Εβδομάδα Κιμ Κι Ντουκ αποκλειστικά στο Athenée

Εβδομάδα Κιμ Κι Ντουκ αποκλειστικά στο Athenée

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΕΑΤΗ ΜΑΓΟ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ

CROCODILE (ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΠΡΕΜΙΕΡΑ
ΠΕΜΠΤΗ 6/6 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/6 στις 21:00
Η πρώτη και υπερ-σπάνια ταινία του Κιμ Κι Ντουκ.

Η νεορεαλιστική, σκληρή ματιά στην άγρια πλευρά του Κορεατικού οικονομικού θαύματος.
Το εκρηκτικό ντεμπούτο του ΚΙΜ ΚΙ ΝΤΟΥΚ, αποκάλυψη ενός αυθεντικού ταλέντου.
Μια προκλητική ρωγμή στο κινηματογραφικό κατεστημένο.

Η ΠΙΟ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ
Σκηνοθεσία: Kim Ki-duk
Σενάριο: Kim Ki-duk
Φωτογραφία: Dong-sam Lee
Πρωταγωνιστούν: Jae-hyeon Jom, Jae-hong Ahn
Γλώσσα: Κορεατικά
Διάρκεια: 90'
Εικόνα: Έγχρωμη 
Είδος ταινίας: Δραματική

ΣΥΝΟΨΗ
Η ταινία ακολουθεί έναν άντρα με το παρατσούκλι Κροκόδειλος, έναν γκρινιάρη παρία που επιβιώνει κάτω από μια γέφυρα με ένα αγόρι και τον παππού του. Καθένας από αυτούς αποκτά χρήματα και φαγητό με τον δικό του τρόπο: ο Κροκόδειλος είναι μεγάλος δύτης, που μαζεύει τα πορτοφόλια των ανθρώπων που αυτοκτονούν πηδώντας από τη γέφυρα. Το αγόρι πουλάει τσίχλες και ο παππούς έχει φυσικό ταλέντο στη μηχανική. Η ζωή τους θα αλλάξει την ημέρα που ο Κροκόδειλος σώζει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που αποπειράται να αυτοκτονήσει...
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Kim Ki-duk "Crocodile" είναι μια ιστορία όπου ο Ki-duk eπιχειρεί να αντιστρέψει τη μεταφορά της νέας καπιταλιστικής ευημερίας της Κορέας που αναπαριστάται μέσω του ποταμού Han.

Ο KIM KI DUK για το CROCODILE
O KIM KI DUK για το CROCODILE

"Από την πρώτη μου ταινία Crocodile (1996) προσπάθησα να κάνω ταινίες με θρησκευτικά μοτίβα. Αυτά τα μοτίβα αναμειγνύονται με θέματα σχετικά με την αμαρτία και καταστάσεις αυτοτραυματισμού. Οι θεατές μπορούν να επιλέξουν ότι θέλουν για να δουν τις ταινίες μου. Αφήνω την επιλογή στο κοινό. Παρόλα αυτά τα θρησκευτικά στοιχεία στις ιστορίες μου προτείνουν μια επιστροφή στην Μητέρα Φύση και στην αθωότητα. Αυτή την εποχή, η ζωή μας είναι πλήρης τεχνητών και μη φυσικών στοιχείων. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά να κερδίσουμε ξανά την αθωότητά μας.

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας...και Άνοιξη
ΠΕΜΠΤΗ 6/6 ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 9/6 στις 23:00
Η σημαντικότερη ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ, σε μια επανέκδοση που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το καλοκαίρι.
Η αλήθεια ταλαντεύεται ανάμεσα στο τώρα και το πάντα...

Η συγκλονιστικά όμορφη, αριστουργηματική ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ, που έχει ψηφιστεί ως μία από τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα.
Κάθε πλάνο είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής.

Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ
Σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ
Πρωταγωνιστούν: Γιενγκ-Σου ο, κιμ Κι-Ντουκ, Κιμ Γιουνγκ-Μιν, Σέο Τζάε-Κιουνγκ, Χα Φέο-Τσιν
Φωτογραφία: Ντονγκ Χιέο Μπαεκ
Μουσική: Γι Γονγκ
Διάρκεια: 103'
Γλώσσα: Κορεατικά

ΣΥΝΟΨΗ
Ο γέρος Μοναχός και ο Νεαρός Μοναχός ζουν σαν ερημίτες σε έναν γαλήνιο ναό που πλέει πάνω σε μία λίμνη. Η ζωή τους ακολουθεί τους ατάραχους ρυθμούς των εποχών, παρότι, όμως, ζουν αποκομμένοι από τα εγκόσμια, δεν μπορούν να αποφύγουν την έλξη της ζωής, με τα πάθη και τα βάσανά της. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Γέρου Μοναχού, ο Νεαρός Μοναχός παίρνει ένα σκληρό μάθημα όταν το παιδικό του παιχνίδι γίνεται άσπλαχνο. Στη συνέχεια βιώνει τη δύναμη του πόθου όταν μία νεαρή γυναίκα εισβάλλει στον κλειστό του κόσμο. Ο πόθος του αυτός θα οδηγούσε τελικά στην εμμονή και στο έγκλημα. Αλλά ύστερα από την ένταση της άνοιξης και του καλοκαιριού έρχεται το φθινόπωρο, η εποχή της περισυλλογής και της επανόρθωσης, και τέλος ο χειμώνας, η εποχή της αφύπνισης και του διαφωτισμού. 
Μία τομή, όχι τόσο στη θεματική, αισθητική ή τη φόρμα των έργων του Κιμ Κι-Ντουκ αλλά περισσότερο στην πλοκή και στη δράση, καθώς για πρώτη φορά οι ήρωες της ταινίας δεν ανήκουν στο κοινωνικό περιθώριο της Κορεατικής μεγαλούπολης αλλά σε ένα πνευματικό περιβάλλον, όντας Βουδιστές μοναχοί. Οι εποχές της ζωής του ανθρώπου παρουσιάζονται εδώ ως ένας αιώνιος κύκλος. Η Γαλήνη που αποπνέει το φιλμ, σε σχέση με τη φόρμα και το περιεχόμενο είναι δύσκολο να περιγραφεί, πολλοί μίλησαν για το πρώτο μετα-Βουδιστικό φιλμ. Τα εκφραστικά μέσα του Κι-Ντουκ παραμένουν λίγο-πολύ τα ίδια, μινιμαλιστικοί διάλογοι, ατμοσφαιρική φωτογραφία, έμφαση στα συναισθήματα μέσα από χειρονομίες, βλέμματα, κινήσεις. Το σύνολο, απλώς μαγευτικό. Το μεγάλο κοινό γνωρίζει έναν μεγάλο δημιουργό. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Κιμ Κι-Ντουκ ερμηνεύει το ρόλο του ενήλικου μοναχού. 

BAD GUY
ΔΕΥΤΕΡΑ 10/6-ΤΡΙΤΗ 11/6 στις 23:00
Η ταινία που έφερε τον Κιμ Κι-Ντουκ στην κορυφή του Κορεατικού blockbuster.

Παγιδευμένοι σε έναν κόσμο ηδονής και πόνου...
Μια σκοτεινή καταγραφή των απόκρυφων πληγών της κοινωνίας της Κορέας κάτω από τα κόκκινα φώτα της Σεούλ.

Η ταινία που έφερε το Κιμ Κι-Ντουκ στην κορυφή του Κορεατικού blockbuster και ταυτόχρονα εξαγρίωσε φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικώς ορθούς κριτικούς και ηθικολόγους.
Μια πανέμορφη αφίσα με τη λεζάντα «Πώς μετέτρεψα την αγάπη μου σε πόρνη», η οποία λογοκρίθηκε και σκίστηκε ως ένδειξη αγανάκτησης.

Μίσος, αγάπη, εξάρτηση, συνενοχή σε μια σχέση πέρα από τα καθιερωμένα, σε μια σκληρή και τολμηρή ταινία.

Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Βερολίνου
Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ Σίτζες Ισπανίας, Βραβείο Οριάν Εξπρές

Βραβείο καλύτερης ηθοποιού, Grand Bell Awards
Βραβείο Grand Prix στο Φεστιβάλ Ασιατικού Κινηματογράφου στην Ιαπωνία

Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ
Σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ
Πρωταγωνιστουν: Γιάε Χιέο Τζο, Γον Σέο, Ντούεκ Μουμ Τσόι, Γιουν Τάε Κιμ
Φωτογραφία: Τσουλ Χιουν Χουανγκ
Μοντάζ: Σουνγκ Γουον Χαμ
Μουσική: Χο Γόον Παρκ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση; Σουν Γόο Κιμ
Διάρκεια: 100'
Γλώσσα: Κορεατικά 

ΣΥΝΟΨΗ
Ο Χαν-Γκι μιας συμμορίας γκάνγκστερ στην περιοχή με τα κόκκινα φώτα, βλέπει στο δρόμο την Σουν Χουά, παλιά συμφοιτήτρια από το κολέγιο. Έλκεται αμέσως από την κοπέλα και την κοιτά επίμονα και παθιασμένα. Εκείνη τον αντιμετωπίζει με παγωμένη, αδιάφορη έκφραση. Έξαλλλος από θυμό, την αναγκάζει να τον φιλήσει κι εκείνη τον απωθεί βίαια. Ο Χαν-Γκι σχεδιάζει και πετυχαίνει την εκπόρνευσή της. Τη φυλακίζει σε ένα δωμάτιο και την παρακολουθεί κάθε βράδυ από ένα κρυφό παράθυρο. Μέρα με τη μέρα εκείνη μαραζώνει και ο άντρας υποφέρει. Ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη λύπηση και την απόγνωση, ο Χαν-Γκι και η Σουάν-Χουά γίνονται ένα. 

ΤΟ ΝΗΣΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/6 στις 23:00
Η ταινία σταθμός στη μεγάλη καριέρα του Κιμ Κι-Ντούγκ, σε μια επανέκδοση που δεν πρέπει να χάσετε.

Ένας τόπος αναμνήσεων, επιθυμιών, φαντασιώσεων, εμμονών. Ένας τόπος θανάτου.
Το ΝΗΣΙ θα σας κάνει να υποκλιθείτε.
Ωμό μα και σαγηνευτικό, ένα εύθραυστο παραμύθι για τη ζήλια, την ενοχή και την επώδυνη αγάπη.

"Τα συναισθήματα που παρουσιάζονται-αυτοκτονική απόγνωση, δολοφονική ζήλια και βίαιος πόθος-είναι όλα πρωτόγονα. Ο συμβολισμός λειτουργεί σε διαφορετικά επίπεδα. Στο ερωτικό επίπεδο, η ταινία παρουσιάζει τον πόλεμο των δύο φύλων σαν μάχη ζωής και θανάτου, όπου τόσο η αμοιβαία εκμηδένιση όσο και η αγάπη είναι στην πραγματικότητα συνώνυμα. (...). Επιπροσθέτως, σαν απάντηση στην αιώνια ερώτηση: "Γιατί να μην ερωτεύονται οι ανόητοι;", προτείνει πως οι άνθρωποι, όπως και τα ψάρια, αβοήθητοι, τυφλοί, βουλιάζουν στο βυθό." Stephen Holden, New York Times.

Βραβείο Netpac στο Φεστιβάλ Βενετίας
Βραβείο World Cinema στο Φεστιβά Σάντανς
Ειδικό Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Fantasporto
Μέγα βραβείο στο Φεστιβάλ Βρυξελλών
Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Τορόντο
Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Ρότερνταμ

Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ
Σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ
Πρωταγωνιστούν; Γιουνγκ Σου, Γιο Σουκ Κιμ, Σουνγκ Χέε Παρκ, Γιάε Χιέον Γιο, Σέο Γουόν
Φωτογραφία: Σέο-Σικ Χουάνγκ
Μοντάζ: Μιν-Χο Κεόνγκ
Μουσική: Σανγκ-Ιουν Γιέον
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κιμ Κι-Ντουκ
Διάρκεια: 90'
Γλώσσα: Κορεάτικα

ΣΥΝΟΨΗ
Η Χι Ζιν, βουβή από αδυναμία ή από επιλογή, εξασφαλίζει τον επιούσιο από τους ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας, πουλώντας τους την τροφή την ημέρα και το κορμί της τη νύχτα. Οι πελάτες της την περιφρονούν, όμως η ίδια κρύβει έντονα συναισθήματα που εκρήγνυνται τις πιο ανυποψίαστες στιγμές. Ο ερχομός του παλιού αστυνομικού Χιον Σι βγάζει σιγά σιγά την Χι Ζιν από το καβούκι της. Τον εμποδίζει να αυτοκτονήσει μια φορά και τη δευτέρη προσπαθεί να γιατρέψει την πληγωμένη του ψυχή με το σεξ. Η έλξη τους μεταβάλλεται πια σε εμμονή και οι εξελίξεις στην εκτός τόπου και χρόνου λιμνοθάλασσα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.