Eminent domain | Εικαστικός διάλογος με την Αθήνα

Eminent domain | Εικαστικός διάλογος με την Αθήνα

Η έκθεση Eminent domain αποτίει φόρο τιμής σε καλλιτέχνες προηγούμενων γενεών οι οποίοι έζησαν, εργάστηκαν, εμπνεύστηκαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στην αθηναϊκή πρωτεύουσα. Ξεκινώντας από τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου “Επίσκεψη τιμής στο γκρεμισμένο σπίτι του Παρθένη”,, έργο με το οποίο συνδέονται τρεις εμβληματικές μορφές της ελληνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής - ο Κ. Παρθένης, ο Δ. Πικιώνης και ο Σπ. Βασιλείου-, απευθύνεται πρόσκληση σε σύγχρονους εικαστικούς να ανοίξουν έναν δημιουργικό διάλογο με αυτούς αλλά και την ίδια την πόλη της Αθήνας. 

Συμπτώσεις καταστάσεων, συνδέσεις ανθρώπων, συμπλέξεις έργων, παράλληλες ιστορίες, κοινοί τόποι, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ίδιες αφετηρίες, παρόμοιες καταλήξεις. Μέσα από την άμεση ή έμμεση  αντιπαράθεση, αντιπαραβολή, συνδιαλλαγή και συμπλοκή των παλαιότερων και των νέων έργων, μέσα από την ανακάλυψη παλαιότερων ιστοριών της πόλης και την επινόηση νέων, μπορούμε να δούμε πώς άλλαξε (ή όχι) η Αθήνα με την πάροδο του χρόνου, πώς το τοπίο και ο εσωτερικός της βίος μεταλλάχθηκε (ή όχι), πως συνεχίζεται να μεταβάλλεται στην εξέλιξη των εποχών. 

Μέσω της ιστορίας του σπιτιού του Παρθένη από το οποίο εκδιώχθηκε με βία το 1967 για να γκρεμιστεί, επανέρχεται διυλισμένος μέσα από πολιτιστικές μορφές του παρελθόντος, ο όρος της απαλλοτρίωσης (eminent domain), θεσμός συνυφασμένος με το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας χώρου της πόλης και του περάσματός του σε δημόσια χρήση. Ίσως μία από τις αμεσότερες και χαρακτηριστικότερες εκφάνσεις της εμπλοκής του Ιδιωτικού με το Δημόσιο. Αλλά και άλλες έννοιες όπως ο πλειστηριασμός, η πολύπαθη αυτή ιστορία της οικονομικής κρίσης, ο εξευγενισμός, η έξωθεν και πολλές φορές φαινομενική αναβάθμιση περιοχών της πόλης, η ομογενοποίηση του αστικού τοπίου, η εμπλοκή του κράτους στην διαμόρφωση του αστικού χώρου και βίου, η σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών θεσμών για την προώθηση των προτεραιοτήτων της αστικής ζωής και χώρου. 

Οι καλλιτέχνες Μαρίνα Βελησιώτη, Eύη Καλογηροπούλου, Μπάιρον Καλομαμάς, Ελένη Κοτσώνη, Γιώργος Νίκας, Eric Stephany, Δέσποινα Χαριτωνίδη & Πάνος Προφήτης προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί ξανά σημεία της πόλης που νοηματοδοτούν αλλαγές και μεταβάσεις, επανερμηνεύοντας τον τρόπο που αυτές συντελούνται. Να επιστρέψουν σε αστικούς τόπους μέσα στους οποίους πυκνώνονται έννοιες του ιδιωτικού και του δημόσιου.

Ιστορίες της πόλης ως σημεία συνάντησης του σήμερα με το χθες. ‘Εργα του παρελθόντος ως δείκτες της εξέλιξης του πολιτιστικού πνεύματος. Σημεία σύνδεσης και συνοχής, τόποι σύμπραξης και συνεργασίας, στιγμές συνεννόησης και ανταλλαγής. Αφετηρίες εγγύτητας και ένωσης παρά τομής, απόστασης και διαχωρισμού.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία μέρη: ξεκινάει την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου με την Μαρίνα Βελησιώτη και την Ελένη Κοτσώνη, συνεχίζεται το Σάββατο 7 Ιανουαρίου με την Εύη Καλογηροπούλου, τον Μπάιρον Καλομαμά και τον Γιώργο Νίκα, και ολοκληρώνεται το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου με έργα της Δέσποινα Χαριτωνίδη & Πάνου Προφήτη και του Eric Stephany. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τηλ.: +30 6936282123, + 39 3208322905

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.