Έργα του Fuyuhiko Takata στο πρώην bar Guru bar

Έργα του Fuyuhiko Takata στο πρώην bar Guru bar

Το ViZ Laboratory for Visual Culture παρουσιάζει μια σύνθεση από έργα του Ιάπωνα καλλιτέχνη Fuyuhiko Takata. Τα εκρηκτικά οπτικά παραμύθια του Takata λειτουργούν ως ανατρεπτικά Haiku: επιθέσεις ενάντια στη ρομαντική εξιδανίκευση της αγάπης, εξαρθρώσεις των κανόνων της συμφωνικής μουσικής και του μπαλέτου, υπονομεύσεις του φύλου, όπως αυτό παγιώνεται στο συναισθηματικό κόσμο της Disney.

Η επιτηδειότητα του Takata αγκαλιάζει τις αφηγηματικές ποιότητες που εισάγει το selfie stick. Κατοικώντας τη κρεβατοκάμαρά του, το φαντασιακό εργαστήρι του καλλιτέχνη, οι ήρωες του Takata αντλούν από το bl (Boy’s love) υπογένος των γιαπωνέζικων manga ώστε να κανιβαλίσουν θεμελιακές/αποικιακές αναπαραστάσεις του έρωτα, της προσμονής, της συνύπαρξης. Οι νύμφες δεν καταφέρνουν να αποπλανήσουν τον Φαύνο, ο έρωτας είναι ένας αυταρχικός σαδιστής, η Rapunzel προκαλεί καταστροφικούς σεισμούς με τα μακριά μαλλιά της και η μικρή γοργόνα παράγει ένα λουτρό αίματος.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι: Love Exercise (2013/2019), Afternoon of a faun (2015-2016), Cambrian Explosion (2016), Dream Catcher (2018/2019).      

Επιμέλεια: Κωστής Σταφυλάκης

Εγκαίνια: Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.30

Σχετικά με τον Fuyuhiko Takata

Γεννήθηκε το 1987 στη Χιροσίμα. Ζει και εργάζεται στην πόλη Τσίμπα της Ιαπωνίας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στο Art Center Ongoing (Τόκυο, 2012, 2014 και 2017) και στη Kodoma Gallery (Κυότο, 2013 / Τόκυο, 2016). Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ανάμεσα τους οι: Memento Mori - Eros and Thanatos (Shirokane Art Complex, Τόκυο, 2013), MOT Annual 2016: Loose Lips Save Ships (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τόκυο), Bodyscapes: New Film and Video from Japan (Royal College of Art, Λονδίνο, 2018-2019).

Σχετικά με το ViZ
Το ViZ Laboratory for Visual Culture είναι η νέα προσθήκη στην πλατεία Θεάτρου και λειτουργεί ως πλατφόρμα εκπαίδευσης και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων δίνοντας έμφαση στην οπτικό πολιτισμό της μετα-ψηφιακής εποχής. Το ViZ έχει την έδρα του στο χώρο του πρώην εμβληματικού Bar Guru Bar της Πλατείας Θεάτρου. Το ViZ αποτελεί μια πρωτοβουλία των Εργαστηρίων 11 & 12 της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση. Η λειτουργία του εντάσσεται στο πλαίσιο του This is Athens-Polis του δήμου Αθηναίων και του έργου R.O.C.K., που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.