Φεβρουάριος 2023 | Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Κοτσανά

Φεβρουάριος 2023 | Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Κοτσανά

Τα Σαββατοκύριακα του Φλεβάρη στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας μάς επιφυλάσσουν εκπλήξεις που θα μας μεταφέρουν στη «χώρα των υδάτων», στις αρχαίες ακαδημίες και την τέχνη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στον κόσμο του έρωτα και της ανταλλαγής, στους αιθέρες και τα μυστικά τους. Και φυσικά, δε θα παραλείψουν να μας εξοπλίσουν με τα απαραίτητα για να προετοιμαστούμε για την υποδοχή της άνοιξης.

Το Μουσείο Κοτσανά ξεκινά ένα ταξίδι με μοναδικούς προορισμούς. Εσείς κλείσατε θέση;

Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 12:00 μ.μ.
« Ταξίδι στη χώρα των υδάτων!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών
Διάρκεια 60' | Κόστος: €8/παιδί

Ποια είναι η σημασία του νερού σήμερα και ποια ήταν στην αρχαιότητα; Το Μουσείο Κοτσανά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων αναδεικνύει την σύνδεση τεχνολογίας και περιβάλλοντος και την σημασία προστασίας των φυσικών μας πόρων μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήρι. Παρουσιάζονται οι αρχαιοελληνικές εφευρέσεις που λειτουργούν με νερό, αλλά αποκαλύπτεται και πώς το νερό «μεταμορφώνεται» σε κρασί, πώς δίνει μάχες τεχνολογικές με τον αέρα και τη φωτιά και πώς είναι ικανό να ζωντανέψει τα πάντα γύρω μας! Ένα ταξίδι γνωριμίας ανάμεσα στις υδραυλικές αρχαιοελληνικές εφευρέσεις, τους ελληνικούς υγροτόπους και τη ζωή όπου ανθεί εκεί, έρχεται να αποκαλύψει συνδέσεις ανάμεσα σε φύση και επιστήμη και να οδηγήσει στη σμίλευση του δικού μας συμβόλου οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, 12:00 μ.μ.
«Ταξίδι στις αρχαίες ακαδημίες!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών
Διάρκεια 60' | Κόστος: €8/παιδί

Ποιο μπορεί να ήταν το μυστικό της Υπατίας; Ποια ήταν η Λασθενία και η Αξιοθέα; Ποια η τοποθέτηση του Πλάτωνα και ποια η προσφορά των γυναικών στην επιστήμη; Οι αρχαίες πόλεις και ακαδημίες αποκαλύπτονται μέσα από μια διαδρομή με πρώτο σταθμό την Αθήνα και δεύτερο την Αλεξάνδρεια. Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα προσφοράς των γυναικών και των κοριτσιών στην Επιστήμη και στήνει το δικό του εργαστήρι για να αποκαλύψει σπουδαίες προσωπικότητες της Αρχαιότητας και να αναδείξει την έννοια της ισότητας. Ποιες γυναίκες από το μακρινό παρελθόν καθόρισαν την πορεία της επιστημονικής γνώσης μέχρι και σήμερα; Επιστημονικό έργο και προσφορά στην ανθρωπότητα φανερώνουν το δικό τους σύμβολο ενότητας και επιτυχίας. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Η Υπατία έχει τη δική της απάντηση!

Τρίτη 14/2, 17:00
«ΈΡΩΣ»

Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες
Διάρκεια: 60' | Η θεματική εμπειρία επίσκεψης προσφέρεται δωρεάν. Οι επισκέπτες καταβάλλουν μόνο το γενικό αντίτιμο εισόδου στο Μουσείο (€5)

Όταν η Διοτίμα συνάντησε τον Φουκώ: η ιστορική και φιλοσοφική διάσταση του έρωτα στην Αρχαία Ελλάδα. Το Μουσείο Κοτσανά εγκαινιάζει έναν ξεχωριστό διάλογο ανάμεσα σε δύο συνάντησης: απόλαυση και αγάπη συναντούν την αρχαιοελληνική και σύγχρονη θεωρία του ερωτικού πάθους, συμπλέκουν φωνές και εξυμνούν τον έρωτα ως τον αδιάψευστο νικητή της ζωής μας. Κανείς δεν ξεφεύγει απ’ τον μικρό φτερωτό θεό, γιο της Αφροδίτης. Ο έρωτας και οι αναπόφευκτες περιπέτειές του δίνουν ραντεβού στο Μουσείο Κοτσανά και μας καλούν να γνωρίσουμε τις ιστορίες νίκης και ήττας που έχουν γεννήσει, τους μύθους, την τέχνη, τα ποιητικά έργα και την πλούσια φιλοσοφία.

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, 12:00 μ.μ.
«Ο Αρματοποιός επιστρέφει!»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών & οικογένειες
Διάρκεια: 60' | κόστος: €10/παιδί, €5/γονέας

Πώς μάχονταν οι μεγάλοι πολέμαρχοι του μυκηναϊκού κόσμου και από ποια υλικά ήταν κατασκευασμένες οι πανοπλίες τους; Ποιοι ήταν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που κατασκεύαζαν αυτά τα μοναδικά είδη αμυντικού ρουχισμού; Οι περίτεχνες πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης της αρματοποιίας. Σφυριά και αμόνια επιστρατεύονται για να αποκαλύψουν, πώς οι σπουδαίοι τεχνίτες της αρχαιότητας κατάφεραν να μεταμορφώσουν μπρούτζινα κομμάτια σε ανατομικούς αμυντικούς μηχανισμούς όμοιους με έργα τέχνης. Η χρονοκάψουλα ανοίγει και το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά! Αφετηρία είναι το 1500 π.Χ. και η Μυκηναϊκή Εποχή. Μεταφερόμαστε σε σημαντικά ανάκτορα, όπως αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου, εκεί που οι διενέξεις μεταξύ των πόλεων-κρατών και των ισχυρών ανάκτων επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας πανοπλιών, όπως αυτή του δυνατού Αγαμέμνονα, του φοβερού Μενέλαου και του πολυμήχανου Οδυσσέα.

Σάββατο 25/2 και Κυριακή 26/2, 12:00 μ.μ.
«Φτιάχνω Μάρτη...μαρτάκια...μαρτενίτσα

 Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών & οικογένειες
Διάρκεια 60' | Κόστος: €10/παιδί, €5/γονέας

Πώς γιορτάζεται το έθιμο της πρώτης μέρας του Μάρτη στην Ελλάδα; Και τι αναφέρει η λαϊκή μας παράδοση για τις ρίζες του εθίμου; Τι συμβολίζει το ερυθρόλευκο βραχιολάκι στο χέρι μας; Ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν «Μάρτη» και μάλιστα οι κοπέλες στόλιζαν με «Μάρτη» και το άγαλμα της Αθηνάς!  Στο Μουσείο Κοτσανά δημιουργούμε τα δικά μας χειροποίητα μαρτάκια ….για να μην μας «κάψει» ο ήλιος! Θα μάθουμε για το έθιμο της πρώτης μέρας του Μάρτη και πώς γιορτάζεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και
στις γειτονικές μας χώρες.

Καθαρά Δευτέρα 27/2, 12:00 μ.μ.
«Υδραυλικά Πετούμενα και χαρταετός στην Αρχαία Ελλάδα»

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών
Διάρκεια 60' | Κόστος: €8/παιδί

Άραγε υπήρχε πτητική τεχνολογία στην αρχαιότητα; Με τι μπορεί να έμοιαζε; Πότε εμφανίζονται και πώς λειτουργούν τα πρώτα μηχανικά ιπτάμενα; Οι τεχνολογίες του αέρα, του νερού και της φωτιάς δίνουν ραντεβού την Καθαρά Δευτέρα στο Μουσείο Κοτσανά για μια πτήση διαφορετική από τις άλλες. Όχημα θα είναι ο χαρταετός σε μια ιπτάμενη διαδρομή στο παρόν και το παρελθόν, στο δυτικό και ανατολικό πολιτισμό. Η αρχαιοελληνική σαΐτα ακούει στο όνομα «Περιστερά» και «Αετός» και μας καλεί να γνωρίσουμε το παιγνιώδες πέταγμά της. Η προέλευσή της μας αφηγείται ιστορίες φαντασίας, τέχνης και μηχανικής και τα στοιχεία του νερού, της φωτιάς και του αέρα μας οδηγούν από τη γη στον ουρανό, παρέα με τον δικό μας «αρχαιοελληνικό χαρταετό».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044
* Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 15 άτομα
* Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη των δράσεων
* Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.
* Επικοινωνία:  T.: 211 411 0044, 6907292002 | Ε: [email protected] | kotsanas.com

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.