Εθνικό Θέατρο | Αυτόχειρ!

Εθνικό Θέατρο | Αυτόχειρ!

Ο Σεμιόν Σεμιόνοβιτς Ποντσεκάλνικοφ είναι άνεργος. Κυρίως όμως είναι απελπισμένος. Μια παρεξήγηση ωθεί τη γυναίκα του, Μάσα, να πιστεύει ότι ο Σεμιόν έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει: ένας ανελέητος κωμικός μηχανισμός ενεργοποιείται για να γίνουμε μάρτυρες μιας σειράς παροξυσμικών κωμικών καταστάσεων. Η είδηση της επικείμενης αυτοκτονίας του Σεμιόν εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός, ερήμην του. Ένας διανοούμενος, ένας παπάς, ένας έμπορος, ένας λογοτέχνης είναι ορισμένοι μόνο από έναν «στρατό» ανθρώπων που προσπαθούν να πείσουν τον σαστισμένο Σεμιόν να αυτοκτονήσει ο καθένας για διαφορετικό σκοπό.  

Ένα εκρηκτικής δύναμης έργο που μιλά για την κοινωνική υποκρισία, τη λογοκρισία, αλλά και την εργαλειοποίηση ακόμη και του ίδιου του θανάτου. Συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης της ρωσικής κωμωδίας με εμφανείς επιρροές από τον Νικολάι Γκόγκολ και τον Τσέχοφ, ο Έρντμαν πλήρωσε με μακρόχρονη εξορία στη Σιβηρία τη συγγραφή του Αυτόχειρα, το 1928, που απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σουηδία 40 χρόνια αργότερα, και τη δεκαετία του ’70 και ’80 σε πολλά θέατρα της Ευρώπης, στη Νότια Αφρική και την Αμερική. Στη Ρωσία άρχισε να παρουσιάζεται το 1987 και μέχρι το 1989 είχε γίνει το τέταρτο πιο συχνά ανεβασμένο έργο στην πατρίδα του συγγραφέα. Στο Εθνικό Θέατρο ανεβαίνει σε μια μουσική εκδοχή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου με έναν σπουδαίο θίασο ηθοποιών και μουσικών. 

Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Σκηνικά, Κοσστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Γιώργος Δούσος
Μουσική: Δημήτρης Κλωνής
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Λατουσάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνογράφου:Εύη Ανδριανού
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Διανομή ρόλων:
Εβίτα Αγαΐτση
Αντώνης Αντωνιάδης
Βάσω Καβαλλιεράτου
Νίκος Καρδώνης
Γιάννης Λατουσάκης
Μανώλης Μαυροματάκης
Κώστας Μπερικόπουλος
Άγγελος Μπούρας
Νικόλας Ντούρος
Αγορίτσα Οικονόμου
Κλέαρχος Παπαγεωργίου
Μάκης Παπαδημητρίου
Φανή Παρλή
Χρήστος Πούλιος - Ρένεσης
Λυδία Τζανουδάκη
Ναταλία Τσαλίκη
Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη

Οι Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν ως «αμιγείς» χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Η είσοδος των θεατών θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Για θεατές άνω των 18 ετών απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για παιδιά και εφήβους από 4 έως 17 ετών, εναλλακτικά, απαιτείται η δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου.

Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.