Ελλάς Εκβλαστάνουσα: Κύκλος Συζητήσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ελλάς Εκβλαστάνουσα: Κύκλος Συζητήσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Delphi Economic Forum, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρό-νων από την επανάσταση του 1821, οργανώνουν κύκλο 6 συναντήσεων αφιερωμένων σε δημιουργήματα και προσωπικότητες του λόγου, της διανόησης, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους.

Η δεύτερη συνάντηση του κύκλου πραγματοποιείται την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, 19:00-21:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ο Οµότιµος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Περικλής Σ. Βαλλιάνος συνομιλεί με τον συγγραφέα-μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο, με θέμα: «Διανόηση: Μια περιδιάβαση στον διανοητικό βίο της ελεύθερης Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το πρωταρχικό εγχείρημα είναι η διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και γλώσσας σε μια εποχή που η εθνική ιδέα καθορίζει την πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ευρώπης.  Ο Αδαμάντιος Κοραής έβαλε τις θεωρητικές βάσεις για το έργο αυτό από την σκοπιά των αντιλήψεων του Διαφωτισμού. Η ρωμαντική επιρροή εκφράστηκε μέσα από το έργο των Μ. Ρενιέρη, Σ. Ζαμπέλιου και πάνω απ’ όλα του Κ. Παπαρρηγόπουλου, οι οποίοι όμως διατυπώνουν και διαφορετικές θεωρήσεις για τα ιστορικά πεπρωμένα του ελληνικού έθνους. Η αρχή του 20ου αιώνα ήταν η ηρωική εποχή της εθνικής ιδέας εμβληματική μορφή της οποίας υπήρξε ο Ίων Δραγούμης. Η καταστροφή όμως του ’22 επιβάλλει την επεξεργασία μιας νέας αυτογνωσίας, κατά την οποία αναδεικνύεται τώρα επιτακτικά το ζήτημα των σχέσεων της νεοελληνικής συνείδησης με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στις αναζητήσεις αυτές διαφαίνεται τώρα κάτι που δεν ήταν ορατό κατά τον 19ο αιώνα, δηλ. οι τριβές και οι αντιφάσεις στην συνύπαρξη αυτή, η υπογράμμιση των οποίων οδηγεί σταδιακά σε μιαν αποκόλληση της ιδέας της ελληνικότητας από τα πολιτιστικά πρότυπα της δύσης. Σταθμοί στην πορεία αυτή είναι ο Ν. Καζαντζάκης, ο Γ. Θεοτοκάς, οι Χαϊδελβεργιανοί (Κ. Τσάτσος, Π. Κανελλόπουλος, Ι. Θεοδωρακόπουλος), καθώς βέβαια και η θεωρία του ελληνικού πολιτισμού της «γενιάς του τριάντα» με θεωρητικό υποστύλωμα τις ιδέες του Ζ. Λορεντζάτου. Η συζήτηση Κ. Τσάτσου-Γ. Σεφέρη για την ελληνικότητα συνοψίζει τα διλήμματα αυτά.

Για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν, οι συζητήσεις θα µεταδίδονται και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης (https://www.hau.gr/) και από το κανάλι της στο YouTube.

Πρόγραμμα Συναντήσεων

  • Δευτέρα 29/11/21, 19:00 : Διανόηση

Εισηγητής: Περικλής Βαλλιάνος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνομιλητής: Τάκης Θεοδωρόπουλος, Συγγραφέας-Μυθιστοριογράφος και Δημοσιογράφος. 

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή.

  • Τετάρτη 8/12/21, 19:00 : Μουσική

Εισηγητής: Γιάννης Τσελίκας, Μουσικός, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα, Hellenic American University

Συνομιλητές: Παναγιώτης Βλαγκόπουλος, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο | Μυρτώ Οικονομίδου, Μουσικολόγος | Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Μουσικός και Μουσικολόγος. 

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή.

  • Δευτέρα 13/12/21, 19:00 : Θέατρο

Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Συγγραφέας

Συνομιλητής: Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή.

  • Τετάρτη 15/12/21, 19:00 : Εικαστικές Τέχνες

Εισηγητής: Θοδωρής Κουτσογιάννης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων

Συνομιλητής: Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» και Συγγραφέας. 

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή.

  • Δευτέρα 20/12/21, 19:00 : Καταληκτική συζήτηση με όλους τους συνομιλητές

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή

*Κατά την είσοδό σας στο χώρο της Ένωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εµβολιασµού ή νόσησης.

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαµερικανικής Ένωσης, τηλέφωνο: 2103680052

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.