«Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο»

«Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο»

Μια γυναίκα κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Απλώνει την μπουγάδα, σκουπίζει, μαγειρεύει. 
Χάνεται στις σκέψεις της. Μια προσβολή, ένα ανέκδοτο που την έθιξε, ο τρόπος που μεγάλωσε, η μάνα της, οι ηρωίδες της και οι Δαναΐδες. Ο ίδιος αιώνιος μετεωρισμός ανάμεσα σε αυτό που καθορίστηκε να κάνει και αυτό που θέλει. Σήμερα θα φτιάξει πατάτες και ας παχαίνουν.

Το «Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου» ΑΜΚΕ παρουσιάζει την παράσταση «Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο», μια σκηνική σύνθεση που αναζητά στιγμές γυναικείας χειραφέτησης μέσα στον χρόνο, ξεκινώντας από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου και φτάνοντας μέχρι τις γυναικοκτονίες των ημερών μας. Εμβληματικές αλλά και καθημερινές γυναικείες μορφές που συνθέτουν έναν κόσμο αντίστασης, περνούν από τη σκηνή μέσα από τη μνήμη της Αφηγήτριας (Φιλιώ Λούβαρη). Μια παράσταση που προωθεί το διάλογο για τη θέση της γυναίκας σήμερα και φιλοδοξεί να αποδομήσει τον στερεοτυπικό έμφυλο ρόλο της. 

ΣΥΝΟΨΗ 
Τι αντιπροσωπεύει ένας θρόνος; Γιατί οι Δαναΐδες έφυγαν από την Αίγυπτο; Τι έγινε στο νησάκι Ρω από το 1927 μέχρι το 1961; Ποια απλώνει τη μπουγάδα; Ποια βγαίνει στο βουνό; Με πόσους τρόπους μαγειρεύονται οι πατάτες; Ποιος βγάζει αυτά τα ανέκδοτα; Μνήμη και λήθη, θραύσματα κειμένων, ιστορίες γυναικών και ιστορικά ντοκουμέντα συνθέτουν το «Μνημείο των Θηλυκοτήτων» του χθες που είναι έτοιμες να σκαρφαλώσουν στους βράχους του εδώ και τώρα. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας 
Χορογραφία & Ερμηνεία: Φιλιώ Λούβαρη 
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μαριέλλα Παπαγεωργίου 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κείμενα: Ιστορικές πηγές, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φιλιώ Λούβαρη και αποσπάσματα από τις “Ικέτιδες” του Αισχύλου και το “Χαρά και Εργασία” της Κικής Δημουλά
Σκηνικά & Κοστούμια: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φιλιώ Λούβαρη
Επιμέλεια Σκηνικού χώρου: Γιάννης Σινιόρογλου 
Επεξεργασία ήχου: Γιώργος Καβουράκης
Βοηθός Παραγωγής: Στέλιος Ζούλιας
Παραγωγή & Επικοινωνία: Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου ΑΜΚΕ
Επικοινωνία: [email protected] 
Website: https://milosdancetheater.com/
Video spot: 


Φωτογραφία 1: Sergio Vaccaro Φωτογραφία 2: Bernard Duret

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Τετάρτη 12, Πέμπτη 13, Δευτέρα 17, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 47 λεπτά χωρίς διάλειμμα 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.