Εργαστήρια ενηλίκων στο Ίδρυμα Ωνάση

Εργαστήρια ενηλίκων στο Ίδρυμα Ωνάση

Με τη νέα χρονιά, έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας: Γυμνάζουμε την ψυχή, κάνει καλό. Το Ίδρυμα Ωνάση προτείνει ασκήσεις για όλες τις ηλικίες, μέσα από διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διευρύνουν τη φαντασία, δυναμώνουν την ευαισθησία, μεγαλώνουν τη θέληση. Αναλυτικότερα:

Νέοι χορευτές 65+
3ο εργαστήριο: Τις Δευτέρες 11, 18, 25 Φεβρουαρίου 2019
Ένα εργαστήριο αποτελούμενο από μικρές αυτόνομες ενότητες, που θα πλαισιώνονται κάθε φορά από έναν διαφορετικό καλεσμένο, ο οποίος θα προσφέρει το δικό του καλλιτεχνικό δώρο. Με πυρήνα και βασικό μέσο έκφρασης τον χορό, η κεντρική θεματική του εργαστηρίου «Νέοι χορευτές 65+» θα είναι η σχέση του σώματος με την πόλη. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και από διάφορους καλλιτέχνες που θα αποτελούν κάθε φορά τους προσκεκλημένους του εργαστηρίου.
* Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν λάβει μέρος σε έναν ή και σε περισσότερους από τους προηγούμενους κύκλους εργαστηρίων της Στέγης.
* Κόστος: €27 (και για τις 3 συναντήσεις)

Τα δώρα των υλικών 65+
Ένα εργαστήριο εικαστικών για άτομα άνω των 65 ετών
3ο εργαστήριο (Μεταλλοτεχνία): Τις Τετάρτες, 27 Φεβρουαρίου & 6, 13 και 20 Μαρτίου 2019
4ο εργαστήριο (Μικροϋφαντική): Τις Τετάρτες, 3, 10, 17 και 30 Απριλίου 2019

Στο εργαστήριο αυτό, έμπειροι τεχνίτες θα μυούν τους συμμετέχοντες στην τέχνη τους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα ορισμένα υλικά, καθώς και τις ιδιότητες, τα εργαλεία και τις διαφορετικές τεχνοτροπίες επεξεργασίας τους.
* Συντελεστής: Αναστασία Δούκα: Εικαστικός
* Κόστος: €32 (και για τις 4 συναντήσεις του κάθε κύκλου)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Εντός: Καλή τύχη
Χαρτογραφώντας το Δουργούτι, τη γειτονιά της Στέγης, με εικόνες για άτομα 18 έως 35 ετών, με σχετική ή και καθόλου εμπειρία στη φωτογραφία, από την ευρύτερη γειτονιά του Δουργουτίου και από άλλες περιοχές της Αθήνας.
* Τις Δευτέρες, 18 και 25 Φεβρουαρίου, 4 και 18 Μαρτίου, 1, 8, 15 και 22 Απριλίου & 6, 13, 20 και 27 Μαΐου 2019
* Ημερομηνία δημόσιας παρουσίασης: Ιούνιος 2019


Δεν έχει σημασία αν έχετε φωτογραφική μηχανή. Μπορείτε να πάρετε μέρος στο εργαστήριο «Εντός: Καλή τύχη» της Στέγης, να φωτογραφίσετε τη γειτονιά και να δείτε τις φωτογραφίες σας στην έκθεση που θα διοργανώσει η Στέγη για την πιο ιστορική συνοικία του Νέου Κόσμου. Αυτή τη φορά, μία ομάδα 20 συμμετεχόντων από την περιοχή και από την υπόλοιπη Αθήνα, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, καταγράφει μέσω της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας τις ιδιαίτερες ποιότητες της ιστορικής συνοικίας του Δουργουτίου.
* Συντελεστές: Γιώργος Καραηλίας: Φωτογράφος, Γιώργος Πρίνος: Φωτογράφος, Παύλος Φυσάκης: Φωτογράφος
* Κόστος: Η συμμετοχή είναι δωρεάν
* Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107) & η περιοχή του Δουργουτίου

Αλλάζοντας τα ελληνικά δεδομένα: Αθανάσιος Ψαλίδας
Ένα αφιέρωμα στη ριζοσπαστική φιλοσοφική σκέψη του Αθανάσιου Ψαλίδα, ενός εκ των πρωταγωνιστών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Η πνευματική μορφή του Αθανάσιου Ψαλίδα (1767-1829) συμπεριλαμβάνει όλα τα δεδομένα του ριζοσπαστικού ρεύματος του Διαφωτισμού. Ο Ψαλίδας δεν περιορίστηκε στο εκπαιδευτικό του έργο, αλλά ανέπτυξε μία πλούσια δραστηριότητα, συγγραφική και εκδοτική, εντάσσοντας την παρουσία του στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της πατρίδας. Η δραστηριότητα αυτή εκτείνεται από την προωθημένη φιλοσοφία και την άμεση ευρωπαϊκή επιρροή, έως τη συνωμοτική δράση και την εμπλοκή του σε κύκλους που στόχο τους έχουν την «ανόρθωση του πεπτωκότος γένους». Το αφιέρωμα «Αλλάζοντας τα ελληνικά δεδομένα: Αθανάσιος Ψαλίδας» περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση βιβλίων και χειρογράφων, καθώς και ξεναγήσεις.
Α. Κύκλος ομιλιών
Πέμπτη 21/2/2019 | 18:30-20:30
Ο Αθανάσιος Ψαλίδας μέσα από το αρχείο του
Ελένη Κουρμαντζή: Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία

Τετάρτη 27/2/2019 | 18:30-20:30
Προβλήματα ερμηνείας της φιλοσοφικής σκέψης του Αθανάσιου Ψαλίδα
Παναγιώτης Νούτσος: Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τετάρτη 13/3/2019 | 18:30-20:30
Ο Αθανάσιος Ψαλίδας ως «γεωγράφος»: Νεωτερικότητα και διαφωτισμός στα σχολεία των Ιωαννίνων
Απόστολος Κατσίκης: Ομότιμος Καθηγητής Γεωγραφίας-Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τετάρτη 20/3/2019 | 18:30-20:30
Πηγές της προεπαναστατικής περιόδου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
Αμαλία Παππά: Αρχειονόμος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου

Β. Έκθεση βιβλίων και χειρογράφων Αθανάσιου Ψαλίδα (1785-1829)
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) θα εκτεθούν βιβλία του Αθανάσιου Ψαλίδα που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση και μέρος των χειρογράφων που φυλάσσονται στα ΓΑΚ, τα οποία αφορούν χρονικά την περίοδο 1785-1829 και τις περιοχές: Πολτάβα Ουκρανίας, Βιέννη και Τεργέστη Αυστροουγγαρίας, Τσεπέλοβο Ζαγορίου, Ιωάννινα, Κέρκυρα και Λευκάδα στην Ελλάδα.

Γ. Ξεναγήσεις
Σάββατο 23/03/2019 |10:00-11:00, 11:00-12:00, 12:00-13:00.
Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν τρεις (3) διαδοχικές ξεναγήσεις στο προεπαναστατικό υλικό της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και στην έκθεση βιβλίων και χειρογράφων του Αθανασίου Ψαλίδα.
Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Κουρμαντζή: Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία
Αμαλία Παππά: Αρχειονόμος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου
Κωνσταντίνος Στάικος: Ιστορικός του βιβλίου, Αρχιτέκτονας
Ειδικός Συνεργάτης: Ιωάννης Βανακάκης: Υποψήφιος Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας
* Κόστος: Δωρεάν
* Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Κρατήσεις - Πληροφορίες: T. 213 017 8002 | Email: education@sgt.gr 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.