Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Ιστορίας από την Ελληνοαμερικανική Ένωση

Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Ιστορίας από την Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στόχος του History+ Lab είναι η δημιουργία «κυψέλης» ιδεών κι εφαρμογών για τις κοινωνικές επιστήμες, με άξονα την Ιστορία, τις πρωτογενείς πηγές της και τις εν δυνάμει χρήσεις της. Περιλαμβάνει ωριαία webinars που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ιστορικής επιστήμης στο επιχειρείν, στον πολιτισμό, στις διεθνείς σχέσεις, στην τεχνολογία και στο περιβάλλον και «πλατφόρμες διαλόγου», διαδικτυακές δηλαδή συζητήσεις, που επιχειρούν να συνδέσουν την ιστορία με τους προαναφερθέντες τομείς. Εμπλουτίζεται επίσης, με δίωρα workshops και, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, με επισκέψεις – διαδράσεις σε χώρους σχετικού ενδιαφέροντος.  

Αναλυτικά οι θεματικές:

Α’ Κύκλος

·     Επιχειρηματική δραστηριότητα και ιστορία: Από το ιστορικό αφήγημα στη διαμόρφωση εμπορικής ταυτότητας/τουριστικής πολιτικής, στην ανάδειξη προϊόντων, στο (re)branding τοποσήμων.

Εισήγηση-συντονισμός: Μαρία Σαμπατακάκη, ιστορικός, ιδρύτρια «hιστορισταί», επικεφαλής ομάδας οργάνωσης Αρχείου Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ.

·    Πολιτιστική πολιτική και ιστορία: Ψηφιακές εφαρμογές στην πολιτιστική κληρονομιά.

Εισήγηση-Συντονισμός: Κωνσταντίνα Σιούντρη, MSc αρχιτέκτων-αναστηλώτρια, PhDc, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Β’ Κύκλος

·    Η ιστορία στις διεθνείς σχέσεις: Η τοποθέτηση της ιστορίας στη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων.

Εισήγηση-Συντονισμός: Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής και Διευθύντρια του ΚΕΔΙΣ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

·    Ιστορία και τεχνολογία: Μορφές δημόσιας ιστορίας στο ψηφιακό συγκείμενο.

Εισήγηση-Συντονισμός: Ηλίας Στουραΐτης, ιστορικός των νέων μέσων - υπ. διδάκτωρ  Πανεπιστήμιο Ιονίου.

Κοινή ενότητα: Το περιβάλλον ως ιστορική κληρονομιά: Ακτιβισμός, παράδοση και βιώσιμη ανάπτυξη.

Συντονισμός: Μαρία Σαμπατακάκη

Το πρόγραμμα διεξάγεται online μέσω της πλατφόρμας Blackboard Ultra στην ελληνική γλώσσα. Η παρακολούθηση του προγράμματος μπορεί να γίνει συνολικά ή μεμονωμένα ο κάθε κύκλος. Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους συμμετάσχουν στο σύνολο του προγράμματος.

Ημερομηνίες

Α’ Κύκλος: 23/11 - 15/12/2020

Β’ Κύκλος: 11/01 - 02/02/2021

Κοινή ενότητα: 08/02/2021

Εγγραφές

Μόνο ηλεκτρονικά στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (210 3680052)

Ø  150€ για το σύνολο του εργαστηρίου / Μειωμένο: 100€ για φοιτητές και ανέργους

Ø  85€, για κάθε κύκλο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.