Ένα αφιέρωμα στον Raffaello, τον πρίγκηπα των τεχνών

Ένα αφιέρωμα στον Raffaello, τον πρίγκηπα των τεχνών

Περιμένοντας την έστω και περιορισμένη επαναλειτουργία μουσείων και εκθέσεων, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο προτείνει μια σειρά από πολιτιστικές πρωτοβουλίες αφιερωμένες στον μεγάλο ζωγράφο Raffaello του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα 500 χρόνια από τον θάνατό του.

Ένας πολυεδρικός καλλιτέχνης του οποίου γνωρίζουμε καλύτερα την κύρια εικαστική παραγωγή του, τεράστια σε σχέση με την σύντομη ζωή του (πέθανε σε ηλικία 37 ετών), παρά την λιγότερο γνωστή δραστηριότητά του, όχι όμως λιγότερο σημαντική, ως αρχιτέκτονα και ποιητή.

RAPHAEL URBINAS Pictor Musicae

Ο μαέστρος Sorini μας συνοδεύει στην πόλη του Urbino και στο σπίτι που γεννήθηκε ο Raffaello για να μας τον παρουσιάσει με την λιγότερο γνωστή ιδιότητά του,εκείνη του ποιητή, μελοποιώντας, με αναγεννησιακές άριες και σύμφωνα με μια πρακτική της εποχής, μερικά σονέτα του Raffaello και κάποιων συγχρόνων που συνδέονται μαζί του.

Η ταινία, με ελληνικούς υπότιτλους, είναι διαθέσιμη υπό μορφή streaming με δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα Vimeo  χρησιμοποιώντας το συνθηματικό (password) που θα λάβετε αυτόματα, γράφοντας όνομα και επώνυμο στο μέιλ raphael.urbinas2020@gmail.com (αν καθυστερεί, ρίξτε μια ματιά στα spam).

RAFFAELLO ALLE SCUDERIE DEL QUIRINALE

Από την μεγάλη έκθεση που εγκαινιάσθηκε μόλις στις 5 Μαρτίου και που έκλεισε στο κοινό λόγω της επιδημίας covid, δημιουργήθηκε μια παρουσίαση online που μπορείτε να παρακολουθήσετε  εδώ. Το βίντεο (12:49’)  είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά πατώντας εδώ.

Άλλα 14 σύντομα βίντεο που  συμπληρώνουν την παρουσίαση της έκθεσης, εικονογραφώντας ορισμένες πλευρές της βρίσκονται εδώ, στη σελίδα “Raffaello oltre la mostra / Ο  Raffaello πέρα από την έκθεση”, αφιερωμένη σε συνεντεύξεις και (για τους πιο ... απαιτητικούς) σε backstage από το στήσιμο της έκθεσης. Μπορείτε να βρείτε εδώ την εκδοχή σε αυτόματη μετάφραση στα ελληνικά από την Google.

Τέλος, μια επισήμανση: δείτε εδώ μια σύνοψη του ντοκιμαντέρ, με αγγλικούς υπότιτλους, “Raffaello – Il principe delle arti/ Ραφαήλ, ο πρίγκηπας των τεχνών” μια παραγωγή του Sky Arte.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.