Έλληνες σολίστ: Θεόδωρος Κερκέζος - Δανάη Ντέρκεν

Έλληνες σολίστ: Θεόδωρος Κερκέζος - Δανάη Ντέρκεν

Με κοινό κώδικα τη μουσική, δύο καλλιτέχνες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος και η ανερχόμενη πιανίστα Δανάη Ντέρκεν, δίνουν ραντεβού την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. στο Μέγαρο. Μαζί τους, ο βιολονίστας Ανδρέας Κερκέζος. Στο ρεσιτάλ τους, που αναδεικνύει τις δεξιοτεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του σαξόφωνου, παρουσιάζουν ένα πανόραμα πρωτότυπων έργων και μεταγραφών, με την υπογραφή συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα (Claude Debussy [Κλωντ Ντεμπυσσύ], Marc Eychenne [Μαρκ Εσέν], George Gershwin [Τζωρτζ Γκέρσουιν], Darius Milhaud [Νταριούς Μιγιώ], Pedro Iturrade [Πέδρο Ιτουρράλντε]), αλλά και ελλήνων δημιουργών, όπως ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης και ο Ερρίκος Βάιος, εκπρόσωπος της νέας γενιάς των σύγχρονων δημιουργών μας.

Η εμφάνισή του Θεόδωρου Κερκέζου και της Δανάης Ντέρκεν στο Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η οποία συνεχίζεται τον Φεβρουάριο (1/2/2022) με τη συναυλία της πιανίστας Ντόρα Μπακοπούλου, του Νίκου Μάνδυλα (βιολί), της Κρυσταλίας Γαϊτάνου (βιόλα) και του Κριστοφόρ Μιρόσνικοφ (τσέλο). Επίσης τον Φεβρουάριο, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς συναντά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τον κλαρινετίστα Κώστα Τζέκο (9/2/2022), ενώ η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο βαρύτονος Vito Priante, πλαισιωμένοι από τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, ερμηνεύουν τραγούδια αγάπης (23/2/2022).

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Ο Claude Debussy(1862-1918) κατέχει ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα με τρία έργα: τη Ραψωδία για σαξόφωνο και πιάνο, το Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου (μεταγραφή: Ladislas Kun) και τις Σειρήνες από τα «Τρία νυχτερινά» (μεταγραφή: Gustave Samazeuilh). Από το γαλλικό ρεπερτόριο έχουν επίσης επιλεγεί συνθέσεις λαμπρών μουσουργών του 20ού αιώνα: Καντιλένα και Χορός, τρίο για βιολί, σαξόφωνο και πιάνο του Marc Eychenne (γενν. 1933) και Σκαραμούς, σουίτα για σαξόφωνο και πιάνο του Darius Milhaud (1892-1974). Θα ακουστούν ακόμη τα Τρία Πρελούδια για σαξόφωνο και πιάνο του George Gershwin (1898-1937) σε μεταγραφή του Θ. Κερκέζου και το έργο Czárdás για σαξόφωνο και πιάνο του Pedro Iturralde (1929-2020). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, το Κρητικό κοντσερτίνο για σαξόφωνο και πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021), το οποίο παρουσιάζεται σε επιμέλεια του Γιάννη Σαμπροβαλάκη, καθώς και τη σύνθεση Smoke from a blue flame για σαξόφωνο και πιάνο του Ερρίκου Βάιου (γενν. 1967).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της συναυλίας και των εκπαιδευτικών δράσεων για ενήλικες που είναι συνδεδεμένες με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Μεγάρου, η Δανάη Ντέρκεν συνομιλεί με το κοινό για την Επιρροή της διπλής υπηκοότητας στη μουσική σταδιοδρομία, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου (18:00 – 19:00).

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης, μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία της εκδήλωσης (11.1.2022).

Απαραίτητη η προσέλευση 30 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος.

Στη συναυλία και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.