ΑΝΑΒΟΛΗ | Ελληνοαυστραλοί: Μέσα από τη δική τους εικόνα.

ΑΝΑΒΟΛΗ | Ελληνοαυστραλοί: Μέσα από τη δική τους εικόνα.

Βάσει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης σχετικά με την πρόληψη έναντι του COVID-19, οι χώροι τέχνης και πολιτισμού θα παραμείνουν κλειστοί ως και τις 30/11.

Με μια έκθεση φωτογραφίας για τον ελληνισμό της Αυστραλίας, το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και το «σχεδία home» εγκαινιάζουν μια σειρά εκδηλώσεων για την τόσο οικεία μα και τόσο μακρινή «πράσινη ήπειρο».

Η αρχή στις φθινοπωρινές pop-up εκθέσεις στο «σπίτι της σχεδίας» γίνεται στις 22 Οκτωβρίου με την έκθεση φωτογραφίας «Ελληνοαυστραλοί: Μέσα από τη δική τους εικόνα». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες της ελληνοαυστραλής φωτογράφου και ερευνήτριας Έφης Αλεξάκη, η οποία καταγράφει με το φακό της την ιστορία της ομογένειας της Αυστραλίας, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Το έργο της κ. Αλεξάκη δεν αφορά απλά μια φωτογραφική καταγραφή, αλλά πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτιστικό πρότζεκτ, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον ιστορικό Λέοναρντ Γιανιζέφσκι (Leonard Janiszewski). «Γνώρισα τον Λέοναρντ στην αρχή των σπουδών μας. Τον ενδιέφερε η ιστορία της Αυστραλίας και ανακάλυψε ελληνικά ονόματα ανάμεσα στους πρώτους μεταλλωρύχους που έφτασαν στην Αυστραλία το 1850», αναφέρει η κ. Αλεξάκη, γι’ αυτή τη συνάντηση. 

Οι τρεις εκδόσεις που φέρουν το όνομά τους με θέμα τον Ελληνισμό της Αυστραλίας (In Their Own Image: Greek Australians, Greek cafes and milk bars of Australia και Images of home) αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα της μεταναστευτικής μας ιστορίας. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα και αποτελεί την απαρχή μια σειράς εκδηλώσεων που θα στηθούν μέσα και γύρω από το «σχεδία home» για τη μεταναστευτική ιστορία των τόπων, τόσο της πατρίδας μας, δηλαδή, όσο και των τόπων υποδοχής. 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.