Έρως Καλός | 21 + 21 δημιουργοί για τον Έρωτα

Έρως Καλός | 21 + 21 δημιουργοί για τον Έρωτα

Ο "Έρως Καλός", μια από τις πιο ιδιαίτερες εκθέσεις του Εικαστικού Κύκλου Sianti, ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Ιουνίου με την συμφιλίωση του εικαστικού και του ποιητικού λόγου να πραγματοποιείται σε μία ζωντανή συζήτηση.

Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης μαζί με τους  συγγραφείς Άρη Σφακιανάκη και Φίλιππο Δρακονταειδή, την ηθοποιό Κάτια Γέρου αλλά και με τον ζωγράφο Παύλο Σάμιο, που συμμετέχουν στο ομότιτλο λεύκωμα, μοιράζονται με όλους μας τις σκέψεις τους για τον έρωτα μέσα στη διαφοροποιημένη πια σύγχρονη πραγματικότητα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την συζήτηση live και να συμμετέχουν μέσω της εφαρμογής Zoom, εδώ.

---

Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery κάνει επανεκκίνηση τη Δευτέρα 11 Μαΐου με την έκθεση «Έρως Καλός» και το ομότιτλο βιβλίο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, από το Σάββατο 16 Μαΐου ξεκινά ένας κύκλος ξεναγήσεων 5 εβδομάδων στον Εικαστικό Κύκλο Sianti Gallery με φόντο τα έργα των εικαστικών και τα ποιήματα των συγγραφέων. Ο Μάνος Στεφανίδης και οι δημιουργοί του « Έρως Καλός » αναλύουν την ερωτική ιστορία που αργοσαλεύει πίσω από κάθε έργο είτε σε λεκτικό είτε σε οπτικό επίπεδο. Μοιράζονται τις σκέψεις τους για τη δουλειά τους, το ρόλο της τέχνης και τη σημασία του πολιτισμού στη σύγχρονη διαφοροποιημένη πια πραγματικότητα.

Περιηγηθείτε στην έκθεση virtual πατώντας το παρακάτω link:
https://panomedia.gr/ikastikosmay2020/

Ημέρες ξεναγήσεων : Σάββατο 16, 23, 30 Μαΐου &  6, 13 Ιουνίου 2020

Ώρες ξεναγήσεων : 12:00 – 13:00 & 13:00-14:00

Συμμετοχή :  2 ομάδες αυστηρά 4 ατόμων

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα : 210 7245432, 210 3648335

Aναδεικνύοντας μια άλλη πτυχή της ανθρώπινης υπόστασης εκείνης του Έρωτα ως κινητήρια δύναμη της ζωής 21 καταξιωμένοι καλλιτέχνες αποδίδουν εικαστικά τον Έρωτα ως τέλεια ιδέα και όχι ως εφήμερη πράξη. Η απόδοση του σωματικού κάλλους οδηγεί στην αναγνώριση και του ψυχικού ως ανώτερου, ενώ σ’ αυτή τη διαρκή αναζήτηση του ιδεώδους 21 σημαντικοί σύγχρονοι συγγραφείς και ποιητές  λεκτικοποιούν  τη διαδρομή που η επιθυμία  θα συναντήσει το απόλυτο, το αιώνιο, το σταθερό, το τέλειο κάλλος, τον Έρωτα.

Η ιδέα του λευκώματος ως μία ωδή στον Έρωτα υλοποιείται από τον Ιστορικό Τέχνης, Μάνο Στεφανίδη, ο οποίος και ως επιμελητής της έκθεσης σημειώνει:

«Έρως Καλός με 21 + 21 δημιουργούς: Τί συμβαίνει εδώ; Μία άσκηση της γραφής που γίνεται εικόνα. Ένα πείραμα συνόλου με παλιούς και μελλοντικούς φίλους. Εν αρχή ην, όπως πάντα συμβαίνει, το τυχαίο, το απόσπασμα. Μία γραμμή στην τύχη, ένα ίχνος, μία πινελιά αφημένη στον λευκό καμβά σαν χρυσόμυγα παγιδευμένη σε κλειστό δωμάτιο. Μία υποψία χρώματος. Έπειτα ην η κίνησις. Το εμπρός - πίσω χωρίς νόημα, η αμφίδρομη, αμφίσημη, αμφίβολη κίνηση μόνο και μόνο για να εξορκιστεί η στάση, η ακινησία. Ακόμη χειρότερα το βάλτωμα. Έτσι κι αλλιώς πρέπει κάτι να κάνουμε, έστω κι αν εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει νόημα σε τίποτα. Έστω κι αν αποτυγχάνουμε. Ή, μάλλον οφείλουμε να αποτυγχάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε όπως θέλει ο Μπέκετ, ευαγγελιστής του κενού. Η γραμμή που κινείται λοιπόν ώσπου να βρει έναν ρυθμό. Που θέλει να μην είναι ωραία αλλά να είναι αληθινή. Σαν βελόνα σεισμογράφου. Όσο μεγαλύτερη, όσο πιο επικίνδυνη εμφανίζεται η συχνότητα της γραφής της, τόσο πιο ουσιαστική, πιο κοντά στο στόχο της. Πιο κοντά στην αλήθεια.
Ο ρυθμός στη συνέχεια που προκύπτει από την επανάληψη.  Απλοϊκός, βαρετός στην αρχή, πιο απροσδόκητος στη συνέχεια. Πιο ενδιαφέρων. Είναι τότε που η γραμμή χορεύοντας ρυθμικά στο χαρτί αρχίζει να αφηγείται κάτι.  Τότε που η γλώσσα του ρυθμού, η ποίηση και η ζωγραφική γλώσσα έρχονται πιο κοντά. Που γίνονται και τα τρία, ρυθμός, ποίηση, ζωγραφική ένα. Δηλαδή μουσική. Τότε που το ένστικτο μιλάει από τα βαθύτερα στρώματα της ύπαρξης. Τότε που επιτυγχάνεται η έκφραση. Έργο τέχνης; Κάτι περισσότερο. Έργο ζωής.»

Από την πλευρά της εικαστικής απόδοσης του Έρωτα η Managing Director του Εικαστικού Κύκλου Sianti, Βασιλική Σιαντή υποστηρίζει:

«Κανένας δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στο ερωτικό πάθος, την ισοπεδωτική του δύναμη και την ένταση των συναισθημάτων. Η τέχνη, άλλωστε, σχετίζεται με την έκφραση και το πάθος. Αναμφισβήτητα, ο ερωτισμός αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι των έργων των μεγαλύτερων καλλιτεχνών στο πέρασμα των αιώνων, από τον Μιχαήλ Άγγελο μέχρι τον Πικάσο και από τον Κλίμτ μέχρι τον Σίλε, που αποθέωσαν την ερωτική απόλαυση άλλοτε με προκλητική και άλλοτε με αισθησιακή διάθεση. Αυταπόδεικτα, λοιπόν, η γυναίκα και ο έρωτας στάθηκαν σταθερή πηγή έμπνευσης , που οδήγησε σε μεγάλα αριστουργήματα».

Τελικά, ο έρωτας είναι η τάση μας να κατακτήσουμε, όχι η ίδια η κατάκτηση. Σε αυτή τη θεωρία έχει βασιστεί όλη η ιδέα του πλατωνικού έρωτα, όπως τον εννοούμε σήμερα: ο ιδανικός έρωτας που δεν έχει να κάνει με την κατάκτηση. Διαχρονικά υπενθυμίζει ο φιλόσοφος :  
«…Αν τύχει κάποτε μάλιστα να συναντήσει το ίδιον εκείνο το πραγματικό του ήμισυ,
…τότε πλέον η συγκίνησή τους είναι εξαιρετική από το αίσθημα στοργής, κοινής καταγωγής, έρωτος. Ούτε στιγμή, θα έλεγα, δεν δέχονται ν’ αποχωρισθούν..»

Η αιτία τούτου είναι, ότι αυτή ήταν η πρωταρχική φύση και ότι κάποτε ήμασταν ολόκληροι.
Του ολοκλήρου, λοιπόν, ο πόθος και η ορμή έχει τ’ όνομα Έρως…

Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Αγγελάκη Ρουκ Κατερίνα, Αγαθοκλέους Πέτρα, Αριστηνός Γιώργος, Ασωνίτης Αλέξανδρος, Βαγενάς Νάσος, Βαλτινός Θανάσης, Βλαβιανός Χάρης, Γουδέλης Τάσος, Δημουλά Κική, Δούκα Μάρω, Δρακονταειδής Φίλιππος, Ευσταθιάδης Γιάννης, Μεταξάς Γιάννης, Μαρκόπουλος Γιώργος, Μαυρουδής Κώστας, Μοδινός Μιχάλης, Σερέφας Σάκης, Στεφανίδης Μάνος, Σφακιανάκης Άρης, Χριστοδούλου Δήμητρα, Χυτήρης Τηλέμαχος

Και οι καλλιτέχνες: Αληθεινός Δημήτρης, Αντωναρόπουλος Χρήστος, Αρφαράς Μιχάλης, Βαλυράκης Γιάννης, Γεωργιάδης Γιώργος, Δεβετζής Ανδρέας, Κατζουράκης Κυριάκος, Λάλας Θανάσης, Μανωλοπούλου Μαρικίτα, Μαραγκουδάκη Μαρία, Μόραλης Γιάννης, Μπελιβανάκη Λίλα, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπαδημητρίου Άγγελος, Παπαϊωάννου Χριστίνα, Σάμιος Παύλος, Σιάγκρης Παναγιώτης, Σπάρταλης Άγγελος, Σπυριούνης Κώστας, Τόλης Κωνσταντίνος, Φασιανός Αλέκος

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, ώρα 19:30

Επιμέλεια Έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης

Έμιλυ Καποθανάση

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.