Ένα νέο φεστιβάλ στην Εύβοια: Της Τέχνης τα Ιάματα

Ένα νέο φεστιβάλ στην Εύβοια: Της Τέχνης τα Ιάματα

Αυτό το καλοκαίρι ταξιδέψτε στην Κύμη για να ζήσετε μια μοναδική συλλογική εμπειρία στο Φεστιβάλ «Της τέχνης τα ιάματα» που περιλαμβάνει ομιλίες, εργαστήρια και performances. Με το βλέμμα στραμμένο στις ιαματικές διαστάσεις των τεχνών (αφήγηση, φωνή και ομαδικός αυτοσχεδιασμός, χορός, θέατρο) μια ομάδα επίλεκτων ερμηνευτών και διακεκριμένων επιστημόνων συμμετέχουν στο πρώτο Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον ανθρωπιστή γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου και θα πραγματοποιηθεί στο «μπαλκόνι του Αιγαίου», την Κύμη και τα χωριά Ενορία και Καλημεριάνοι. 

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ μέσα από πολλαπλές επιστημονικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις θέτουν το ερώτημα: «Μπορούμε να ωφεληθούμε από την παρουσία της τέχνης στη ζωή μας σήμερα;» Μετά το συλλογικό τραύμα της πανδημίας και του εγκλεισμού με την κρίση του Covid 19, η αναζήτηση της σχέσης των παραστατικών τεχνών με την ιατρική και τη θεραπεία είναι εξαιρετικά επίκαιρη και χρήσιμη. Στις μέρες μας η τέχνη επανεκτιμάται πλέον ως κινητήρια δύναμη αλλαγής αλλά και ως μέσο που μπορεί να συμβάλει στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, στην αλληλεγγύη, στον αναστοχασμό, στη σύνδεση με τον άλλον και το περιβάλλον, στην επούλωση των ψυχικών τραυμάτων και γενικότερα στη θεραπευτική πρακτική σε καιρούς δυστοπίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η οργάνωση ενός Φεστιβάλ που εξερευνά την ιαματική διάσταση των τεχνών, και μάλιστα εκτός της πρωτεύουσας, με συνδετικό κρίκο τον ευεργέτη της ανθρωπότητας Γεώργιο Παπανικολάου ανταποκρίνεται σε σύγχρονες βαθιές ανάγκες της κοινωνίας, προσπαθώντας πολιτικές που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη δημιουργικών συνεργειών και στοχεύοντας στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας. Το Φεστιβάλ στοχεύει στην ενίσχυση της συμπερίληψης και λειτουργήσει ως σύνδεσμος κοινωνικής συνοχής, ενώ απευθύνεται στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, ειδικότερα σε καλλιτέχνες και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, φοιτητές, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τις παραστατικές τέχνες και τον πολιτισμό.

Το Πρόγραμμα
Το Φεστιβάλ ανοίγει στις 21 Ιουλίου με μια επιστημονική ημερίδα που έχει τον τίτλο «Επιτέλεση και Θεραπεία» και θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό σπίτι του Παπανικολάου στην Κύμη. Σκοπός: η επανασύσταση του ανθρώπου που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με την επινόηση του τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τη θέσπιση μιας νέας ιατρικής ειδικότητας, της κυτταρολογίας. Συμμετέχουν και συνομιλούν με το κοινό: 
Αριστείδης Διαμαντής, Θανάσης Δρίτσας, Γιώργος Κιούσης, Γιούλη Κόκκορη, Θοδωρής Ξάνθος, Βασιλική Πετράκη, Ευανθία Στιβανάκη, Αγγελική Τουμπανάκη, Δημήτρης Τοσκάνης.
Στο Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας Ενορίας στις 22 Ιουλίου ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας θα μιλήσει με θέμα «Ψυχοκοινωνική καρδιολογία». Την ίδια μέρα στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου η Αγνή Στρουμπούλη στην παράσταση «Πάθος γιατρός για την μαύρη την αγάπη» θα αφηγηθεί με τον μοναδικό της τρόπο λαϊκά παραμύθια με τη συνοδεία του Σταύρου Παργινού στο βιολοντσέλο.
Στο ανοιχτό θέατρο του Λαογραφικού Μπουσείου Κύμης, εκεί που χάνεται στο γαλάζιο του πελάγους, παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερα στιβαρό πρόγραμμα δύο συναυλιών. Η εκρηκτική Αγγελική Τουμπανάκη στις 23 Ιουλίου στη μουσική παράσταση «For Women», συντροφιά με τέσσερις εκπληκτικούς μουσικούς μοιράζεται τραγούδια και ιστορίες από όλο τον κόσμο με θέμα τη Γυναίκα. Ξεχωριστά πλάσματα, γυναίκες επαναστάτριες και πρωτοπόρες, πειρατίνες και ασυμβίβαστες γίνονται τραγούδια που ενώνουν τις ψυχές μας και αφυπνίζουν το νους μας. Στις 25 Ιουλίου η ομάδα ΚΥΜΗΔΕΣ (Αλίκη Κατσαρού, Χρήστος Καλογερογιάννης, Σταυρούλα Ταβουλάρη, Μάρκος Φιλιάνος, Χρήστος Ψυχογιός) εμπνέεται από το παλιό ελληνικό ρεπερτόριο και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με ρεμπέτικα εμπνευσμένα από τη ναυτική ζωή, καρσιλαμάδες από την Προποντίδα, παραδοσιακά, μικρασιάτικα και ζεϊμπέκικα, χασάπικα και τσιφτετέλια σε συνθέσεις των Βαμβακάρη, Τούντα, Παπάζογλου, Περιστέρη και άλλων μεγάλων δασκάλων της λαϊκής μουσικής.
Τρίτη 23, Τετάρτη 24 Ιουλίου σε ένα σπίτι των Καλημεριάνων σε παράσταση μεταμεσονύχτια και με κοινό είκοσι θεατών ο Ηλίας Κουνελλάς και η Ναταλία Κατσούρα θα μας ζωντανέψουν τους ήρωες του έργου «Θα έχει τα μάτια σου». Η παράσταση εμπνέεται από το θέατρο γύρω από ένα κρεββάτι και παίχτηκε στην Αθήνα τον χειμώνα που πέρασε με μεγάλη επιτυχία.
Στην πλατεία Κύμης, στις 24 Ιουλίου τα παιδιά της Κύμης συναντούν την παρέα του μπερντέ στη λαϊκή δημόσια παράσταση θεάτρου σκιών της ομάδας Οθόνιος Ο Καραγκιόζης γιατρός με τους κορυφαίους παίκτες Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη.
Στο Δημοτικό Σχολείο Καλημεριάνων στις 26 Ιουλίου η Μάρθα Φριντζήλα συναντά τον Τάκη Φαραζή επί σκηνής, για να περιπλανηθούν σε γνωστά και άγνωστα μουσικά τοπία σε μία προσπάθεια να τινάξουμε από πάνω μας τη σκόνη της καθημερινότητας». Στην περιπλάνηση τους συναντούν μεγάλους συνθέτες και ποιητές, γνωστά, άγνωστα και παραγνωρισμένα τραγούδια, μεγάλους και πολύ μεγάλους έρωτες, επαναστάσεις, αντιστάσεις, ήρωες και θύματα, πάθη και λάθη. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Μάρθας Φριτζήλα, τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ου αιώνα, καθώς και παραδοσιακά και «λαϊκά» τραγούδια. 
Τέλος, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Δημοτικό Σχολείο Καλημεριάνων μια ομάδα βιωματικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων πλαισιώνει το πρόγραμμα. Χορός: Δημήτρης Τοσκάνης-Βασιλική Πετράκη. Θέατρο: Μάρθα Φριντζήλα. Φωνή και ομαδικός αυτοσχεδιασμός: Αγγελική Τουμπανάκη. Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη. Εκπαιδευτικό θέατρο για παιδιά 8-12 ετών: Λία Λάμπρου. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν δημόσια στις 27 Ιουλίου προκειμένου να μοιραστούν και να διαχυθούν στην τοπική κοινότητα. 

Συμμετοχή: 1) δωρεάν κατόπιν εγγραφής σε ανοιχτές εκδηλώσεις και 2) με οικονομική συμμέτοχή στα εργαστήρια και σε τρεις συναυλίες.

Αίτηση συμμετοχής: https://technis-iamata.org/application-form

Επιστημονική και καλλιτεχνική διεύθυνση: Ιωσήφ Βιβιλάκης  

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνίσταται η έγκαιρη προσέλευση πριν την έναρξη των εκδηλώσεων.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.