Fakeless | Exhibition on Media Literacy

Fakeless | Exhibition on Media Literacy

Έκθεση για τον Επιγραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο μέχρι τέλους; Πόσες φορές έχετε μοιραστεί συνδέσμους χωρίς πρώτα να τους ανοίξετε; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς; Πώς πρέπει να μιλάμε σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες;

Η ψηφιακή κυριαρχία και η εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, η προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Βασικός στόχος του προγράμματος «Fakeless» είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των Μέσων Ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών. Κάθε απρόσεκτο κλικ μειώνει την «ανοσία» σας στην παραπληροφόρηση.

Για να διαπιστώσετε πόσο καλά μπορείτε να πλοηγηθείτε στον κόσμο της πληροφορίας, επισκεφθείτε την έκθεσή μας και δοκιμάστε τις ικανότητές σας με τα online παιχνίδια μας. Το «Fakeless» σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για να αποκτήσετε «ανοσία» στην παραπληροφόρηση.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων και συζητήσεις.

Το πρόγραμμα «Fakeless» υλοποιείται από το Goethe-Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht (Ουκρανία).

Ευχαριστούμε τους συνεργάτες: Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, Civil Society Cooperation, Matilda es και Tactical Tech, με του οποίους δημιουργήσαμε ορισμένα μέρη του προγράμματος «Fakeless».

Παράλληλο πρόγραμμα
Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, 18:00-20:00

Εργαστήρι Fast-Checking 
Παραπληροφόρηση και Fast-Checking στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης,
Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους.

Εισηγητής: Ανδρόνικος Κουτρομπέλης

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η προσεκτική επαλήθευση της ακρίβειας των πηγών πληροφοριών γίνεται όλο και πιο σημαντική. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς;
Το εργαστήριο Fast-Checking θα βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αποκτήστε πολύτιμες δεξιότητες και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε πιο εύκολα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

Στο εργαστήριο:

-Θα επεξεργαστούμε εργαλεία για να αποφανθείτε αν τα γεγονότα είναι αληθινά ή ψευδή.
-Θα γνωρίσετε εργαλεία και μεθόδους για να ελέγξετε αν οι εικόνες ή τα βίντεο είναι γνήσια.
-Θα λάβετε πρακτικές συμβουλές για τον εντοπισμό εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και deepfakes.
-Θα γνωρίσετε εργαλεία βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την παραπληροφόρηση.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

Ο Ανδρόνικος Κουτρομπέλης σπούδασε πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως υπεύθυνος τεχνολογίας στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα "Edu4u". Συνίδρυσε τον οργανισμό παρακολούθησης εκδηλώσεων "Hellenic Hoaxes" και εργάστηκε εκεί από το 2017-2023. Ήταν υπεύθυνος για την τεχνική ανάπτυξη της πρώτης εφαρμογής ανίχνευσης ελληνικών hoaxes ("Greek Hoaxes Detector").

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, 19:00-20:30

Εργαστήριο: Bring your Grandpa
Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους

Η έλλεψη εκπαίδευσης στα Μέσα Επικοινωνίας επηρεάζει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Όλοι και όλες μας έχουμε να καλύψουμε σημαντικά κενά όταν ερχόμαστε σε επαφή με τις ειδήσεις και τα Μέσα Επικοινωνίας, μερικές φορές από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αν και η νεότερη γενιά έχει συχνά μεγαλύτερη εξοικείωση και άνεση με την τεχνολογία, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία ζωής. Συνήθως καταναλώνουν τις ειδήσεις και στα μέσα επικοινωνίας πιο χαλαρά και συγκρατημένα.

Το «Fakeless» φέρνει κοντά νέους και ηλικιωμένους για να μάθουν μαζί, να ανακαλύψουν νέα πράγματα και να συμμετάσχουν σε μια επικοδομητική ανταλλαγή.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους σας στο εργαστήριο μας. Φυσικά είστε ευπρόσδεκτοι να έρθετε και μόνος/η σας στο εργαστήριο.

Το Goethe-Institut Athen θα σας διαθέσει φορητό υπολογιστή για την διεξαγωγή του εργαστηρίου. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να φέρετε τον δικό σας υπολογιστή.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Fakeless»: www.goethe.de/fakeless

Μέσω του παρακάτω συνδέσμου μπορείτε επίσης να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα Fakeless και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το διαθέσιμο υλικό εντελώς δωρεάν https://fakeless.org

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.