«Ερείπια ενός ακραίου παρόντος» | 4 Ημέρες στο Ρομάντσο

«Ερείπια ενός ακραίου παρόντος» | 4 Ημέρες στο Ρομάντσο

Tι σημαίνει, να υπάρχουμε σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον άνθρωπο;

H έκθεση «Ruins of an Extreme Present» παρουσιάζει επτά καλλιτέχνες/σχεδιαστές και έξι studios των οποίων τα έργα ερμηνεύουν, αμφισβητούν και αντιδρούν στα καθιερωμένα πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και οικολογικά φαινόμενα.

Χρησιμοποιώντας τον πειραματικό σχεδιασμό (contextual and speculative design) ως πολιτιστική δύναμη έκθεση φαντάζεται το δυστοπικό μέλλον και απεικονίζει αυτό το παράξενο, ρευστό παρόν που μεταφέρει τα τραύματα του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Η εμπειρία των παραπάνω μεγάλων μετασχηματισμών προκαλεί ποικίλες συναισθηματικές αντιδράσεις. Περαιτέρω ψυχολογική επιβάρυνση προστίθεται λόγω του γεγονότος ότι αυτά τα παγκόσμια προβλήματα απο-πολιτικοποιουνται και χρεώνονται στα άτομα, αφήνοντάς τα αβοήθητα. Η μοναξιά, η απώλεια, η θλίψη, η αμφιβολία, η νοσταλγία, η βία, ο θυμός, ο πόνος και το άγχος είναι συναισθήματα που δημιουργούνται υπό τέτοιες συνθήκες, η επίδραση των οποίων γίνεται ακόμη σοβαρότερη σε ένα περιβάλλον αλλαγής και αβεβαιότητας.

Εαν δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα πιθανό μέλλον, τότε πως μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό;

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το design ως εργαλείο για να απομακρυνθούμε από το ανθρώπινο παρόν μας και να ατενίσουμε τα ερείπιά του από το μέλλον. Μόλις το πετύχουμε αυτό, πρέπει να επιστρέψουμε και να επανεφεύρουμε το Ανθρωπόκαινο, φανταζόμενοι τον νέο Άνθρωπο. Ένα νέο ον με ριζικά διαφορετική συνείδηση συνύπαρξης που θα λάβει μέρος σε μια εκ βάθρων αναδιανομή της εξουσίας και της γνώσης.

Αυτό το νέο ον δεν υπονοεί τη λύση μέσω μιας καινούριας Ουτοπίας. Η ελπίδα στηρίζεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος ή, τουλάχιστον, ενός γοητευτικού τέλους.

Επιμέλεια έκθεσης: Un.Processed Realities [instagram.com/un.processedrealities/]
Υποστήριξη: KAWRS [instagram.com/kawrs.ath/]
Έρευνα και κείμενο: Un.Processed Realities
Επιμέλεια κειμένου: Γ. Σκλαβούνος

Συμμετέχοντες: Taxiarchis Balaskas, Baratto & Mouravas, Konstantinos Doumpenidis, ENYO Studio, G. Vic & Jola, Hypercomf, Hyperscapes Research Office (HRO) + FluxGeist, Kakia Konstantinaki, Kostas Lambridis, Maria Paneta, Niccolo Sanavio, Studio Precarity, Un.Processed Realities

Dj sets εγαινίων [15.10.2020], 19.00-24.00: Random Access Radio [instagram.com/randomaccessradio/]

Graphic design: Bend [instagram.com/bend_hyperstudio/]

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.