ΑΝΑΒΟΛΗ | Εκπαιδευτικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής |2020-2021

ΑΝΑΒΟΛΗ | Εκπαιδευτικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής |2020-2021

ΑΝΑΒΟΛΗ

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους λαμβάνοντας υπόψη τις ευμετάβλητες συνθήκες που επικρατούν, τηρώντας και εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές. Με αφετηρία τις νέες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις παρουσιάζουν κάθε Κυριακή ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων γνωριμίας με τον συναρπαστικό κόσμο της όπερας και του μπαλέτου. Κάθε πρόγραμμα απευθύνεται σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα, καλύπτοντας έτσι μια ευρεία γκάμα συμμετεχόντων, από βρέφη έως νέους και εφήβους. Αναλυτικότερα:

Κάθε Κυριακή στην Όπερα 
Εργαστήρια για όλη την οικογένεια στις Εγκαταστάσεις ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
Οκτώβριος 2020 – Μάιος 2021 

StΟpera Μotion #01: Μαντάμα Μπαττερφλάι
Οκτώβριος 2020 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 8 έως 12 ετών. 

Με αφορμή τη διαχρονική όπερα Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924), οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις δημιουργούν ένα πολυδιάστατο εργαστήριο μάθησης και δημιουργίας. Σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν το έργο και αντλώντας στοιχεία από τα μουσικά θέματα και την ιαπωνική αισθητική να σκιαγραφήσουν την ιστορία μέσα από την τεχνική του stop motion animation. Χρησιμοποιώντας σκηνικά αντικείμενα από το φροντιστήριο της ΕΛΣ, οι συμμετέχοντες θα προτείνουν τη δική τους σκηνογραφική προσέγγιση στο έργο, δημιουργώντας εικόνες εμπνευσμένες από τους χαρακτήρες, τα τοπία, τα χρώματα και τη μουσικότητα του δράματος. Τα αποτελέσματα αυτής της συνομιλίας των παιδιών με τον κόσμο της όπερας θα αποτυπωθούν κινηματογραφικά επανασυστήνοντας τη Μαντάμα Μπαττερφλάι. 
* Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χριστίνα Σπανού (εικαστικός / εκπαιδευτικός)
* Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 4, 11, 18 Οκτωβρίου 2020 (10.30-13.30)
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

StΟpera Μotion #02: Δον Κιχώτης
Νοέμβριος 2020 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 8 έως 12 ετών. 

Με αφετηρία ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, τον Δον Κιχώτη του Λούντβιχ Μίνκους, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις καλούν τα παιδιά σε ένα εργαστήριο γνωριμίας με τον ονειροπόλο Δον Κιχώτη και το πνεύμα ιπποσύνης του έργου. Αντλώντας στοιχεία από εικόνες και χρώματα της Ισπανίας, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα οπτικοποιήσουν τους χαρακτήρες διαλέγοντας κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ και με αφορμή τη χορογραφία της παράστασης θα τους δώσουν κίνηση με την τεχνική του stop motion animation. 
* Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χριστίνα Σπανού (εικαστικός / εκπαιδευτικός)
* Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 1, 8, 15 Νοεμβρίου 2020 (10.30-13.30)
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

Όπερα από κούνια 
Νοέμβριος & Δεκέμβριος 2020 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά εώς 4 ετών.

Η κινησιολογική και ακουστική αφύπνιση των βρεφών και των προνηπίων μέσα από τέσσερις περιόδους της κλασικής μουσικής –Μπαρόκ, κλασική, ρομαντισμός και μουσική του 20ού αιώνα–, σε μια προσέγγιση που περιλαμβάνει και τη συμμετοχική παρουσία του γονέα. Με μουσικοκινητικά παιχνίδια ανακαλύπτουν μέσα στην ομάδα ηχόχρωμα και ύφος, εξοικειώνονται με τον ήχο της κλασικής μουσικής, καθώς και με τις βασικές οικογένειες των μουσικών οργάνων. Η παρουσία ενός γονέα κρίνεται απαραίτητη και για τις δύο ομάδες.
* Εμψυχώτρια: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός / sound artist)
* Ημερομηνίες υλοποίησης: 22, 29 Νοεμβρίου, 6, 13 Δεκεμβρίου 2020
* Ώρες:Ηλιακή ομάδα: 0 έως 24 µηνών (10.00-10.45) & 2 έως 4 ετών (11.00-12.00) 
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

Εικονογραφώντας την Όπερα
Ιανουάριος – Απρίλιος 2021 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους από 13 έως 17 ετών.

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις καλούν εφήβους από 13 έως 17 ετών σε μια σειρά εργαστηρίων που σκοπό έχουν τη γνωριμία με σημαντικά έργα της όπερας. Με αφετηρία το λιμπρέτο και τη μουσική, θα πειραματιστούν και θα αυτοσχεδιάσουν με εργαλεία το σχέδιο και τη ζωγραφική. Διερευνώντας τις ταυτότητες κάθε έργου, πέρα από το πολιτιστικό και ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν, οι συμμετέχοντες καλούνται να επανασυστήσουν τους χαρακτήρες μέσα από τη δική τους εικονογραφημένη σύνοψη. 
* Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χριστίνα Σπανού (εικαστικός / εκπαιδευτικός)
* Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: Κυρά Φροσύνη (31 Ιανουαρίου & 7 Φεβρουαρίου 2021, 16.00-18.00), Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ (7 & 14 Μαρτίου 2021, 16.00-18.00), Ιουδίθ (28 Μαρτίου & 4 Απριλίου 2021, 16.00-18.00)
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

Animation workshop
Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;
Φεβρουάριος 2021 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μεικτή ομάδα παιδιών (10-12 ετών) και εφήβων (14 ετών και άνω). Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα. 

Με αφορμή το νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», παιδιά και έφηβοι καλούνται να πειραματιστούν με ένα σύνολο τεχνικών animation όπως το κλασικό κινούμενο σχέδιο και το stop motion animation, αλλά και να γνωρίσουν τη συμβολή της υποκριτικής τέχνης στο animation. Σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να περάσουν από τα διάφορα στάδια μιας δημιουργικής εργασίας. Από τη φαντασία στη σύλληψη της ιδέας, έπειτα στην εργασία σε ομάδες και τέλος στην καθαυτό διαδικασία της πραγματοποίησης της ιδέας. Τα animation έργα κάθε ομάδας θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες σε μια συνολική σύνθεση με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου. 
* Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιώργος Νικόπουλος
* Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27, 28 Φεβρουαρίου 2021 (11:00-13:00)
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

Εργαστήρια χορού
Σε συνεργασία με το Μπαλέτο και την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού τηΕΛΣ

Μπαμπά… χορεύουμε;
Δεκέμβριος 2020, Ιανουάριος & Μάιος 2021 
Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις προσκαλούν για τρίτη χρονιά τους μπαμπάδες να συνοδεύσουν τα παιδιά τους σε ένα εργαστήριο μπαλέτου που έχει ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Μπαμπάδες και παιδιά θα δοκιμάσουν να ακροβατήσουν πάνω σε μπαλετικές φιγούρες, να αναζητήσουν τα όρια ισορροπίας τους και να συνομιλήσουν με τους παρτενέρ τους μέσω της κίνησης / χορού. Ένα πολύτιμο δίωρο γεμάτο κινητικές δραστηριότητες, αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Ένας χρόνος σημαντικός για διασκέδαση, βασικά όμως ο χρόνος που μπαμπαδες και παιδιά θα τολμήσουν να χορέψουν μαζί!
* Σχεδιασμός / Υλοποίηση: θα ανακοινωθεί.
* Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 20 Δεκεμβρίου 2020, 24 Ιανουαρίου 2021 & 9, 23 Μαΐου 2021
* Ώρες: Ηλικιακή ομάδα: από 6 έως 9 ετών (10.00-11.45) & από 9 έως 12 ετών (12.00-13.45)
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

Αναζητώντας τον Μπίλι Έλιοτ
Ιανουάριος – Μάιος 2021
Το εργαστήριο απευθύνεται σε αγόρια έως 16 ετών.  

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις σε συνεργασία με τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ προσκαλούν αγόρια και εφήβους έως 16 ετών σε ένα συναρπαστικό εργαστήριο μπαλέτου. Το εργαστήριο έχει ως στόχο τόσο την κινησιολογική αφύπνιση και τη διερεύνηση νέων πεδίων έκφρασης, όσο και να ενθαρρύνει τους μικρούς χορευτές να ανακαλύψουν τον κόσμο του μπαλέτου, παρασύροντάς τους σε χορευτικές μονομαχίες.
* Σχεδιασμός / Υλοποίηση: θα ανακοινωθεί.
* Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 10, 17 Ιανουαρίου (10.00-11:30 & 12:00-13:30)
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

Dance with us
Εργαστήριο Χορευτικού Παιχνιδιού σε συνεργασία με την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ
Μάρτιος – Μάιος 2021 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών. 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις σε συνεργασία με την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ προσκαλούν παιδιά δημοτικού σε ένα εργαστήριο χορού, δομημένο σε παιχνίδια φαντασίας και αυτοσχεδιασμού. Μέσα από ασκήσεις εκγύμνασης του σώματος, ευλυγισίας και καλλιέργειας του ρυθμού, τα παιδιά διευρύνουν το πεδίο της προσωπικής έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, εμπλουτίζοντας το σωματικό τους λεξιλόγιο. 
* Σχεδιασμός / Υλοποίηση: θα ανακοινωθεί.
* Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 21 Μαρτίου, 25 Απριλίου, 16 & 30 Μαΐου 2021 (11.00-12.00 & 12.30-13.30)
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

Co-OPERAtive
An intercultural and collaborative opera hub for young people
Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021 

Βραβευμένο με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, το πρόγραμμα Co-OPERAtive αποτελεί ένα φυτώριο όπερας και αντλεί έμπνευση από την όπερα, η οποία αποτελεί κοινή γλώσσα για τη δημιουργία του πρώτου διαπολιτισμικού φυτωρίου όπερας νέων στην Ευρώπη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Co-OPERAtive συνεχίζει και φέτος τα εργαστήρια για τη μεικτή ομάδα 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Αττική. Στόχος του είναι να διευρύνει την απήχηση της όπερας και να την κάνει πιο γνωστή στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κοινωνική συνοχή. Προτάσσοντας τη συνεργατική φύση της όπερας, το Co-OPERAtive τοποθετεί τη συνεργασία στην καρδιά του σχεδιασμού και της υλοποίησής του, χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες με δύο οργανώσεις-εταίρους, την Άρσις και τη The HOME Project. 
* Έναρξη προγράμματος: 4 Νοεμβρίου 2020 
* Εβδομαδιαία μουσικά εργαστήρια: Νοέμβριος 2020 – Μάρτιος 2021 (κάθε Τετάρτη, 17.00-19.30) 
* Προκατασκευαστικά εργαστήρια χορού και θεάτρου: Μάρτιος – Απρίλιος 2021 (κάθε Σάββατο & Κυριακή) 
* Τελικές παραστάσεις: 22, 23 Απριλίου 2021, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

Drum Works 
Μάρτιος 2021 
Εργαστήρια για νέους και παιδιά με τους Drum Works 
Συμπαραγωγή με το British Council

Σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφήβων / Νεαρών Ενηλίκων «Ατραπός» ΟΚΑΝΑ και τη Σχεδία – περιοδικό δρόμου
Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις σε συνεργασία με το British Council υποδέχονται στην Αθήνα τους εκρηκτικούς Drum Works από το ανατολικό Λονδίνο για να ολοκληρώσουν τον κύκλο εργαστηρίων που διακόπηκε λόγω της πανδημίας. Στην επίσκεψή τους στην Εθνική Λυρική Σκηνή, οι Drum Works θα υλοποιήσουν μια σειρά εντατικών εργαστηρίων με την «Ατραπό», τη Σχεδία – περιοδικό δρόμου και ομάδες της πόλης, σχηματίζοντας μια ορχήστρα κρουστών και συνθέτοντας τη δική τους μουσική. Τα εργαστήρια θα κορυφωθούν με μια μεγάλη συναυλία, έναν μαραθώνιο κρουστών οργάνων και ανοιχτά εργαστήρια για το κοινό του κέντρου της Αθήνας.
* Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Drum Works
* Πληροφορίες / Εγγραφές: education@nationalopera.gr

*Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ: ίδρυμα Σ. Νιάρχος

 

 

 

 

 

 


   

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.