Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Όπερα και Μπαλέτο: Μποέμ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Όπερα και Μπαλέτο: Μποέμ

Το νέο πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον γενικό τίτλο Όπερα και Μπαλέτο Τσέπης μετατρέπει σε μέγεθος μινιατούρας πέντε από τις παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος η ΕΛΣ και κάνει πρεμιέρα με την Μποέμ, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι. Στις 2, 3, 9, και 10 Δεκεμβρίου 2023, παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο αυτοτελές εργαστήριο, κατά το οποίο θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν τη δική τους διαδραστική εκδοχή του αριστουργήματος του Ιταλού συνθέτη. Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ποιοι είναι οι μποέμ του Πουτσίνι και ποιοι οι σύγχρονοι μποέμ; Ποια είναι τα αφανή πρόσωπα της κάθε εποχής;

Οι συμμετέχοντες/ουσες αρχικά θα γνωρίσουν τους μποέμ του Πουτσίνι, μια παρέα ανέμελων, αν και φτωχών νεαρών καλλιτεχνών που εναντιώνονται στις κοινωνικές συμβάσεις προσδοκώντας να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά και την ιστορία του άτυχου έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή. Με εργαλεία το ψηφιακό docutheatre, το graphic design, τη δημιουργική τον ηχητικό αυτοσχεδιασμό, τα μουσικά και μελωδικά παιχνίδια, τα παιδιά θα σχεδιάσουν τη δική τους εκδοχή για τους μποέμ του σήμερα, τον έρωτα και τον κοινωνικό προβληματισμό. Μέσα από το φίλτρο της καθημερινότητάς τουθς, θα αφηγηθούν, θα καταγράψουν και στο τέλος θα παρουσιάσουν μια επίκαιρη ανάγνωση της ιστορίας των νέων της παρισινής μπελ επόκ.

Ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης, με έμπνευση από το σύμπαν του Τζάκομο Πουτσίνι, θα συμπράξει με τα παιδιά σε συναρπαστικά μελωδιικά παιχνίδια σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή του έργου, ενώ με την καθοδήγηση του visual artist Αντώνη Κάππα θα συνομιλήσουν με την τεχνική του ντοκιμαντέρ για να αποτυπώσουν ψηφιακά τις σκέψεις και τις δημιουργικές ιδέες τους πάνω στους σύγχρονους μποέμ. Τη σύλληψη, την εμψύχωση και τον συντονισμό αναλαμβάνει η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου ραφή (Λητώ Μεσσήνη, υφίφωνος, Αναστασία Κότσαλη, μεσόφωνος) που επιμελήθηκε πέρσι το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο Μεταμορφώσεις. 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή (Αναστασία Κότσαλη, Λητώ
Μεσσήνη), Μιχάλης Καλκάνης (συνθέτης, μουσικός), Αντώνης Κάππας (visual artist)

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή (Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη), Μιχάλης Καλκάνης (συνθέτης, μουσικός), Αντώνης Κάππας (visual artist)

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.