Έλλη Κουτσουκέλλη | Όνειρο στα δέντρα

Έλλη Κουτσουκέλλη | Όνειρο στα δέντρα

Η αίθουσα τέχνης«εκφραση γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη με τίτλο Όνειρα στα δέντρα.

Η Έλλη Κουτσουκέλλη, παρουσιάζει δεκαπέντε μεγάλα έργα της με παστέλ και κάρβουνο σε χαρτί, με θέμα το δέντρο. Η εικόνα του δέντρου απασχολεί από καιρό τη ζωγραφική της, που κινείται πάντα ανάμεσα στο εικονικό και το ανεικονικό, με ένα ύφος ιδιαίτερα χειρονομιακό. Στα έργα που παρουσιάζονται αυτή τη φορά ωστόσο, η περιγραφική αναπαράσταση έχει δώσει τη θέση της σε μια αφαιρετική προσέγγιση της απεικόνισης, όπου κυριαρχεί το στοιχείο του λαμπερού χρώματος μέσα σε αυστηρές μονοχρωμίες του κόκκινου και του μπλε. Οι μορφές αποδίδονται μέσα στο φως που πηγάζει από το λευκό του χαρτιού, το οποίο αναδεικνύεται σε δομικό στοιχείο της σύνθεσης.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, σημειώνει στο προλογικό κείμενό της για τον κατάλογο: «Σχηματίζοντας τα κλαδιά και τους κορμούς των δέντρων στις περιοχές όπου το χρώμα δεν έχει καλύψει το χαρτί, η Κουτσουκέλλη δημιουργεί τις μορφές της όχι με αυτό που υπάρχει αλλά με αυτό που δεν υπάρχει. Μέσα από τη ζωγραφική αντιστροφή θετικής και αρνητικής εικόνας προβάλλουν δέντρα αέρινα, που διαγράφονται άυλα μέσα σε φωτεινά αυλάκια του χαρτιού, κομμάτια φωτός ανάμεσα σε φυλλώματα χρώματος, σιλουέτες ντεκουπαρισμένες πάνω στο λευκό της πνευματικότητας, σαν όνειρο που αποτυπώθηκαν στο φως».

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 19:00-22:00

Η Έλλη Κουτσουκέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε ζωγραφική από το 2002 μέχρι το 2008 στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2009 μέχρι το 2011 συνέχισε τις σπουδές τις σε μεταπτυχιακό επίπεδο με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (Edimburg College of Art-University of Edimburg). Η δουλειά της έχει τιμηθεί με το Andrew Grant Prize (2010) και έχει επίσης λάβει τις υποτροφίες Barns graham (2010) και John Kinross (2011) από τη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας για την έρευνα και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου στη Φλωρεντία. Το 2010 ήταν Aristin Residency στο John David Mooney Foundation, στο Σικάγο. έργα της ανήκουν στις μόνιμες συλλογές της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.