Ένα αλλιώτικο ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Παπαιωάννου

Ένα αλλιώτικο ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Παπαιωάννου

Το Πίσω από τον τοίχο είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον σημαντικό Έλληνα χορογράφο και σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ωστόσο, με τη δουλειά αυτή δεν έχουμε την περίπτωση παρουσίασης ενός "τυπικού πορτρέτου". 

Παρακολουθώντας την προετοιμασία ενός από τα πιο ιδιαίτερα έργα του δημιουργού, το Still Life, το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στο όραμα και στη φιλοσοφία του μέντορά του, στον τρόπο εργασίας του και στην καθημερινότητά του, στους αφοσιωμένους συνεργάτες του, πτυχές δηλαδή που δύσκολα διακρίνονται στο πλαίσιο μιας τυπικής διερεύνησης.

Το Πίσω από τον τοίχο επιχειρεί έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, μεταξύ της δημιουργικής διαδικασίας και του μύθου του Σισύφου, αφήνοντας να διαφανεί ότι η ζωή και η εργασία των μεγάλων καλλιτεχνών δύσκολα διαχωρίζονται.

Η σκηνοθέτιδα, Νεφέλη Σαρρή, σημειώνει χαρακτηριστικά: "Στην αρχική μου ανάγκη να εξερευνήσω το σύμπαν του Έλληνα καλλιτέχνη σύντομα προστέθηκαν κι άλλες. Θέλησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ που να αγκαλιάζει τον κόσμο του Παπαϊωάννου. Μια ταινία επεξηγηματική που να δείχνει στους θεατές τι υπάρχει πίσω από μια τέτοια παράσταση, διατηρώντας παράλληλα τη γοητεία της σκηνικής τέχνης του Παπαϊωάννου και τη μαγεία της δημιουργικής διαδικασίας καθεαυτής. Το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε μια βιογραφία, ούτε μια ταινία για τον χορό. Ο θεατής όμως έχει την ευκαιρία, παρατηρώντας τον καθοδηγητή την ώρα που εργάζεται, να μάθει κάτι περισσότερο γι’αυτόν, γιατί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι πίσω από κάθε σύνθεση, πέτρα, τοίχο".


Σκηνοθεσία-σενάριο: Νεφέλη Σαρρή. 
Παραγωγός: Ιωάννα Μπολομύτη. 
Executive producer: Πάνος Παπαχατζής. 
Συμπαραγωγός: Νεφέλη Σαρρή. 
Διεύθυνση φωτογραφίας: Alfonso De Munno Gallardo. 
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος. 
Ήχος: Δημήτρης Κουκουβάνης. 
Σχεδιασμός ήχου – πρωτότυπη μουσική: Roberta D’Angelo.

Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης. 
Colorist: Μάνθος Σαρδής. 
Digital lab: DCS. 
Εργαστήρια ήχου: Tone studio. 
Trailer: Γιάννης Συμβώνης. 
Artwork: Emanuele Balzani. 
Παραγωγή: Αργοναύτες Α.Ε. 
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 
Με την υποστήριξη των Onassis Culture & Flunet Productions.

Διάρκεια: 68′

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.