Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κοτσανά | Μάιος 2019

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κοτσανά | Μάιος 2019

Το Μουσείο Κοτσανά υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια για να γεμίσει τα Σαββατοκύριακα όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων του φίλων. Ας δούμε αναλυτικά όλα τα προγράμματα που μας προτείνει το Μουσείο για τον Μάιο και ας αφεθούμε σε ένα ταξίδι στη Μυθολογία με οδηγό την Τέχνη.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;
Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη οι συμμετέχοντες τοποθετούν σωστά τους πυρσούς του Αγαμέμνονα και ανακοινώνουν την πτώση της Τροίας. Μαθαίνουν να λειτουργούν την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας και τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο.Θα κατασκευάσουν τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και θα γράψουν, στείλουν και διαβάσουν κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Θα κατασκευάσουν την «κρυπτεία σκυτάλη», στέλνοντας χρήσιµα μηνύματα στους «φίλους» και ακατανόητα στους «εχθρούς».
* Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία!
* Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 5,12,19,26/5/2019
* Διάρκεια εργαστηρίου:  60’
Ώρα διεξαγωγής: 10:00 
Κόστος συμμετοχής: €10/παιδί, €5/συνοδός

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».
Oι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Τους «πεσσούς», την «κυβεία», την «τριάδα», την «εννεάδα», την «τηλεία» και την «πόλι». Θα εξασκηθούν στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Θα προσπαθήσουν να φτιάξουν σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες (ή άλλες δικές τους) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσής του.
* Δώρο: ένα ξύλινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων.
* Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 5,12,19,26/5/2019
* Διάρκεια εργαστηρίου:  60’
* Ώρα διεξαγωγής: 11:00
* Κόστος συμμετοχής: €10/παιδί, €5/συνοδός

Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Θα περιστρέψουν το κομβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα ξεκλειδώνοντας τα «µυστικά» του. Θα ταξιδέψουν στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και θα εντοπίσουν τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά. Θα κατασκευάσουν ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς το οποίο θα πάρουν μαζί τους.
* Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας.
* Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 5,12,19,26/5/2019
* Διάρκεια εργαστηρίου:  60’
* Ώρα διεξαγωγής:16:00
* Κόστος συμμετοχής: €10/παιδί, €5/συνοδός

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 και 690 72 92 002 έως και μια ημέρα πριν.

Βιωματικό Εργαστήριο «Νάρκισσος»  για παιδιά (5-11 ετών) με συνοδεία ενηλίκων
Ποιος ήταν ο Νάρκισσος; Τι τον οδήγησε να σταθεί στην άκρη της λίμνης; Ποια ήταν η Ηχώ; Ποια η σχέση του Νάρκισσου με το ομώνυμο λουλούδι; Η ιστορία του μύθου ιδωμένη μέσα από τα παγκόσμια έργα τέχνης συνδυασμένα με το βιωματικό εργαστήριο, θα ενεργοποιήσουν την έμπνευση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα έχοντας ως στόχο την έκφραση και τις ποικίλες πτυχές της.

Το εργαστήριο Μυθολογία και Τέχνη προσεγγίζει τη μυθολογία μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος. Η αρχαία ελληνική μυθολογία ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο και έγινε ένα πνευματικό αγαθό πανανθρώπινο. Ο συμβολισμός είναι κύριο συστατικό της μυθολογίας και ανιχνεύει τις βαθύτερες πτυχές της ψυχολογίας του ατόμου.

Σχεδιασμός εργαστηρίου:
Ταγάρα Ιωάννα - Πολιτισμολόγος Εκπαιδεύτρια
Κατερίνα Κοφφινά - Πολιτισμολόγος, Σχεδιάστρια

* Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Σάββατο 11/5/2019
* Διάρκεια εργαστηρίου:  90’
* Ώρα διεξαγωγής: 12:00 -13:30  
* Κόστος συμμετοχής: €12/παιδί με συνοδό (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

* Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
* Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα:
211 411 0044 και 690 72 92 002 έως και μια ημέρα πριν.

Πληροφορίες-κρατήσεις: T.: 211 411 0044 | 6907292002 | info@kotsanas.com