σήμερα ως χώροι πολιτισμού και τεχνολογίας;

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής» (ΒΙΔΑ) συνδιοργανώνουν το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την ημερίδα "Gas-working together: New perspectives" με θέμα την επανάχρηση των εγκαταστάσεων φωταερίου στην Ευρώπη και με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ημερίδα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και εγκαινιάζει την εορταστική χρονιά προοιωνίζοντας μια σειρά από δράσεις που θα ακολουθήσουν και θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ομιλητές από επτά ευρωπαϊκές χώρες  θα παρουσιάσουν πρακτικές επανάχρησης καθώς και περιπτώσεις τμημάτων ή ολόκληρων συνόλων εργοστασίων φωταερίου που έχουν μετασχηματιστεί σε ζωντανούς χώρους πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, στη διεθνή αυτή συνάντηση, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από την Ελλάδα. τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Φιλανδία θα εξερευνήσουν τη βιωσιμότητα της βιομηχανικής κληρονομιάς και το πώς οι εγκαταστάσεις φωταερίου μπορούν να αποτελέσουν οργανικά κομμάτια του αστικού ιστού και μοχλοί ανάπτυξης των πόλεων μέσα από την αξιοποίησή τους. 

Η συγκεκριμένη θεματική διερευνάται για πρώτη φορά στα πλαίσια ημερίδας προσδοκώντας τη δημιουργία ενός forum επικοινωνίας μεταξύ κοινού και πολιτιστικών φορέων. Στόχος της ημερίδας είναι η ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών που άπτονται της περιφερειακής και αειφόρου ανάπτυξης, αρχιτεκτονικής, ιστορίας, αξιοποίησης μνημείων του αστικού ιστού, διαχείρισης της υλικής και άυλης βιομηχανικής κληρονομιάς και πολιτιστικών μονάδων.

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) και του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Greece , με Μεγάλο Χορηγό το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και Χορηγό Φιλοξενίας τα Brown Hotels.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου άνοιξε τις πόρτες του το 2013 με στόχο να αναδείξει και να αφηγηθεί την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περίπου 120 χρόνια. Αποτελεί ένα σπάνιο για τα ευρωπαικά δεδομένα βιομηχανικό τοπίο, το μοναδικό που διατηρεί το σύνολο του μηχανολογικού του εξοπλισμού in situ, ενώ διαθέτει μια σπάνια συλλογή αντικειμένων και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικο. Αποτελώντας κορυφαίο παράδειγμα επανάχρησης βιομηχανικής κληρονομιάς, αποτελεί ένα «ζωντανό» σύγχρονο μουσείο (μέλος του ICOM και ERIH) με εκδηλώσεις κατά τα διεθνή πρότυπα που απευθύνονται σε όλους. Το πρόγραμμα του συνθέτουν δράσεις για διαφορετικά κοινά και ενδιαφέροντα όπως διαδραστικές θεατρικές ξεναγήσεις, late-nightevents, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές στους μουσειακούς χώρους, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, όλα με κοινό παρανομαστή την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου.

Τα «Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής» (ΒΙΔΑ)

Η ΑΜΚΕ ΒΙΔΑ απαρτίζεται από ανθρώπους με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο αλλά με κοινά ερευνητικά αντικείμενα και ενδιαφέροντα: τη βιομηχανική αρχαιολογία και τη βιομηχανική κληρονομιά. Ιδρύθηκε το 2017 με τη δημιουργία βάσης δεδομένων όπου μέχρι σήμερα φιλοξενεί καταγραφές βιομηχανικών καταλοίπων από όλη την Ελλάδα. Ο στόχος της ΒΙΔΑ είναι να καταγράφει, να αποτυπώσει, να τεκμηρειώσει, να διασώσει σε φυσική ή ψηφιακή μορφή, να διαδώσει και να προβάλει, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την πολιτεία και, εν τέλει, να συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Μετά το τέλος της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί η αγγλόφωνη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου "Have a gas" (60') από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», με τον ηθοποιό Γιάννη Ασκάρογλου. Θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, στις 15:30 και στις 16:30, και είναι απαραίτητη η δήλωση ενδιαφέροντος κατά τη διαδικασία εγγραφής καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περιορισμένο αριθμό ατόμων. 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.