Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο

Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο

Μια μεγάλη προσπάθεια, μια σημαντική ιδέα πλησιάζει στην υλοποίησή της, με πολλές προσδοκίες τόσο για τη φετινή διεξαγωγή του όσο και για μελλοντικές προοπτικές. Κύριος στόχος μας η επιστημονική γνώση να φτάσει σε όλους –μικρούς και μεγάλους– με τρόπο απλό, προσιτό και απολαυστικό.

Για τον λόγο αυτό δεν θα υπάρξουν ομιλίες ακαδημαϊκού ύφους, αλλά απλές συζητήσεις, επιστημονικά δρώμενα με τη μορφή παιγνιδιού ή θεατρικής αφήγησης, εντυπωσιακά πειράματα που θα εξηγούν καθημερινά θέματα, περιηγήσεις, Stand up Science για παιδιά, εκθέσεις, θεατρικά/μουσικά εργαστήρια και εργαστήρια όπου τα παιδιά θα μάθουν να κατασκευάζουν φιγούρες καραγκιόζη, και κυρίως αμέτρητοι γρίφοι που θα ζητούν επίμονα τη λύση τους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες μόνο από τις πολυάριθμες δραστηριότητες:

  • Ο μαθηματικός και Ιδρυτής του μουσείου Γρίφων, Πανταζής Χούλης, θα αναδείξει τι είναι ένας γρίφος μέσα από απλές ομιλίες («Δούρειος Γρίφος», «Αρχιμήδους Οστομάχιον»), και επιπλέον μια πλούσια διάλεξη με θέμα το Καστελλόριζο.
  • Ο Μιχάλης Τούλουζας, πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων και Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων, θα παρουσιάσει μια εντυπωσιακή έκθεση με  δείγματα των βραβευμένων γρίφων του.
  • Ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Λάμπρου, θα  προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων και μαθηματικών τρυκ.
  • Ο Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός, Τμήμα Αστροφυσικής ΕΚΠΑ, θα δείξει στους επισκέπτες πώς να αγγίξουν τους πλανήτες και να ταξιδεύουν νοητά στο ηλιακό μας Σύστημα μέσα από τη διαδραστική του έκθεση Planets In Your Hand.
  • Ερευνητές (α) από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών θα παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον και θα συζητήσουν με τα παιδιά για το θαλάσσιο οικοσύστημα, (β) από το Ινστιτούτο Παστέρ θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον παίζοντας με την περιέργεια του κοινού σε θέματα βιολογίας και δημόσιας υγείας, (γ) από το Ίδρυμα Ευγενίδου/ Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας θα καταπλήξουν με το Μathemagic και με σειρά πρωτότυπων χημικών πειραμάτων, και

τέλος, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το πρόγραμμα τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής/Stem με τίτλο «Οι πρώτοι μου αυτοματισμοί» από τον γνωστό οργανισμό Stem Education.

Τη διοργάνωση συντονίζουν το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συνδιοργανώτρια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Με την αφιλοκερδή προσφορά 50 και πλέον συμμετεχόντων ερευνητών, ακαδημαϊκών, και εκπαιδευτικών φορέων.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.